Roam like home

Sikrer fri roaming

Og reisende får flere rettigheter.

ROAM LIKE AT HOME: EU forlenger tilbudet med minst ti år. Foto: Maridav / Shutterstock / NTB
ROAM LIKE AT HOME: EU forlenger tilbudet med minst ti år. Foto: Maridav / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I 2017 innførte EU «Roam like at home» som sørget for at alle innbyggere i medlemslandene, samt blant annet Island og Norge, kan bruke mobilen som vanlig uten ekstra kostnader.

Det åpnet for at nordmenn på sydenferie kan ringe, sende meldinger og bruke mobildata akkurat som hjemme, og det var ikke lenger nødvendig å deaktivere roaming, datastreifing på norsk, under ferien.

CORONASERTIFIKATET: Med bare noen få tastetrykk får du coronasertifikatet lett tilgjengelig på mobilen din. I videoen viser vi deg hvordan! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Forlenges

Da EU innførte «Roam like at home» var planen at tilbudet skulle utløpe i juni 2022, men i går kom den gode nyheten om at reisende i EU og EØS kan ringe, sende meldinger og surfe uten ekstra kostnader fram til minst 2032.

- Dette er en veldig nyttig fordel for vårt europeiske indre marked. Å forlenge disse reglene vil holde operatørpriser konkurransedyktige, og tillate forbrukere å fortsette å nyte gratis roamingtjenester de neste ti åra, heter det i en uttalelse fra visepresident for Europa Fit for the Digital Age, Margrethe Vestager.

Nye krav

Samtidig som tilbudet utvides med minst ti år, forsterkes også brukernes rettigheter. EU gjør det klart at forbrukere har rett på den beste mobildatakvaliteten på reise, og at operatører bør sørge for å tilby både 4G og 5G, dersom det er tilgjengelig på reisedestinasjonen, framfor å koble de reisende opp mot en dårligere nett.

En annen ting er at operatørene blir nødt til å varsle forbrukere dersom de kobler til et nettverk, for eksempel på et skip, der det forekommer ekstra kostnader for mobilbruk. I tillegg skal operatørene automatisk koble fra mobiltjenester dersom forbruket på slike nettverk overstiger 50 euro, snaut 520 kroner med dagens kurs, eller en annen gitt sum.

For nordmenn blir det ekstra nyttig at du kan ringe 112 for å nå nødetatene uansett hvilket EU- eller EØS-land du er i. EU sier at dette skal bli et krav i samtlige land innen 2023.

«Roam like at home» er tilgjengelig i de 27 EU-landene samt Island, Liechtenstein og Norge. Storbritannia er som kjent ikke lenger med i EU, så nordmenn på London-ferie kan ikke dra nytte av tilbudet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer