Skifte iPhone-batterier

Skiftet du iPhone-batteri for tidlig? Da kan du få igjen 500 kroner

Gir penger tilbake til de som byttet før Apple innrømmet at de hadde et problem.

DÅRLIG BATTERI: Om batteriet begynner å bli slitt, kan iPhone begynne å gå i sirup. Nå tilbyr Apple rabatt på 500 kroner for de som byttet ut batteriet før Apple innrømmet problemet offisielt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DÅRLIG BATTERI: Om batteriet begynner å bli slitt, kan iPhone begynne å gå i sirup. Nå tilbyr Apple rabatt på 500 kroner for de som byttet ut batteriet før Apple innrømmet problemet offisielt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før jul i fjor ble det kjent at oppdateringer kan gjøre Apples mobiltelefoner vesentlig tregere.

Noen dager etter kunngjorde Apple at dette kan skyldes at batteriet blir dårligere med tida, og at det dermed ikke lenger takler de belastingene som prosessoren i telefonen får når det kommer nye oppdateringer i iOS.

I enkelte tilfeller kan telefonene skru seg helt av, spontant og uten varsel.

De ba derfor om unnskyldning, og tilbød de som hadde merket dette rabatt på batteribytte.

500 kroner i avslag

Nordmenn som har iPhone 6 eller nyere modell får dermed skifte batteri for 299 kroner, mot 799 kroner før. Altså en rabatt på 500 kroner.

De som byttet batteri før Apple annonserte rabattordningen den 28. desember 2017, får nå samme rabatt på etterskudd.

Ifølge Apples norske nettsider gjelder dette de som kjøpte iPhone 6 eller nyere mellom 1. januar 2017 og 28. desember 2017, og som skiftet batteri etter at Apples egen garantiperiode var over.

Tilbudet gjelder foreløpig ut 2018. De som skiftet før 28. desember i fjor, skal ha fått e-post fra Apple om at de kvalifiserer til rabatten.

Selskapet oppfordrer de som ikke har fått en slik e-post, og som mener seg kvalifisert til rabatt på batteribytte, til å ta kontakt med dem.

Mange vil ha nytt batteri

- Vi har tatt med alle våre kunder dette gjelder for og gjort dem oppmerksom på at de har rett til batteribytte til nedsatt pris. Men ellers er jo dette noe Apple tar ansvaret for hele veien, sier kommunikasjonssjef Hallvard Oppheim i Eplehuset til Dinside.

Eplehuset er spesialist på Apple-produkter, og er kanskje det nærmeste man kommer en Apple Store i Norge. Kjeden har 22 butikker rundt om i landet.

- Vi har vært borti tilfeller der iPhone 6 har slått seg av plutselig. Ellers er vår erfaring at få har opplevd de problemene som er beskrevet.

Oppheim opplyser at det likevel er mange som vil bytte batteri etter at Apple kom med sin kunngjøring. Kanksje mest av alt for å være føre var.

- Det blir som om du får skiftet bremsene på bilen din for 300 kroner. Hvem ville ikke ta i mot et slikt tilbud?

Oppdatering lar deg velge selv

Ifølge Oppheim begynner batteriet i en iPhone å bli merkbart dårligere etter 500 ladesykluser. En ladesyklus regnes som en opplading fra 0 til 100 prosent. Det har stor betydning hvordan du lader batteriet, ifølge Apples egen guide. En mer detaljert forklaring finner du på Battery University.

Skiftet du iPhone-batteri for tidlig? Da kan du få igjen 500 kroner

Snart får du som bruker selv mulighet til å regulere hvordan telefonen skal oppføre seg i forhold til batterikapasiteten som er igjen.

I versjon 11.4 av iOS, som nå er ute i betaversjon, finnes det nemlig en innstilling der du kan velge mellom full batterikapasitet og kapasitet som er tilpasset telefonens alder og yteevne.

- Trumfer ikke norske regler

Dinside ba Forbrukerrådet gi en vurdering av Apples tilbud til brukere med treg mobil.

Vi fikk dette svaret på e-post fra Pia C. Høst, leder av Forbrukerdialog i Avdeling for Kommunikasjon og Digitale tjenester:

Det er ikke gøy når mobilen blir tregere, da mobilen er noe de fleste er avhengig av. Her bestiller man reiser, billetter, handler varer og benytter banktjenester, da er det viktig at telefonen er rask. Forbrukerrådet får mange henvendelser om mobiltelefoner og vi har i år behandlet 184 mobilklager.

KRITISK: Pia C. Høst i Forbrukerrådet påpeker at Apples rabatt på batteriskift ikke trumfer norske regler. Foto: Halvor Njerve/Forbrukerrådet
KRITISK: Pia C. Høst i Forbrukerrådet påpeker at Apples rabatt på batteriskift ikke trumfer norske regler. Foto: Halvor Njerve/Forbrukerrådet Vis mer

Er du forbruker kan ikke garantiregler sette dine rettigheter til side. Det betyr at du har fem års reklamasjonsrett. Hvis det er en feil med mobilen så har du i første omgang rett på gratis reparasjon. For mindre feil som ikke lar seg reparere vil du ha rett på prisavslag.

Alle produkter blir dårligere med tiden, etterhvert som vanlig bruk tærer på komponentene. Når produsenten aktivt går inn i operativsystemet, og gjør endringer i ytelse er dette noe vi mener at forbrukeren bør få informasjon om før det skjer. Forbrukeren bør også få muligheten til å velge bort oppdateringen som medfører dårligere batteri. Dersom reduksjonen til batteriet er stort, vil også enkelte forbrukere kunne ha krav på nytt batteri som sikrer at ytelsen blir som det du har betalt for.

Når du opplever en feil og du får et tilbud, om for eksempel nytt batteri til redusert pris, så må du vurdere hva feilen betyr for deg. Er du forbruker og synes tilbudet er for dårlig så anbefaler vi at du klager på dette. Forbrukerrådet kan mekle i en sak mellom deg og Apple, og vi kan gi råd og veiledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer