TEST: Samsung Galaxy A50

Sjeldent god skjerm på en såpass rimelig telefon

Samsung ypper i mellomklassen med nye A50.

TRE BAK: Samsung A50 koster rundt 3.500 kroner i nettbutikkene og stiller med tre kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE BAK: Samsung A50 koster rundt 3.500 kroner i nettbutikkene og stiller med tre kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om toppmodellene bare blir dyrere, får man også stadig bedre telefoner om man sikter under 4.000-kronersmerket.

Det så vi blant annet da vi testet Xiaomis Pocophone F1 for et noen uker siden, som strengt tatt hadde veldig mye til felles med telefoner som koster det dobbelte. Dog finnes det også modeller vi ville ha styrt unna – for eksempel måtte vi frem med toersiden av terningen til Sonys nye Xperia 10.

I dag har turen kommet til Samsung, som også stiller til dyst i det stadig mer utsatte 3-4.000-kronerssegmentet.

AMOLED: Samsung A50 har Amoled-skjerm, som ikke er så vanlig i dette prissegmentet. Foto: Pål Joakim Pollen
AMOLED: Samsung A50 har Amoled-skjerm, som ikke er så vanlig i dette prissegmentet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Flott Amoled-skjerm

Ser du Samsung Galaxy A50 ligge på et bord, er det lite som umiddelbart vitner om at dette er en telefon til 3.500 kroner og ikke 10.000 kroner.

For skjermer har Samsung lenge vært gode på, og også her får du en av Amoled-typen som både kan by på et dypt sortnivå, gnistrende farger og relativt høy lysstyrke når det er påkrevd, selv om den akkurat der ikke er like god som toppmodellene. Amoled-skjermer er ikke så veldig vanlig å se i denne prisklassen; ei heller hos nevnte Pocophone F1.

LANGT RIMELIGERE: Det er lite som vitner om at telefonen til venstre koster en tredel av den til høyre ved første øyekast.
LANGT RIMELIGERE: Det er lite som vitner om at telefonen til venstre koster en tredel av den til høyre ved første øyekast. Vis mer

Dessuten har A50 Samsungs såkalte «Infinity-U»-design, som betyr at det kun er en dråpe på toppen til frontkameraet, og der rammene rundt skjermen ellers er relativt tynne. Den buer ikke på sidene slik den gjør på S10-modellene, men det vet jeg mange av Dinsides lesere synes er mer enn helt greit.

Oppløsningen er noe lavere enn på S10-modellene, med 1080 piksler i bredden og 2340 i høyden, altså med et 19,5:9-format. På en 6,4 tommer stor skjerm gir det uansett en punkttetthet på 403 per tomme, som er mer enn skarpt nok.

GOD SKJERM: Samsungs skjerm dekker store deler av den totale flaten og byr på sterke farger, god kontrast og dypt sortnivå. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD SKJERM: Samsungs skjerm dekker store deler av den totale flaten og byr på sterke farger, god kontrast og dypt sortnivå. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det du imidlertid ikke får er HDR-støtte. Det er kanskje ikke et voldsomt stort offer til prisen, og det meste av det du ser på ser uansett svært godt ut på denne skjermen. A50 har også alltid på-skjerm (om du vil), slik at du kan se de siste varslene dine, og det er kjekt, siden telefonen mangler den klassiske LED-varsellampen.

Fingeravtrykk i skjermen

Skal man ha såpass lite ramme rundt skjermen som på A50, og samtidig ha en fingeravtrykksleser, er man enten nødt til å plassere den på baksiden eller under selve skjermglasset, og det er nettopp sistnevnte Samsung har gått for her – heller ikke dette så vanlig i denne prisklassen.

BAK GLASSET: A50 har en optisk fingeravtrykksleser skjult bak glasset, men den er dessverre i tregeste laget. Foto: Pål Joakim Pollen
BAK GLASSET: A50 har en optisk fingeravtrykksleser skjult bak glasset, men den er dessverre i tregeste laget. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fingeravtrykkslesere under glasset er en klar trend de siste månedene fra flere produsenter. Fortsatt er de generelt litt tregere enn de «fysiske», og vi synes nok den optiske varianten på A50 er den tregeste av dem vi har prøvd til nå, der vi må holde fingeren nede i overkant lenge for å bli identifisert.

Om du vil, kan du også bruke ansiktet til opplåsning på A50. Som vanlig for telefoner med et vanlig frontkamera advares det om at denne metoden ikke er like sikker som fingeravtrykk eller kode, og at uvedkommende kan låse opp telefonen med et bilde av deg.

På den andre siden har slik opplåsning en ganske høy bekvemmelighetsfaktor, der telefonen låses opp ganske umiddelbart etter at man løfter den opp fra lomma – i hvert fall så lenge du ikke befinner deg i stummende mørke.

SMART TENKT: Mye funksjonalitet i Samsungs grensesnitt, One UI, er dyttet lenger ned på skjermen slik at du slipper å strekke tommelen helt til topps. skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SMART TENKT: Mye funksjonalitet i Samsungs grensesnitt, One UI, er dyttet lenger ned på skjermen slik at du slipper å strekke tommelen helt til topps. skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fint, nytt grensesnitt

Som i S10+-testen må vi berømme Samsung for å ha gjort gode endringer av sitt Android-brukergrensesnitt i det nye One UI-grensesnittet.

Spesielt på såpass store telefoner setter vi pris på at mye kan utføres uten å måtte strekke tommelen helt til toppen av den store skjermen. Eksempelvis starter både SMS-innboksen og innstillingsmenyen halvveis ned på skjermen slik at du når siste samtale uten å få strekk i tommelen, og varslene kan du trekke ned på hjemskjermen fra hvor som helst, og ikke bare fra toppen.

Som på øvrige telefoner med One UI, finner du også her en egen nattmodus som gjør menyer og Samsungs egne apper mørke etter solnedgang.

3,5MM-PORT: Denne forsvinner på stadig flere toppmodeller, men er på plass i A50. Den ene høyttaleren i bunnen leverer dog ikke så imponerende lyd. Foto: Pål Joakim Pollen
3,5MM-PORT: Denne forsvinner på stadig flere toppmodeller, men er på plass i A50. Den ene høyttaleren i bunnen leverer dog ikke så imponerende lyd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

A50 er også utstyrt med NFC-brikke til mobilbetaling, som flere konkurrenter i dette segmentet mangler, hodetelefonutgang og minnekortleser om du vil utvide den allerede romslige lagringsplassen på 128 gigabyte.

A50 har dessuten støtte for to SIM-kort, og du trenger ikke en gang å velge mellom minnekort og SIM-kort nummer to. Men vanntett er den ikke.

STOR SKUFF: På Samsung A50 kan du utvide lagringsplassen med et micro SD-minnekort og i tillegg ha plass til to SIM-kort. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR SKUFF: På Samsung A50 kan du utvide lagringsplassen med et micro SD-minnekort og i tillegg ha plass til to SIM-kort. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Batteriet har solid kapasitet på 4.000 mAh og bør enkelt holde hele dagen for de fleste av oss.

Du får med en 15 watts lader i esken, som ikke lenger er like imponerende som da Samsung lanserte den med S6-modellene for noen år siden. Merk at Samsungs hurtiglading bare fungerer når skjermen er slukket, og ikke mens telefonen er i bruk. A50 mangler dessuten muligheten for trådløs lading.

TRE KAMERAER: Ett «vanlig», ett supervidvinkel og et TOF-kamera som ikke tar bilder, men måler dybden i bildet. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE KAMERAER: Ett «vanlig», ett supervidvinkel og et TOF-kamera som ikke tar bilder, men måler dybden i bildet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tre kameraer bak

Baksiden er for øvrig nok et sted Samsung har spart noen kroner, for den er i plast og ikke av glass som på toppmodellene.

Der finner vi tre kameraer:

  • Hovedkameraet på 25 megapiksler og blender f/1,7
  • Supervidvinkel (~12 mm) med 8 megapiksler og f/2,2
  • Et TOF-kamera (5Mp, f/2,2)

TOF står for «time of flight» og TOF-kameraet tar ikke bilder, men sender ut infrarøde signaler og måler tiden det tar til de reflekteres tilbake til sensoren. Dermed hjelper det til med å beregne en dybdemodell av bildet, som er spesielt hendig til portrettbilder. Tilsvarende er å finne i Huaweis toppmodell, P30 Pro.

Som vanlig synes vi Samsung leverer varene med tanke på eksponeringene, der vi i de aller fleste tilfeller kan stole på at automatikken foretar de riktige innstillingene for å fange bildet på en god måte.

Unntaket på A50 er motlyssituasjonene, der kameraet har en tendens til å undereksponere bildene, noe du kan se et eksempel på under, versus Galaxy S10+, der A50-bildet ikke kan by på det samme dynamiske omfanget:

Bildene blir heller ikke like detaljerte som de beste. Under ser du et 100%-utsnitt fra A50 sammenlignet med Samsungs toppmodell:

Men dette er selvsagt når vi blåser dem opp i større format – på mobilskjermen vil du neppe reagere på at A50-bildene ikke er skarpe nok, med mindre du forstørrer bildet på skjermen.

Samsung prøver dog å kompensere for at A50 ikke leverer så skarpe bilder, ved å bruke i overkant mye kunstig oppskarping i prosesseringen. Det tar seg ikke alltid like godt ut, som her, der hver eneste gren får en hvit halo-effekt rundt seg:

Sjeldent god skjerm på en såpass rimelig telefon

Portrettfunksjonen er vi godt fornøyde med, der TOF-kameraet hjelper til med dybdemålingen. Stort sett får vi bilder der personen i fokus er godt isolert fra bakgrunnen, uten at det ser så veldig «påklistret» ut:

Sjeldent god skjerm på en såpass rimelig telefon

Her har vi sett svakere resultater fra langt dyrere telefoner, selv om det også hender at A50 bommer litt og viser deler av bakgrunnen som skarp, for eksempel. Som du ser over, har Martin fått litt av panna si kappet mot bakgrunnen.

I mørket er det åpenbart at A50 ikke helt leverer varene, men det er også sjelden å se i denne prisklassen. Under ser du for eksempel hvordan resultatet blir i stua på kveldstid, der A50 både mangler detaljer og farger i bildet:

Men husk altså at vi her sammenligner med en telefon som koster nesten tre ganger så mye.

Med på kjøpet får du også en supervidvinkel, som lar deg fange et svært bredt bildeutsnitt.

Du kan se flere bilder tatt med Galaxy A50 i dette Google Foto-albumet.

Ålreit ytelse

En annen ting du gir avkall på ved å gå for en lavere priset modell fra Samsung, er at maskinvaren er svakere enn på toppmodellene.

Mer spesifikt har A50 en Exynos 9610-prosessor med fire Cortex A73-kjerner (2,3Ghz) og fire A53-kjerner (1,7GHz), samt en Mali G72 MP3-grafikkprosessor (tre kjerner), der begge er vesentlig svakere enn maskinvaren som sitter i toppmodellene, men fullt konkurransedyktige og blant de kraftigere i denne prisklassen (147.481 poeng i AnTuTu og 1697/5079 i Geekbench, for eksempel).

I daglig bruk synes vi A50 leverer varene helt greit, selv om det hender seg her og der at vi må vente et par tideler ekstra. Foto: Pål Joakim Pollen
I daglig bruk synes vi A50 leverer varene helt greit, selv om det hender seg her og der at vi må vente et par tideler ekstra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I daglig bruk er ikke forskjellen kjempestor opp til toppmodellene. Vi noterer oss noen bittesmå rykk og napp her og der når vi navigerer rundt i operativsystemet, og kanskje spesielt når vi trykker i et tekstfelt tar det akkurat noen tideler for mye før tastaturet vises. Men side om side med toppmodellen, Galaxy S10+, går det faktisk stort sett like kjapt å åpne apper, nettsider og den slags.

Det er først og fremst når man utfordrer maskinvaren med de nyeste 3D-spillene, redigerer video og den slags at du vil merke at A50 ikke er en toppmodell ytelsesmessig. Men det er stort sett et offer du gjør med de fleste telefonene i denne prisklassen.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Samsung leverer en god telefon til denne prisen, som for øvrig ligger på rundt 3500 kroner i de fleste nettbutikkene.

Spesielt har telefonen en meget god skjerm, rikelig med lagringsplass, moderne utseende med tynne rammer og god batterikapasitet. I daglig bruk synes vi ytelsen er god nok, og den byr dessuten på hodetelefonutgang i bunnen, for deg som fortsatt verdsetter det.

Hva gjelder kameraet ser bildene definitivt gode ut på skjermen, men når du blåser dem opp i større format, er det lett å se at kvaliteten er godt bak de ledende telefonene. En annen ting vi noterer på minussiden er at fingeravtrykksleseren er blant de tregeste vi har brukt, og at det derfor føles noe tungvint å låse opp telefonen. Det gjør de fleste av oss tross alt ganske mange ganger om dagen.

Dermed lander vi på en god firer på terningen.

Terningkast 4 gis til produkter som svarer til forventningene i en gitt kategori og prisklasse. Her finner du mer info om terningkastene på Dinside.

>> Flere mobiltester fra Dinside

Testresultat

Samsung Galaxy A50

En så god AMOLED-skjerm er uvanlig i denne prisklassen, rikelig med lagringsplass (128 GB + minnekortstøtte), moderne design med tynne rammer, stort batteri, hodetelefonutgang, støtte for 2x SIM-kort (i tillegg til minnekort)

Ikke helt smørmyk ytelse, middelmådig kamera, treg fingeravtrykksleser, mangler LED-varsellampe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer