Test av mobile fotoskrivere

Skriv ut mobilbildene på farten

Den beste skriveren er faktisk ikke den med best bildekvalitet.

MEST FOR MORO: Mobile fotoskrivere lar deg skrive ut bilder fra mobilen, men den lille bildestørrelsen gjør at dette blir mest til moro og hobbybruk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MEST FOR MORO: Mobile fotoskrivere lar deg skrive ut bilder fra mobilen, men den lille bildestørrelsen gjør at dette blir mest til moro og hobbybruk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år tok vi for første gang flere bilder med mobiltelefonen enn med vanlige kameraer, viser tall fra Elektronikkbransjens fotoundersøkelse for 2017.

Selv om det med mobilen har blitt lettere å både ta og dele bilder, er det lite som slår følelsen av et godt, gammeldags papirfoto.

De siste åra har det blitt et marked for små fotoskrivere til mobiltelefonen. Det er faktisk over fire år siden vi testet en slik for første gang her på Dinside.

I dag finnes det en håndfull alternativer å velge mellom, men hvilken er best?

TRÅDLØSE: Alle de mobile fotoskriverne går på batteri og kobler seg til mobilen via Bluetooth. De har egne apper for å skrive ut bildene fra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TRÅDLØSE: Alle de mobile fotoskriverne går på batteri og kobler seg til mobilen via Bluetooth. De har egne apper for å skrive ut bildene fra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Polaroid Zip

Polaroid Zip er den moderne varianten av de klassiske Instant-kameraene fra samme selskap. En hendig liten sak som fint får plass i lomma, veska eller sekken.

STILREN: Polaroid Zip er en pen liten skriver som kommer i både hvit og svart utførelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STILREN: Polaroid Zip er en pen liten skriver som kommer i både hvit og svart utførelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Som tre av de fire skriverne i testen vår, bruker Zip et spesielt fotopapir som inneholder et lag med alle fargene (såkalt Zink-papir). Dermed slipper du å tenke på blekkpatroner - alt du trenger å fylle på med er nye ark.

Testresultat

Polaroid Zip

Relativt enkel å sette opp, få tilkoblingsproblemer når vi først hadde fått kontakt, lett å skrive ut bilder

Dyrt med fotopapir i lengden, mangler et par funksjoner i appen, effektene kunne vært litt mer moderne, bildekvaliteten ikke på nivå med en vanlig fotoskriver

Når du starter den medfølgende Zip-appen for første gang, får du instruksjoner til hvordan du setter opp skriveren, men du må legge den til manuelt. Det var lettere sagt enn gjort. Etter å ha prøvd et titalls ganger, og etter ha tilbakestilt skriveren til fabrikkoppsett, startet vi appen på nytt - og da var skriveren plutselig lagt til.

Zip-skriveren er ellers ganske enkel å bruke. Appen er blant de mer brukervennlige i testen. Det er lett å finne og redigere bilder. Det er mange skrifftyper å velge mellom, og du kan også legge en tykk strek rundt teksten slik at den blir mer leselig.

Selv om man har en del klistremerker og rammer å velge mellom, ser de dessverre litt ut som clipart fra WordPerfect, noe som er rart med tanke på den ungdommelige profilen til Polaroid.

Merkelig nok er det ikke mulig å plassere tekst over rammer.

Et par andre irritasjoner: Vi fikk ikke beskjed når det var tomt for papir, så selv om skriveren gikk som vanlig, kom det ikke noe bilde ut. Det er heller ingen avbryt-knapp på utskrifter.

Ingen av skriverne som bruker såkalte Zink-ark byr på utskrifter i enormt bra bildekvalitet. Detaljnivået og fargegjengivelsen er jevnt over dårlig hos alle.

På utskriftene til Polaroid Zip kan vi se sjatteringer der hvor det skal være flytende overganger. Lyse områder blir også veldig utbrente.

Utsalgsprisen på Zip ligger på rundt 1.400 kroner. Det er dog papiret som er den største kostnaden.

Hvor mye du må betale for fotoark til Zip, varierer imidlertid ut i fra hvor du kjøper dem. Elkjøp tar 199 kroner for en pakke med 20 ark, mens Power tar 199 kroner for en pakke 30 ark. Det betyr at hvert lille klistremerke koster mellom 6 og 10 kroner.

HP Sprocket
Skrivergiganten HP har en mobil fotoskriver kalt Sprocket. Vår testmodell kommer i en stilig rød, og den fås også i hvit og svart.

SPREKEST: HP Sprocket skiller seg mest ut utseendemessig, i hvert fall denne røde utgaven. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SPREKEST: HP Sprocket skiller seg mest ut utseendemessig, i hvert fall denne røde utgaven. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Til å begynne med fikk vi ikke Sprocket-skriveren til å fungere med iPhone. Det viste seg at HPs programvare ikke var kompatibel med nyeste versjon av iOS (11.2). Da selskapet oppdaterte appen midt i testen, fungerte det imidlertid fint.

Testresultat

HP Sprocket

Enkel å bruke, god app med kule effekter

Dyrt med fotopapir i lengden, bildekvaliteten ikke på nivå med en vanlig fotoskriver, litt uskarpe og dårlige farger

Noe vi liker ekstra godt med Sprocket er at når man skrur på skriveren, får man opp en dialogboks på telefonen med spørsmål om vi vil tillate kommunikasjon mellom de to enhetene. Svarer man ja, åpnes den medfølgende appen.

For øvrig en svært god og brukervennlig app. Det er lett å finne bilder og ikke minst redigere dem før utskrift. Det er enkelt å legge på tekst, og man får til og med legge farge bak teksten slik at man faktisk klarer å lese hva som står på de små bildene.

I appen finnes det også en utskriftskø dersom du ønsker å slette bilder før du har skrevet dem ut. Herfra kan du dessuten dele skriveren, slik at det bare er for venner å laste ned appen og skrive ut sine bilder.

Vi synes også HP har de fineste klistremerkene og rammene, og dessuten et variert utvalg - til og med oppdatert til jul.

Bildene blir ikke like utbrente med HP Sprocket som Polaroid Zip, men det er dårligere med detaljer. Fargene ser veldig ujevne ut, som om det var skrevet ut på vanlig papir.

Utsalgsprisen er på nivå med Zip, i underkant av 1.400 kroner.

En pakke med 20 små klistremerke-ark koster mellom 109 og 149 kroner avhengig av hvor du kjøper dem. Så faktisk er HP litt billigere enn med Polaroid, helt ned i 5,5 kroner, selv om prisene nok kan variere fra hvilken butikk du handler i. Det er for øvrig billigst å kjøpe på nettet.

INGEN BLEKKPATRONER: HP-skriveren bruker et spesielt fotopapir hvor blekket er innebygd. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
INGEN BLEKKPATRONER: HP-skriveren bruker et spesielt fotopapir hvor blekket er innebygd. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Lifeprint
For 3,5 år siden var Lifeprint kun et Kickstarter-prosjekt, men nå er den å få kjøpt i Apple Store til 1.490 kroner.

«APPLE-SKRIVEREN»: Lifeprint kan på avstand se ut som den er laget av Apple. Ikke så rart at den bare er å få kjøpt i Apple Store, kanskje? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
«APPLE-SKRIVEREN»: Lifeprint kan på avstand se ut som den er laget av Apple. Ikke så rart at den bare er å få kjøpt i Apple Store, kanskje? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det som skiller Lifeprint mest fra røkla, bortsett fra at det er den dyreste mobile fotoskriveren i testen, er at appen fungerer som et sosialt medium i tillegg til at man kan skrive ut bilder.

Det vil si at du kan dele alle bildene du skriver ut med andre Lifeprint-brukere og omvendt. Vi ser ikke helt poenget med dette, da vi heller vi dele eventuelle utskrifter med andre i virkeligheten. Hvis vi vil dele digitalt, finnes det allerede bedre tjenester til dette.

Testresultat

Lifeprint

Ganske enkelt å skrive ut et bilde, bildene blir relativt skarpe

Men dessverre blasse. Lite morsomme effekter, for mye annet unødvendig dill i appen, dyrt med fotopapir i lengden

I hvert fall så lenge vi ikke kjenner andre med samme skriver. Det er nemlig mulig å sende sine bilder til utskrift hos andre, for eksempel besteforeldre på andre siden av landet.

Å skrive ut et bilde er relativt lett. Når du har valgt bilde, må du først croppe det før du får tilgang på øvrige redigeringsverktøy. Til å ha mange innstillingsmuligheter, er det overraskende få klistremerker og andre morsomme effekter. De få som finnes, er dessuten ganske kjedelige.

Tekstverktøyet var også litt knotete å bruke - det er få skrifttyper å velge mellom, dårlige fargemuligheter og ofte forsvant hele teksten.

Idet man skal skrive ut bilde, må man for øvrig huske på å gjøre bildet hemmelig og å fjerne markeringen ved å dele bildet med venner først, i hvert fall hvis man ikke ønsker at det skal offentliggjøres for alle.

Lifeprint-utskriftene blir relativt sett ikke så verst med tanke på detaljnivået, men bildene blir mørke og litt blasse - og det er også synlige striper på utskriftene.

Per i dag er Lifeprint kun som nevnt mulig å kjøpe fra Apple Store. Enn så lenge er det bare her du får tak i fotopapir. Prisen er 229 kroner for 30 ark, rundt 7,5 krone per bilde.

Kodak Mini 2

VANLIGE FOTOARK: I motsetning til de andre skriverne bruker Kodak Mini 2 vanlige fotoark. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VANLIGE FOTOARK: I motsetning til de andre skriverne bruker Kodak Mini 2 vanlige fotoark. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kodak Mini 2 bruker en annen måte å skrive ut bildene på enn de andre skriverne i testen. Den benytter såkalt «sublimering», som enkelt forklart innebærer at fotoarket trekkes gjennom skriveren fire ganger, og fargene smeltes på papiret. Det bråker vesentlig mer, men til gjengjeld blir bildekvaliteten mye bedre.

Testresultat

Kodak Photo Printer Mini 2

Den beste bildekvaliteten blant skriverne i testen, billigst

Tungvinn å sette opp, lite brukervennlig app, dyrt med papir i lengden

Kodak-skriveren har en del å gå på hva gjelder brukervennlighet

Vi slet særlig med å koble den til. Først lastet vi ned feil app (det kan vi ta på vår kappe, selv om den het «Kodak Printer Mini», og det snodig nok var «Kodak Mini Shot» som var den riktige).

Har du Android-telefon, kan du koble til skriveren ved hjelp av NFC. Har du iPhone, må du gå via Bluetooth-innstillingene på telefonen. Det må du gjøre hver gang du skrur på skriveren.

Den dårlige brukeropplevelsen fortsetter videre inn i appen, som det ikke virker å være lagt mye arbeid i. Her er det norsk og engelsk om hverandre.

Bilder fra kamerarullen blir i utgangspunktet organisert alfabetisk etter album, og all mappestruktur er borte, så har du mange album, kan det fort ta tid å bla gjennom lista. Du kan sortere på dag, men det tar litt tid å hente inn bildene da.

Når vi til slutt klarte å finne et bilde å skrive ut, gikk vi løs på redigeringsverktøyene, som med fordel kunne vært mer intuitive å bruke. Når man laster inn et bilde er det en rød forkant som indikerer kantene på utskriften. Hvis man ikke er nøye og tilpasser rammer, dekorasjoner og tekst innenfor denne, får man utskrifter som kuttes. Og bildet flytter litt på seg etter som man legger på effekter.

PAPIRKASSETT: Kodak Mini 2 bruker en egen papirkassett med blekkrull som smeltes på arkene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PAPIRKASSETT: Kodak Mini 2 bruker en egen papirkassett med blekkrull som smeltes på arkene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kodak Mini 2 er riktignok den billigste skriveren i testen, med en utsalgspris på en tusenlapp. Papiret er dog ikke så billig.

Til Kodak Mini 2 må du kjøpe en kassett som inneholder både blekk og papir. Prisen på ligger på 199 kroner for en pakke med 20 ark, nærmere ti kroner per bilde. 30 bilder koster 299, mens det koster 449 kroner for 50 ark.

Konklusjon

Hvis vi bare skulle lagt vekt på bildekvalitet, hadde Kodak Mini 2 stukket av med seieren. Det hjelper imidlertid lite med fine bilder om det er vanskelig å skrive dem ut.

KODAK KLART BEST: Det er ingen tvil om at Kodak Mini 2 skriver ut de beste bildene. Fra venstre mot klokka er bilder skrevet ut med henholdsvis Kodak Mini 2, Polaroid Zip, Lifeprint og HP Sprocket. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KODAK KLART BEST: Det er ingen tvil om at Kodak Mini 2 skriver ut de beste bildene. Fra venstre mot klokka er bilder skrevet ut med henholdsvis Kodak Mini 2, Polaroid Zip, Lifeprint og HP Sprocket. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Minst like viktig som at bildene ser bra ut er at skriveren ikke blir liggende i en skuff fordi ingen klarer å bruke den.

I stedet blir det HP Sprocket som ender opp som vår favoritt og best i test. Nei, bildekvaliteten er ikke best, men skriveren er enkel å bruke og har en god og gjennomført app med kule effekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer