Sjekk luftkvaliteten med en app

Plume kan fortelle deg hvor forurenset luften er akkurat nå.

LUFTVARSEL: Med Appen Plume kan du sjekke luftkvaliteten i mer enn 150 byer verden rundt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LUFTVARSEL: Med Appen Plume kan du sjekke luftkvaliteten i mer enn 150 byer verden rundt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterstid er det til tider farlig høy luftforurensning i flere norske byer, og barn, eldre og astmatikere har i de verste periodene blitt frarådet fra å gå ut. Folk blir også oppfordret til å la bilen stå, sist med dieselbilforbud i Oslo.

Ifølge Dagbladet er kaldt tørt vær med lite vind kombinert med mye vedfyring, dieseleksos og oppvirvling av støv trolig ofte årsaken til de høye forurensningsverdiene.

LES OGSÅ: Se hvor mye skade kulda kan gjøre på huset ditt

Sjekk luftkvaliteten selv

Du kan selv sjekke hvor mye luftforurensning det er i norske byer fra nettsiden luftkvalitet.info.

Et annet, hendig alternativ er appen Plume Air Report.

Er det trygt å ta med barna ut?

Plume Air Report er gratis til iOS og Android, og kan i et veldig lekkert brukergrensesnitt fortelle deg hvordan forurensningsnivået er i «din» by akkurat nå, og hvordan det har vært det siste døgnet.

Basert på de dataene, kan du også sjekke om det er trygt, eller om appen synes det er trygt, å ta en løpetyr, sykle, ta med barna ut eller spise utendørs.

FÅ FLERE VARSLER: Du kan selv bestemme hvor ofte Plume skal rapportere om luftkvaliteten i din by. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FÅ FLERE VARSLER: Du kan selv bestemme hvor ofte Plume skal rapportere om luftkvaliteten i din by. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Du kan sette opp flere ulike personlige varsler, for eksempel kan du fortelle appen hvor sensitiv til luftforurensning du er, om du vil ha en rapport hver morgen eller hver kveld og så videre.

NEW DEHLI FORTSATT VERST: Det er så mye luftforurensning i New Dehli at den sprenger skalaen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NEW DEHLI FORTSATT VERST: Det er så mye luftforurensning i New Dehli at den sprenger skalaen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Noen byer gir også en luftkvalitetsprognose for de neste 24 timene. Ingen av de norske storbyene ser imidlertid ut til å ha dette.

LES OGSÅ: Kommunene skal kunne innføre lavutslippssoner

Hva med resten av verden?

I tillegg til at du kan sett opp en hovedby, kan du også velge å legge til flere byer, slik at du kan følge med på luftforurensningsnivået verden rundt.

Akkurat nå kan vi se at det er mer luftforurensning i Oslo enn det er i Beijing - hvor det som kjent var så dårlig luftkvalitet i desember at det medførte stor helsefare å bvege seg utendørs.

Plume Air Report kan også brukes på Apple Watch.

Last ned:
Plume Air Report for iOS (App Store, gratis)
Plume Plume Air Report for Android (Google Play, gratis)

Artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 17.1.2017

LES OGSÅ: Nye dieselbiler forurenser 20 ganger mer enn de skal

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer