Sjekk rettighetene til Android-programmene

Ikke alle apps er det de utgir seg for å være.

Applikasjonen //www.dinside.no/850668/tasker-den-beste-android-applikasjonen\">Tasker ber om nesten alle rettigheter på telefonen din, men det er fordi programmet kan gjøre veldig, veldig mye også.
Applikasjonen //www.dinside.no/850668/tasker-den-beste-android-applikasjonen\">Tasker ber om nesten alle rettigheter på telefonen din, men det er fordi programmet kan gjøre veldig, veldig mye også. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du kjøper eller laster ned apps på telefonen, er det en vesentlig forskjell på å ha iPhone og en Android-basert telefon. For, mens Apple manuelt tester og godkjenner hver eneste app som er tilgjengelig i App Store, er Android Market langt mer liberalt – på godt og vondt.

Utviklerne har tilgang til langt mer på Android-telefonen din enn hva tilfellet er på iOS, som gjør at appene kan lages mer avanserte (sjekk for eksempel Tasker), og de trenger ingen godkjenning for å legges ut til nedlasting.

Ulempen er at potensialet er desto større for at apper kan gjøre ting de ikke burde. Eksemplene er flere på at Google har fjernet apps i etterkant som har inneholdt uhumskheter, men det er altså fritt frem for hvem som helst å lage en Android-applikasjon og tilby den igjennom Android Market.

Les også: Google fjerner apps fra Android Market

Følg med på rettighetene når du installerer

Derfor bør du også være ekstra påpasselig om du laster ned en applikasjon fra Android Market. Når du finner en app og vil laste den ned, må du først godkjenne at applikasjonen får visse rettigheter på telefonen din. Da er det lurt å tenke litt over hva denne applikasjonen er ment å gjøre, og om rettighetene står i stil med funksjonalitet.

Listen over mulige rettigheter er lang, og mange applikasjoner ber for eksempel om nettilgang (kanskje for å hente annonser, nettsider eller highscore-lister), muligheten til å aktivere vibrering (for å varsle deg), muligheten til å lagre på minnekortet (for å lagre innstillinger), tilgang til GPS-modulen (for eksempel posisjonsspesifikke programmer) og tillatelse til å hindre skjermen i å slå seg av automatisk.

Men – det er også enkelte rettigheter du bør være litt på vakt mot. Eksempler er:

- Muligheten til å ringe
- Muligheten til å lese og skrive til kontaktlista
- Muligheten til å lese/sende SMS
- Muligheten til å hente telefonens/brukerens identitet

Har du for eksempel tenkt til å laste ned en applikasjon med bakgrunnsbilder, er det grunn til å være litt på vakt dersom applikasjonen også vil ha mulighet til å hente ut data fra kontaktlisten. Allikevel kan det også være en legitim forespørsel dersom applikasjonen gir deg mulighet til å knytte et bilde til en kontakt slik at det vises på skjermen når vedkommende ringer.

Det er med andre ord lurt å lese om programmet først slik at rettighetene samsvarer med funksjonaliteten. Har en app tilgang til både kontaktlista og nettforbindelsen, kan utvikleren sanke inn alle epostadressene i kontaktlista di, for eksempel.

Men det ikke være tilfelle.

Ikke bare-bare

Vær også oppmerksom på at enkelte av rettighetene omfavner flere ting. Eksempelvis kan rettigheten "Read Phone State and Identity" brukes både for å hente ut IMEI-nummeret til mobiltelefonen, men trengs også dersom man ønsker å fange opp at det kommer inn en samtale for så å dempe lyden i applikasjonen.

Er du i tvil, er det derfor ikke dumt å sjekke litt rundt på nettet først og dobbeltsjekke at applikasjonen (og utvikleren) har godt rykte.

Med over 250.000 applikasjoner i Android Market er det ikke alle som er kvalitetssikret, for å si det sånn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer