Sikre Google-kontoen med Google Prompt

Godkjenn innloggingen direkte på mobiltelefonen når du logger inn fra en ny enhet.

EKSTRA SIKKER: Med tostegsverifisering holder det ikke bare å vite passordet til Google-kontoen din. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
EKSTRA SIKKER: Med tostegsverifisering holder det ikke bare å vite passordet til Google-kontoen din. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste er det fortsatt kun et passord som er det eneste hinderet mot at uvedkommede får tilgang til Google-kontoen, der mange har en haug av e-post, detaljer om hva man har søkt etter og steder man har besøkt, alle bildene man har tatt og mer til.

Vil du være mer sikker, anbefaler vi deg sterkt å aktivere tostegsverifisering. Den slår til når noen prøver å logge på kontoen din fra en ny maskin, slik at man i tillegg til passordet er nødt til å oppgi en engangskode fra telefonen.

Dermed får ikke andre misbrukt kontoen din fra en ny enhet – selv om de har klart å få tak i passordet ditt.

Enklere med Google Prompt

Forleden gjorde Google denne løsningen enda mer elegant.

Med Google Prompt (eller «Forespørsel fra Google» som funksjonen heter på norsk) slipper du nemlig å lese av en engangskode og taste den inn på enheten du vil logge på fra – i stedet spretter det opp et varsel på telefonen din med spørsmål om du prøver å logge på fra en ny maskin. Trykker du ja, blir du logget inn videre.

Altså litt som Skandiabankens innlogging med QR-kode.

Aktivér tostegsverifisering først

Om du ikke har satt opp tostegsverifisering fra før, er du nødt til å gjøre det først. Gå til Googles sikkerhetsinnstillinger og trykk på 2-trinns bekreftelse for å gå igjennom veiviseren for hvordan du setter opp løsningen.

Sikre Google-kontoen med Google Prompt


Den innebærer at du må registrere telefonnummeret ditt, hvorpå du får tilsendt en engangskode på SMS som du må taste inn. Dermed er løsningen konfigurert, og når du slår den på, vil altså en slik engangskode være påkrevd dersom du vil logge på fra en ny enhet.

Det kan selvsagt virke litt tungvint, men dette er noe du typisk gjør én gang per enhet og er med på å gjøre kontoen din langt sikrere, så i våre øyne er dette noe alle med Google-konto burde gjøre.

I tillegg til SMS-kode finnes det også mulighet for å bruke en egen app som genererer nye engangskoder hvert halvminutt (på samme måte som BankID når du logger på nettbanken), reservekoder (som kan brukes i stedet for hovedpassordet ditt – kjekt når du for eksempel sitter på en nettcafé eller låner en ukjent PC) og altså nykomlingen Google Prompt.

For øvrig er det mange nettjenester som har tilsvarende funksjon.

Slik bruker du Google Prompt

siden for tostegsverifisering finner du de nevnte valgene:

Sikre Google-kontoen med Google Prompt


Du trykker da på Forespørsel fra Google og får opp et bilde tilvsarende dette:

Sikre Google-kontoen med Google Prompt


(Muligens med færre telefoner i listen ;)

Da er det bare å velge enheten du vil bruke til godkjenning. Den må også ha skjermlås aktivert (den nederste grønne haken), og når du trykker neste får du et testvarsel du må godkjenne for å fullføre oppsettet.

JA ELLER NEI? Når du har satt opp Google Prompt, må du godkjenne innlogginger fra nye enheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
JA ELLER NEI? Når du har satt opp Google Prompt, må du godkjenne innlogginger fra nye enheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Og det var det. Neste gang du (eller noen andre) prøver å logge på Google-kontoen din med brukernavn og passord, vil du få et varsel på telefonen, slik at du kan godkjenne dersom det var du som logget på, eller trykke på nei dersom du mistenker at noen andre prøver å logge på.

Et lite PS! til slutt

Om du har en Android-telefon, er du nødt til å sørge for at Google-kontoen din er lagt inn på telefonen du vil bruke til godkjenningen. Det har du høyst sannsynlig gjort allerede.

Om du vil bruke en iPhone til godkjenningen, er du nødt til å ha Google-appen (App Store, gratis) installert først og logge på med brukernavn og passord der.

Det er da denne appen som varsler deg om ny pålogging, så du vil muligens også sørge for at den har tilgang til å vise varsler, om du fører en streng politikk på den slags.

LES OGSÅ:
Sikrere på nett med Authy
Derfor må du taste inn iPhone-koden oftere
Privat surfing – ikke bare til nettporno
13 passordsynder du bør unngå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer