Samsung Galaxy Z Fold 3, Z Flip, Watch 4 og Buds 2

Skred av nye Samsung-produkter

To brettbare telefoner, smartklokker og nye ørepropper.

VANNTETTE: Samsungs to nye brettbare telefoner er begge vanntette og kommer i butikkene innen måneden er omme. Foto: Samsung
VANNTETTE: Samsungs to nye brettbare telefoner er begge vanntette og kommer i butikkene innen måneden er omme. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et digitalt pressearrangement har Samsung nettopp dratt duken av fire nye produkter.

To av dem er mobiltelefoner, og begge er brettbare. Det betyr at koreanerne er klare med tredje generasjon av sin Fold-telefon og den andre Flip-telefonen, som dog også har fått sifferet 3 i modellnavnet.

Forskjellen på dem er enkelt og greit at Fold kan brettes ut i nettbrett-størrelse, mens Flip brettes til halve størrelsen.

I tillegg lanserer selskapet smartklokkene Galaxy Watch 4 og Galaxy Watch 4 classic, samt nye ørepropper i Buds 2.

Galaxy Z Fold 3

Starter vi med størstemann, er Fold 3 Samsungs tredje forsøk på lage en brettbar telefon, som først er på størrelse med en (tjukk) vanlig telefon før den brettes ut i nettbrett-format.

NY VARIANT: Denne gangen har Galaxy Fold 3 fått skjult frontkamera, støtte for S Pen og mer robust konstruksjon. Foto: Samsung
NY VARIANT: Denne gangen har Galaxy Fold 3 fått skjult frontkamera, støtte for S Pen og mer robust konstruksjon. Foto: Samsung Vis mer

Mer spesifikt er frontskjermen på 6,2 tommer (24,5:9 skjermaspekt) og innside-skjermen på 7,6 tommer i et nesten kvadratisk format. Denne gangen har også den minste skjermen fått 120 Hz skjermoppfriskningsrate, noe som forgjengeren kun hadde på den største skjermen.

Forbedringene er flere fra Fold 2. For det første er begge de nye brettbare telefonene fra Samsung de første brettbare telefonene som også er IPX8-sertifisere og derfor tåler en liten dukkert, og Samsung har også forbedret konstruksjonen på flere måter.

For eksempel er belegget på den innerste skjermen, altså den store, nå 80 prosent kraftigere, som gjør at du ikke lenger vil ripe den like lett. På utsiden er skjermglasset beskyttet av Gorilla Glass Victus, som både skal tåle fall og riper bedre enn forrige generasjon, og de har dessuten brukt noe de kaller «armored aluminium» som også er 10 prosent sterkere enn før.

SKRIV MED PENN: Fold 3 støtter Samsungs S Pen, men har ikke et eget oppbevaringsrom til den. Foto: Samsung
SKRIV MED PENN: Fold 3 støtter Samsungs S Pen, men har ikke et eget oppbevaringsrom til den. Foto: Samsung Vis mer

Nytt denne gangen er dessuten at også Fold-telefonen nå støtter Samsungs S Pen, som de tidligere har brukt på sine Note-telefoner, men som med tiden også fungerer både på S21 Ultra og utvalgte nettbrett. Her kan man velge mellom to penner - en S Pen Pro, som er kompatibel med alle disse enhetene, og en egen Fold-utgave av S Pen om du bare skal bruke den til nevnte telefon. De to er for øvrig henholdsvis 17 og 13 centimeter lange, og pro-utgaven er også tykkere.

Riktignok finnes det ikke noe kammer til pennen når den ikke er i bruk slik vi har sett på Note-telefonene, men Samsung har laget egne deksler der det er ei lomme til denne pennen.

Og apropos Note - august er måneden Samsung har for tradisjon å presentere nye Note-modeller, så det kan være at vi har fått se det siste eksemplaret av dem.

I halvbrettet modus kan appene brukes på spesielle måter. Her er kommentarfeltet og den slags på YouTube på den nederste skjermen, med videoen spillende på den øverste. Andre muligheter er for eksempel tastatur og samtaletråd på hver sin skjerm. Foto: Samsung
I halvbrettet modus kan appene brukes på spesielle måter. Her er kommentarfeltet og den slags på YouTube på den nederste skjermen, med videoen spillende på den øverste. Andre muligheter er for eksempel tastatur og samtaletråd på hver sin skjerm. Foto: Samsung Vis mer

Selskapet har også gjort endringer i brukergrensesnittet, blant annet der man selv kan velge vindusstørrelse på hver enkelt app når man bruker dem i utbrettet modus, slik at det blir lettere å ha flere åpne apper samtidig.

Som før finnes tre kameraer på baksiden - ultravidvinkel, vidvinkel og et 2x zoomobjektiv, som bør være godt egnet til portrettbilder. Spennende er det også at selskapet har gått for et frontkamera som er skjult bak skjermglasset når den brukes i «nettbrett-modus», og som da vil være tilnærmet usynlig når du bruker telefonen. Der hadde første generasjon en ganske markant «busslomme» i hjørnet, mens andre generasjon hadde en uthullet variant.

Ellers er selvsagt maskinvaren fra øverste hylle, med 5 nm prosessor. Vi har ikke fått noe informasjon om hvorvidt Samsung vil bruke sin egen Exynos-prosessor her i Europa, eller om samtlige modeller vil komme med Snapdragon-prosessorer fra Qualcomm. Sistnevnte var nemlig tilfelle sist gang, men det beror nok litt på hvor mange enheter Samsung tar mål på å selge, siden det er dyrt å ha to produksjonsløp på telefoner man ikke selger så mye av. Batteriet er for øvrig på 4300 mAh, og den er bare 6,4 mm tykk når den er brettet ut.

Prisen er i hvert fall i aller høyeste klasse, der 256 og 512 GB-utgavene koster henholdsvis 19 490 og 20 490 kroner. Ryktene om at den tredje utgaven skulle bli vesentlig billigere enn sine forgjengere, traff altså ikke helt.

Vi likte for øvrig godt forgjengeren, Galaxy Z Fold 2, som fikk en femmer på Dinsides terning:

Galaxy Z Flip 3

Til tross for treeren i produktnavnet er altså dette Samsungs andre Flip-telefon. Vi fikk aldri inn den forrige til full test utover å ha den et døgn på lån, men gjorde oss våre inntrykk i løpet av det døgnet.

KLAPP: Når du klapper sammen Z Flip 3, har den en liten skjerm på utsiden som kan vise varsler og den slags. Foto: Samsung
KLAPP: Når du klapper sammen Z Flip 3, har den en liten skjerm på utsiden som kan vise varsler og den slags. Foto: Samsung Vis mer

Dette er altså telefonen som går «andre vei» kontra Fold. Fra å være en telefon med relativt vanlig størrelse kan den brettes sammen slik at den blir halvparten så høy og dobbelt så tykk. Den største skjermen er på 6,7 tommer (22:9), har FHD+-oppløsning og 120 Hz oppfriskningsrate.

I sammenbrettet tilstand har den en liten skjerm som lar deg se klokka, varsler og lignende (og kamerasøker til en selfie), og denne skjermen er nå fire ganger større enn den var på den første telefonen, som må sies å være en solid forbedring.

Flip 3 har to kameraer på utsiden (vidvinkel og ultravidvinkel), samt et selfie-kamera når den er brettet opp. I likhet med Fold 3 er også denne IPX8-sertifisert med Gorilla Glass Victus og ekstra kraftig aluminium.

Også her får du 5 nm-prosessor innabords, og batteriet er på 3.300 mAh.

Samsung har laget et utvalg deksler til Z Flip 3 som er noe utradisjonelle. Foto: Samsung
Samsung har laget et utvalg deksler til Z Flip 3 som er noe utradisjonelle. Foto: Samsung Vis mer

Som du ser på bildene får du den i flere ulike farger, nærmere bestemt krem, grønn, lavendel, sort, grå, hvit og rosa, der de tre siste selges eksklusivt av Samsung selv. Det finnes også deksler med innretninger som lar deg holde den fastere og den slags.

Prisen starter på 11 490 for 128 GB-utgaven og en ekstra femhundrelapp for å doble lagringsplassen.

Galaxy Watch 4/classic

Neste produkt på programmet er Galaxy Watch 4, som kommer i to utgaver - en «vanlig», som har et litt sportslig preg, og en «classic»-utgave som er i et mer … klassisk format.

Galaxy Watch 4
Galaxy Watch 4 Vis mer

Annet enn utseendet kan det også være verdt å merke seg at classic-utgaven har en urkrans som kan roteres, slik Samsung har hatt på et utvalgt tidligere klokker. I tillegg brukes det her rustfritt stål, mens ikke-classic-utgaven bruker aluminium.

Galaxy Watch 4 classic
Galaxy Watch 4 classic Vis mer

Denne gangen har Samsung og Google jobbet tett, og resultatet er at Samsungs klokke ikke lenger bruker Samsungs egenutviklede operativsystem, Tizen, på klokkene, som de også bruker på sine TV-er. I stedet er det Wear OS som gjelder denne gangen.

Det var ikke veldig mye vi fikk se av hvordan klokka var i bruk, men nytt denne gangen er at klokkene benytter seg av Samsungs «BioActive» sensor, som består av både optisk og elektrisk pulssensor samt en bioelektrisk motstandsanalysensor, om du lar oss oversette de engelske begrepene fritt.

OM DU TØR: Samsungs nye klokke kan måle fettprosent og muskelmasse. Foto: Samsung
OM DU TØR: Samsungs nye klokke kan måle fettprosent og muskelmasse. Foto: Samsung Vis mer

Sistnevnte gjør at du kan berøre begge knappene på siden med hver sin finger og så få en rapport om fettprosent, muskelmasse og den slags, noe vi er ganske sikre på at Samsung er først ute med på ei smartklokke. Den har også teknologi for å overvåke nattesøvnen, der man får oversikt over ulike søvnfaser og hvor mye av tiden man snorket, så blir den diskusjonen avgjort én gang for alle.

Vi fikk også se eksempler på hvordan live-data fra klokka (puls, kalorier) kunne vises sammen med treningsinstruktøren på TV-skjermen i stua og den slags, så her virker det som om Samsung har flere ess i ermet for å fri til den treningsaktive. I tillegg støtter den blant annet navigasjon via Google Maps og Spotify-app med støtte for offline-musikk.

Samsungs lar deg velge mellom en rekke klokkebakgrunner, som også kan synkroniseres med låseskjermen på telefonen din slik at de to får samme stil. Foto: Samsung
Samsungs lar deg velge mellom en rekke klokkebakgrunner, som også kan synkroniseres med låseskjermen på telefonen din slik at de to får samme stil. Foto: Samsung Vis mer

Batteritiden er oppgitt til 40 timer ved normal bruk, så her må du nok frem med laderen annenhver dag. Lagringsplassen er på 16 GB, som bør holde til en del offline-musikk, for eksempel.

Galaxy Watch 4 og 4 classic kommer hver i to varianter, med og uten 4G-støtte - og i to størrelser hver seg, altså intet mindre enn åtte ulike modeller.

Her har du prisoversikten:

Watch 4 Classic (46 mm, 4G): 4690,-
Watch 4 Classic (46 mm, BT): 3990,-
Watch 4 Classic (42 mm, 4G): 4390,-
Watch 4 Classic (42 mm, BT): 3790,-
Watch 4 (44 mm, 4G): 3690,-
Watch 4 (44 mm, BT): 2990,-
Watch 4 (40 mm, 4G): 3290,-
Watch 4 (40 mm, BT): 2790,-

Som du ser koster altså 4G-støtten 500-700 kroner ekstra avhengig av hvilken modell du går for.

Galaxy Buds 2

Samsung benyttet også anledningen til å presentere nok et par trådløse ørepropper i Galaxy Buds 2. Bare på et drøyt år blir det det fjerde paret de slipper, etter Buds+, Buds Live og Buds Pro, som alle har fått mellom 2 og 6 på Dinsides terning.

BUDS 2: Samsungs nye ørepropper får du i disse fargene. Foto: Samsung
BUDS 2: Samsungs nye ørepropper får du i disse fargene. Foto: Samsung Vis mer

Buds 2 har aktiv støydemping, som ifølge Samsung skal filtrere ut opptil 98 prosent bakgrunnsstøy, og de er av in-ear-typen, altså med en gummipropp som stikker noe inn i øregangen. Det følger med tre par, og som så mange andre har appen en funksjon som lar deg teste om de sitter ordentlig.

Andre veien er det også mulig å slippe igjennom omgivelseslyd i ulik grad ut fra hvor mye du ønsker å høre fra det rundt deg.

Samtlige fargevarianter er hvite på utsiden, men proppene og innmaten i ladeetuiet er farget. Foto: Samsung
Samtlige fargevarianter er hvite på utsiden, men proppene og innmaten i ladeetuiet er farget. Foto: Samsung Vis mer

Proppene har tre mikrofoner pluss en «voice pickup unit» som skal sikre god samtalekvalitet, og er de koblet mot flere Galaxy-enheter kan de automatisk bytte mellom dem, for eksempel fra et nettbrett til smartklokka om du starter musikk på sistnevnte.

Buds 2 blir tilgjengelig i fire ulike farger og koster 1590 kroner veiledende. Hva gjelder batteritid har vi ikke fått det opplyst, men ut fra spesifikasjonsarket ser det i hvert fall ut til at etuiet bør klare tre ekstra oppladninger.

Alle de nye produktene kommer i salg fra 27. august. Vi får dem straks inn til test, så tester av produktene kan du vente i overskuelig fremtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer