Nytt varslingssystem

Skal sende pushvarsler til alle mobiler

I dag varsles befolkningen av de høylytte tyfonene i byene ved kriser, men i løpet av året håper regjeringen at det nye systemet er på plass.

NYTT SYSTE;: Staten innfører et nytt varslingssystem for alle mobiler. Foto: Annika Byrde / NTB
NYTT SYSTE;: Staten innfører et nytt varslingssystem for alle mobiler. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

– Det blir mulig å sende en melding til alle telefoner i Norge på få sekunder. Det vil være en enorm oppgradering av muligheten til å nå raskt ut til befolkningen om informasjon, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

På en pressekonferanse torsdag sa justisministeren at målet er at systemet skal være på plass i løpet av året.

Hun forklarer løsningen slik:

– Det er et pushvarsel som kommer opp hos alle som har mobil. Det finnes også en backupløsning, sånn at hvis Telenor for eksempel skulle falle ut, så vil de som har Telenor motta varselet likevel.

Det er ikke snakk om å sende SMS-meldinger, noe som fort kan ta mye tid hvis man skal nå mange mottakere, sier justisministeren.

Tyfonvarslingen får supplement

Dagens varslingssystem ved krisesituasjoner er de såkalte tyfonene, 1.250 sirener som er plassert rundt omkring i byene og lager en ulende lyd. Teknologien er ikke akkurat toppmoderne.

– Mange kjenner dem gjennom disse øvingene som skjer to ganger i året, hvor det er et lydsignal som mange tenker på som flyalarmen. Det er viktig å få supplert det med et mobilt varslingssystem som gjør at vi kan sende ut mer detaljert informasjon og raskere, sier Mehl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer