Google I/O 2022

Skred av Google-nyheter

Android 13, nye Pixel-telefoner og en kul ny kartmodus i Google Maps er noe av det vi kan vente fra selskapet dette året.

MYE NYTT: Alphabet Inc- og Google-sjef Sundar Pichai bød på et skred av nyheter fra selskapet da selskapets årlige utviklerkonferanse Google I/O gikk av stabelen i går. Foto: Google
MYE NYTT: Alphabet Inc- og Google-sjef Sundar Pichai bød på et skred av nyheter fra selskapet da selskapets årlige utviklerkonferanse Google I/O gikk av stabelen i går. Foto: Google Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka pågår Google sin årlige utviklerkonferanse, Google I/O. Tradisjon tro avholdt de en såkalt «keynote», der de presenterer de største nyhetene fra selskapet i året som kommer.

Kunstig intelligens, Android og nye Pixel-dingser er de viktigste stikkordene vi tar med oss fra pressekonferansen.

Android 13

Fjorårets store Android-oppdatering, Android 12, handlet om visuelle endringer samt mer fokus på privatliv og personvern. Med den kommende oppdateringen Android 13, fortsetter Google i samme gate.

I fjor introduserte Google et designspråk kalt «Material You», hvor operativsystemet automatisk setter temafarger basert på fargene i bakgrunnsbildet ditt. Nå videreføres dette til flere deler av operativsystemet. For eksempel vil mediekontrolleren endre farge basert på musikken du hører på. Fargetemaene blir også tilgjengelige som forhåndsdefinerte temaer, og tredjepartsapper vil også få tilgang til denne type funksjonalitet. Det skal også bli mulig å velge ulike standardspråk per app på telefonen.

NYE MULIGHETER: Nye tilpasninger til grensesnittet og sikkerhet og personvern står også på plakaten til Android 13. Foto: Google
NYE MULIGHETER: Nye tilpasninger til grensesnittet og sikkerhet og personvern står også på plakaten til Android 13. Foto: Google Vis mer

Android 13 vil også by på en rekke nye sikkerhetsfunksjoner, inkludert en helt ny dedikert meny for personvern og sikkerhet. I tillegg vil apper måtte spørre om tillatelse før de kan få sende varsler, og med en ny bildevelger kan du begrense hvilke bilder og videoer en app får tilgang til, ifølge The Verge.

Android 13 introduserer også muligheten for å klippe og lime på tvers av enheter. Altså kan du kopiere innhold på en enhet og lime den inn på en annen helt sømløst, slik som vi kjenner fra iOS.

Dette trikset er nesten litt magisk - alt du trenger er tre fingre! Vis mer

For øvrig har Google allerede lansert utviklerversjonen av Android 13. Den endelige utgaven slippes ikke før til høsten en gang.

Ny Wallet-app

Med Android 13 kommer også en ny Google Wallet-app, hvor man kan lagre digitale versjoner av ulike betalingskort, pass, vaksinasjonsinformasjon og andre personlige dokumenter.

Google Wallet ble opprinnelig lansert i 2011, og fungerte på den tida som en digital lommebok. I 2018 ble appen avlivet etter at Google samlet all betalingsfunksjonalitet inn under Google Pay-appen.

Nye Pixel-telefoner

Google selger fremdeles ikke Pixel-mobiler i Norge, hvilket er synd, fordi flaggskipsmodellen går for å ha et av de beste kameraene på markedet. Pixel 7 er navnet på selskapets kommende toppmodell, som lanseres seinere i år sammen med Pixel 7 Pro. De kommer også med en billigere mellomklassemodell kalt Pixel 6a.

NY MASKINVARE: Et par-tre nye telefoner, en smartklokke og ørepropper er noe av det Google viste frem. Foto: Google
NY MASKINVARE: Et par-tre nye telefoner, en smartklokke og ørepropper er noe av det Google viste frem. Foto: Google Vis mer

Endelig en Pixel-klokke

Mange har ventet på at Google skal gjøre comeback på smartklokke-fronten, og etter måneder med rykter, presenterte selskapet endelig Pixel Watch. En stilig og rammeløs klokke som styres med en digital krone à la Apple Watch.

Den kjører en ny versjon av Googles eget smartklokke-operativsystem, Wear OS 3, har alle Google-apper som man kan forvente og kommer med Fitbit-integrasjon, som betyr at man kan synkronisere dataene sine med en Fitbit-konto. Prisen er foreløpig ikke kjent, men ifølge Google vil den være et «premium-priced product».

SMARTKLOKKE: Google har gått for et veldig minimalistisk design på sin kommende Pixel Watch. Den er helt uten rammer og styres via en liten knott på siden av klokka. Foto: Google
SMARTKLOKKE: Google har gått for et veldig minimalistisk design på sin kommende Pixel Watch. Den er helt uten rammer og styres via en liten knott på siden av klokka. Foto: Google Vis mer

Ettersom det ikke står noe om Pixel Watch i Googles norske nettbutikk, har vi få forhåpninger om at den kommer her til lands med det første. Klokka skal komme i salg seinere i år sammen med Pixel 7.

Pixel Buds Pro

Googles ørepropper, Pixel Buds, har heller aldri blitt offisielt lansert i Norge, selv om det har vært mulig å få kjøpt dem via gråimport. Nå kommer Google med en ny variant, Pixel Buds Pro, med aktiv støydemping. I praksis Googles variant av Apples AirPods Pro. Disse skal koste 199 dollar, cirka 1750 kroner, når de kommer i salg den 21. juli på det amerikanske markedet.

NYE PROPPER: Googles nye ørepropper byr på aktiv støydemping og sju timers batteritid, ifølge selskapet. Foto: Google
NYE PROPPER: Googles nye ørepropper byr på aktiv støydemping og sju timers batteritid, ifølge selskapet. Foto: Google Vis mer

Tilbake med nettbrett

Google kunne også fortelle at de har planer om å lansere et Android-nettbrett neste år. Det begynner å bli noen år siden sist. I 2018 fikk selskapet så mye kritikk for nettbrettet Pixel Slate at de sa de ikke ville lage nettbrett mer, skriver Engadget.

KOMMER NESTE ÅR: Pixel Tablet blir navnet, og den slippes en eller annen gang i løpet av 2023. Noe mer rundt spesifikasjoner og pris har Google foreløpig ikke sagt noe om. Foto: Google
KOMMER NESTE ÅR: Pixel Tablet blir navnet, og den slippes en eller annen gang i løpet av 2023. Noe mer rundt spesifikasjoner og pris har Google foreløpig ikke sagt noe om. Foto: Google Vis mer

Ny kartmodus

Google viste også fram en ny modus til sin karttjeneste Maps, som beskrives som en slags Street View fra lufta. Immersive View kombinerer flyfoto med gatefoto og ved bruk av 3D-kartlegging og maskinlæring kan brukerne utforske et sted mer inngående enn det som tidligere var mulig, skriver det svenske teknonettstedet M3. Man kan også få en bedre følelse av hvordan det er visse steder til visse tider av døgnet med tanke på trafikk og vær.

Immersive View blir rullet ut for utvalgte steder i verden seinere i år.

Google jobber med AR-briller

AR-briller spås å bli det neste store. Alle de store teknologi-gigantene jobber med dette, alt fra Snap og Meta til Samsung og Microsoft, ja til og med Apple.

Google er selvsagt også på gang med noe, og på slutten av gårsdagens seanse viste de fram et par briller som var i stand til å oversette språk i sanntid «litt som undertekster for verden». En imponerende demovideo, selv om vi ikke fikk noen flere detaljert rundt produktet, og når eller om det noensinne kommer i salg.

Det sies at Google jobber med et AR-produkt som går under kodenavnet Project Iris, som de har som mål å lansere tidligst 2024. Om det er de samme brillene som ble vist fram i går, er uvisst, ifølge The Verge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer