Roam like home

Sikrer fri roaming

Og reisende får flere rettigheter.

ROAM LIKE AT HOME: EU forlenger tilbudet med minst ti år. Foto: Maridav / Shutterstock / NTB
ROAM LIKE AT HOME: EU forlenger tilbudet med minst ti år. Foto: Maridav / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I 2017 innførte EU «Roam like at home» som sørget for at alle innbyggere i medlemslandene, samt blant annet Island og Norge, kan bruke mobilen som vanlig uten ekstra kostnader.

Det åpnet for at nordmenn på sydenferie kan ringe, sende meldinger og bruke mobildata akkurat som hjemme, og det var ikke lenger nødvendig å deaktivere roaming, datastreifing på norsk, under ferien.

Forlenges

Da EU innførte «Roam like at home» var planen at tilbudet skulle utløpe i juni 2022, men i går kom den gode nyheten om at reisende i EU og EØS kan ringe, sende meldinger og surfe uten ekstra kostnader fram til minst 2032.

- Dette er en veldig nyttig fordel for vårt europeiske indre marked. Å forlenge disse reglene vil holde operatørpriser konkurransedyktige, og tillate forbrukere å fortsette å nyte gratis roamingtjenester de neste ti åra, heter det i en uttalelse fra visepresident for Europa Fit for the Digital Age, Margrethe Vestager.

Nye krav

Samtidig som tilbudet utvides med minst ti år, forsterkes også brukernes rettigheter. EU gjør det klart at forbrukere har rett på den beste mobildatakvaliteten på reise, og at operatører bør sørge for å tilby både 4G og 5G, dersom det er tilgjengelig på reisedestinasjonen, framfor å koble de reisende opp mot en dårligere nett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.