Skal stoppe tyvene

Apple gjør livet enda surere for iPhone-tyver.

KOMMER: Apple lanserer snart en ny beskyttelsesfunksjon for en iPhone som er stjålet. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/NTB
KOMMER: Apple lanserer snart en ny beskyttelsesfunksjon for en iPhone som er stjålet. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

iPhone er et yndet mål for tyver. Apple har i senere år gjort en rekke tiltak for å gjøre det vanskelig å få adgang til en stjålet mobil, men det har ikke vært nok.

Ifølge Ekstra Bladet har Wall Street Journal i flere artikler beskrevet hvordan tyver har:

  • sett at et offer taster inn koden på sin iPhone,
  • for deretter å stjele iPhonen,
  • og til slutt bruke koden for å låse eieren ute av sin iCloud-konto,
  • og på den måten få tilgang til personlig data og så bruke tusenvis av dollar ved hjelp av lagret betalingsinformasjon

«Stolen Device Protection»

I den neste oppdateringen av iOS, versjon 17.3, har imidlertid Apple planer om å sette en stopper for denne fremgangsmåten med en ny funksjon kalt «Stolen Device Protection», skriver The Verge.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

Hvis denne er aktivert, vil iPhone kreve biometrisk identifisering (via FaceID eller TouchID) for å utføre en rekke handlinger, som å se lagrede passord i iCloud-nøkkelring, bruke lagret betalingsinformasjon i Safari, tilbakestille enheter til fabrikkinnstillinger eller skru av Mistet-modus.

For enda mer utsatte handlinger, som å endre Apple ID-passordet, endre iPhone-koden eller skru av Hvor er?-tjenesten, legges det til et ekstra hinder. Denne slår inn om enheten ikke er der du ferdes ofte, som hjemme eller på jobb, og gjør at du må vente en time og gjenta den biometriske autentiseringen enda en gang.

«Et sofistikert lag med beskyttelse»

- Kryptering av data på iPhone har lenge vært ledende i bransjen, og en tyv kan ikke få tilgang til data på en stjålet iPhone uten å kjenne brukerens passord, sier Apple-talsperson Scott Radcliffe i en uttalelse til The Verge.

- I de sjeldne tilfellene der en tyv kan observere brukeren som skriver inn passordet og deretter stjeler enheten, legger Stolen Device Protection til et sofistikert nytt lag med beskyttelse, sier han.

Amerikanske Macworld påpeker riktignok at dette ikke vil forhindre en tyv fra å låse opp din iPhone, og den kan fremdeles få tilgang til apper som ikke er passordbeskyttet. Tyven kan også åpne e-posten din, og få tak i passord herfra.

Når iOS 17.3 slippes, er uvisst. Apple sendte ut første testversjon av programvaren i forrige uke.

For å aktivere funksjonen, skal du kunne gå til Innstillinger og så trykke på FaceID og kode (eller Touch ID og kode) og bla ned for å finne «Beskyttelse av stjålen enhet».

Mer om