TEST: Sony Xperia 10

Slankere enn de fleste

… men denne gangen har ikke Sony mye annet å slå i bordet med.

SLANK: Xperia 10 har seks tommer stor skjerm, men måler bare 68 mm i bredden. Foto: Pål Joakim Pollen
SLANK: Xperia 10 har seks tommer stor skjerm, men måler bare 68 mm i bredden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Tidligere i år fikk vi en titt på Sonys tre nye telefoner – Xperia 10 og 10 Plus, samt den nye toppmodellen Xperia One, som kommer i sommer.

Og fortsatt synes vi Xperia One virker som en meget spennende telefon, med skjerm i 21:9-format med 4K og HDR, samt en helt ny kameraløsning med tre objektiver og tre ulike brennvidder. Den kommer imidlertid ikke før over sommeren.

I mellomtiden er det Xperia 10 og 10 Plus som gjelder, og som du allerede har gjettet fra ingressen, er vi ikke spesielt begeistret for minstemann.

SLANK OG HØY: Skjermen på nye Xperia 10 er i 21:9-format. Foto: Pål Joakim Pollen
SLANK OG HØY: Skjermen på nye Xperia 10 er i 21:9-format. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Smal å holde i

La oss ta det positive først. Dette er en slags compact-modell, for selv om skjermen måler seks tommer over diagonalen, er skjermaspektet 21:9, altså slankere og høyere enn alle øvrige modeller på markedet.

Det gir Xperia 10 en total bredde på 68 millimeter, som er blant de laveste i dagens marked – kjekt for deg som ikke liker at telefonene har blitt så store å holde i som de har blitt.

Det blir til gjengjeld ganske langt opp til toppen av skjermen, men ved å trykke to kjappe ganger på hjemknappen, kan du forminske bildet. Du kan også dra fingeren ned midt på hjemskjermen for å trekke ned varselfeltet.

21:9-skjerm

21:9-skjermen har også sine fordeler. Den gjør det mulig å se filmer på hele skjermen dersom de er laget i dette formatet, noe som skal gjelde rundt 2/3 av filmene på Netflix, og faktisk opplever vi at svært mange musikkvideoer på YouTube også er skutt i 21:9-format.

BREDT FORMAT: Mange filmer og musikkvideoer er skutt i 21:9-format, som da fyller hele skjermen på Xperia 10. Den relativt tykke kanten på toppen (til venstre i bildet) får du imidlertid ikke gjort noe med. Foto: Pål Joakim Pollen
BREDT FORMAT: Mange filmer og musikkvideoer er skutt i 21:9-format, som da fyller hele skjermen på Xperia 10. Den relativt tykke kanten på toppen (til venstre i bildet) får du imidlertid ikke gjort noe med. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I mer daglig bruk betyr et høyere aspekt også at det blir plass til mer i den vertikale retningen, så når du surfer på nettet, Instagram eller Facebook vil du se mer innhold av gangen.

Om du er bant dem som liker å kjøre to apper side om side, betyr det også at du for eksempel kan se en YouTube-video på toppen av skjermen, mens du har relativt god plass til å bruke en annen app under. Dog støtter hverken Netflix eller Messenger delt skjerm-modus, så er det sagt.

DELT SKJERM: Her kjører vi en YouTube-video på toppen av skjermen, mens vi fortsatt har ganske god plass til å surfe på nettet samtidig. Foto: Pål Joakim Pollen
DELT SKJERM: Her kjører vi en YouTube-video på toppen av skjermen, mens vi fortsatt har ganske god plass til å surfe på nettet samtidig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

16:9 gir tykke rammer

Som du ser på bildene er rammen rundt skjermen relativt tykk på toppen av telefonen, og den manglende symmetrien i topp og bunn gjør at bildet aldri er sentrert når du ser på film.

Det er heller ikke til å stikke under stol at veldig mye innhold er laget i 16:9-format (spesielt TV-serier), og da får du ganske tykke sorte felt på begge sider av bildet:

TYKKE RAMMER: Mens mange filmer er i 21:9-format, er de fleste TV-serier i 16:9-format, og da blir rammene svært tykke på Xperia 10. Foto: Pål Joakim Pollen
TYKKE RAMMER: Mens mange filmer er i 21:9-format, er de fleste TV-serier i 16:9-format, og da blir rammene svært tykke på Xperia 10. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hvis våre Pythagoras-utregninger stemmer, tilsvarer 16:9-bildet da en bildestørrelse på 4,8 tommer.

Ellers er skjermen helt OK på Xperia 10. Den er av LCD-typen og derfor ikke like gjev som AMOLED-skjermene på toppmodellene (og hos enkelte av konkurrentene, også denne prisklassen), men med relativt god lysstyrke om enn noe vanskelig å se i sterkt sollys.

Dog må vi trekke frem at Sonys innebygde fargeforbedringsfunksjoner ikke alltid slår like heldig ut. Her ser det ut som om minstejenta har hatt på seg sjokkrosa leppestift sammenlignet med bildet vi får på Huawei P30 Pro-skjermen (forskjellen er enda litt større i virkeligheten). For ordens skyld er det det samme bildet vi ser på begge skjermene:

Slankere enn de fleste

Ny fingeravtrykksløsning

Mange tidligere Xperia-modeller har hatt fingeravtrykksleseren på siden av telefonen, og det har også Xperia 10. Nå har Sony imidlertid endret på oppskriften, der dette er et felt (og ikke en knapp) som brukes for å låse opp telefonen, mens en annen knapp rett over er den som tenner og slukker skjermen.

Forklaringen er ganske enkel: Den forrige varianten brøt med patenter på amerikansk jord, der Sony endte opp med å selge telefonene uten fingeravtrykksleser. Her i Europa fremstår derfor den nye varianten som mindre elegant enn den forrige, uten at det er noe voldsomt stort problem.

NY LESER: Fingeravtrykksleseren er nå et berøringsfølsomt felt, mens knappen som slukker og tenner skjermen er plassert over. Volumknappene er rett under og går ganske i ett med resten av chassiset. Foto: Pål Joakim Pollen
NY LESER: Fingeravtrykksleseren er nå et berøringsfølsomt felt, mens knappen som slukker og tenner skjermen er plassert over. Volumknappene er rett under og går ganske i ett med resten av chassiset. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verre er det at fingeravtrykksleseren til tider er på grensen til forferdelig. Den er nemlig ekstrem følsom for «fuktige» fingre – de fleste lesere er vanskelige å bruke rett etter at man har vasket hendene, men Sonys nye leser gir oss gang på gang feilmelding om at fingeren er fuktig i helt normale situasjoner. Ja, om skjermen ikke er tent, skjer det absolutt ingenting.

Og i 2019 skulle det være unødvendig å måtte tørke fingeren på t-skjorta annen hver gang man prøver å låse den opp. Jeg sendte den til de andre i Dinside teknologiredaksjon for å registrere fingeravtrykket sitt, og der én av oss bare feide igjennom oppsettet, var det store problemer for oss andre.

Her kan du se et eksempel på hvordan jeg prøver og prøver med venstre langfinger og deretter med høyre tommel, men der jeg rett og slett ikke får låst opp telefonen (begge fingre er selvsagt registrert og opptakene gjort på forskjellige dager):

Andre ganger kan den dog låse opp telefonen ti ganger på rad uten problemer, som regel etter nettopp å ha tørket av sensoren.

At sensoren er plassert på en av sidene gjør uansett at den er mest egnet å bruke for dem som holder telefonen i høyre hånd, selv om den smale konstruksjonen gjør at man rekker greit over med venstre lang- eller pekefinger.

For øvrig synes vi volumknappene gir for liten feedback når man trykker på dem, og de ligger såpass i ett med resten av rammen at de er vanskelige å føle seg frem til. Xperia 10 har heller ikke den klassiske kameraknappen som har figurert på mang en Sony-telefon de siste årene.

Alt for lite under panseret

Xperia 10 oppleves treg i daglig bruk. Apper bruker lang tid på å starte (Galleri-appen bruker for eksempel ganske nøyaktig to sekunder fra du trykker på ikonet til bildene vises), og det føles som om man må vente noen tideler for hver minste ting.

For eksempel tar det et drøyt halvsekund fra man trykker i adressefeltet i nettleseren til tastaturet kan skrives på. Det skjer rimelig umiddebart på de fleste andre telefoner, også i denne prisklassen.

SIDESANS: En funksjon Sony har kalt Sidesans, lar deg prikke to ganger på et felt på siden for å få opp en hurtigmeny. Foto: Pål Joakim Pollen
SIDESANS: En funksjon Sony har kalt Sidesans, lar deg prikke to ganger på et felt på siden for å få opp en hurtigmeny. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Innabords bor det en Snapdragon 630-prosessor – Qualcomms middelklasseprosessor fra 2017, paret med 3 GB arbeidsminne (RAM) og 64 GB lagringsplass. Det burde egentlig være tilstrekkelig for å gi en grei opplevelse, særlig når Sony har en ganske «ren» Android-utgave uten så mye ekstra på toppen, men det er det altså ikke.

Kjører vi ytelestester, ser vi at Sony for eksempel scorer snaue 89.000 poeng i AnTuTu. Tilsvarende tall for Pocophone F1, som koster det samme, var 300.000. Nå er kanskje akkurat den telefonen spesielt rask i dette prissegmentet, men flere andre telefoner i samme prisleie scorer som regel rundt 130-150.000 poeng der. Til og med Xiaomi Mi A2 gjør det, som nå koster over tusen kroner mindre enn Xperia 10 i de fleste nettbutikkene.

Sony-telefonen er med andre ord ikke en telefon som egner seg for tunge oppgaver – og som nevnt, knapt for lette.

Her kan du for eksempel se hvordan ytelstesten AiTuTu fortoner seg side om side med nevnte Pocophone F1. Denne testen måler hvor effektive telefonene er til å gjenkjenne hva som er på bildet og sortere i riktig mappe deretter:

På batterifronten står det ikke noe bedre til. Batteriet tappes sjeldent raskt, og dropper også ganske mye når telefonen ikke er i bruk. Dette er med andre ord en telefon som ikke alltid vil holde hele dagen ved relativt normal bruk, og det 2840 mAh store batteriet synes derfor å være for lite.

Ikke følger det med noe hurtiglader i esken heller – kun en på 5V/1,5A (7,5W), som lader fra 0-30 prosent på en halvtime og fullader på drøye to timer.

Svakt kamera

For deg som tror at to mobilkameraer automatisk er bedre enn ett, må du tro om igjen. Xperia 10 har to av dem på baksiden, der det ene kun brukes som hjelpekamera for å måle dybden i bildet, altså typisk til portrettfunksjoner.

DOBBELT OPP: På baksiden har Sony Xperia 10 et hjelpekamera som er med på å beregne dybden i bildet. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBELT OPP: På baksiden har Sony Xperia 10 et hjelpekamera som er med på å beregne dybden i bildet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hovedkameraet har oppløsning på 13 Mp, blenderåpning på f/2,0, brennvidde tilsvarende 27 mm og en brikkestørrelse på 1/3", som gir en pikseltetthet på 1,14µm.

Automatisk HDR er mangelvare på Sonys kamerapp, og HDR kan kun aktiveres om du bruker kameraet i manuell modus. Da tas det to bilder med bortimot ett sekunds mellomrom. Andre telefoner gjør dette helt automatisk og nærmest umiddelbart når forholdene tilsier det.

Kameraet mangler også optisk bildestabilisering.

I gode lysforhold er det selvsagt fullt mulig å ta gode bilder med Xperia 10, men vi synes ofte at bildene blir under pari.

Her er noen eksempler. Først et portrettbilde i helt fine lysforhold der kameraet på ingen måte har klart å få ansiktet i fokus. Bildet fremstår svært uskarpt og lite detaljert. Himmelen er helt utblåst, og det samme er siden av ansiktet som vender mot sola:

Slankere enn de fleste

Vi opplever også autofokusen ofte får trøbbel i vanskelige lysforhold. Her er nok et bilde som er helt ruinert på grunn av manglende fokus (og manglende automatisk HDR). Bildet er egentlig tatt i høydeformat, men vi regner med at dette utsnittet sier sitt, så slipper du å måtte skrolle så langt:

Slankere enn de fleste

Her er en sammenligning med Xiaomi Pocophone F1, som koster det samme. Sony-bildet har fullstendig utblåst himmel, og rødfargen på togene er alt for mettet. Det går ikke an å lese skiltet på venstre side, mens det leses klokkeklart på Pocophone-bildet.

Dette er så natt og dag at det er over min fatteevne at Sony, som leverer sensorer til de aller fleste mobilkameraer, er så dårlige på kamera selv.

Selvsagt - når lysforholdene er gode og enkle, klarer Xperia 10 å ta gode bilder, men det klarer også alle andre. Som vanlig har vi lagt ut en håndfull «blinkskudd» i et Google Foto-album. Vi har også tatt med noen fra Xiaomi Pocophone F1 til sammenligning, som det over.

Konklusjon

Vi pleier å ha med mer i testene, om lydkvalitet, konstruksjon, funksjoner, brukergrensesnitt og den slags, men vi stopper her.

Du bør rett og slett ikke kjøpe Xperia 10. Faktisk er de aller fleste telefonene i denne prisklassen bedre.

For det går ikke an å lansere en telefon til 3.500 kroner i 2019 med treg maskinvare, dårlig kamera, fryktelig fingeravtrykksleser og dårlig batteritid, der det eneste du har å lene deg på er at skjermen er høyere og smalere enn alle andre.

Så enkelt er det.

>> Flere mobiltester fra Dinside

Testresultat

Sony Xperia 10

Lydutgang, smal bredde - lett å bruke med én hånd, mange Hollywood-filmer og musikkvideoer fyller hele skjermbildet

… men mye innhold får også store sorte kanter rundt seg, forferdelig fingeravtrykksleser, svak maskinvare, svakt kamera, dårlig batteritid

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer