Skadevare på Android:

Skal ha rammet over 100 millioner brukere

Spredt over 470 apper på Google Play - Norge er blant landene som er rødmerket.

LURERI: Skadevare har rammet Android-brukere over hele verden. Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock
LURERI: Skadevare har rammet Android-brukere over hele verden. Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er sikkerhetsselskapet Zimperium som gjennom sin egen blogg forteller om skadevaren de har gitt navnet «Dark Herring».

Oppretter abonnement

Denne skal ha blitt lastet ned av 105 millioner Android-brukere fordelt på 70 land.

Skadevaren fungerer slik at den aktiverer betalte «premium»-abonnement på tjenester som brukerne ikke har kjennskap eller gitt samtykke til.

De intetanende svindelofrene har blitt trukket via mobilregningen, og dermed har mange ikke lagt merke til det før det har gått en stund. Gjennomsnittlig månedspris skal være på rundt 130 kroner.

Det var nettstedet digi.no som meldte om saken i Norge. De har tidligere skrevet om skadevare kalt «Grifthorse», og forteller at den nye «Dark Herring» fungerer på samme måte, men har nådd langt flere ofre.

Skadevaren er sofistikert og har blitt skjult i opp mot 470 forskjellige apper, ifølge sikkerhetsselskapet, som i sin oversikt setter blant andre Norge og andre nordiske land høyest på listen over dem som er mest sårbare for denne typen svindel, da betaling over mobilregning er veldig vanlig her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.