Vårrengjøring på mobilen

- Slett de fleste appene dine

Det er flere grunner til at dette kan være lurt, mener teknonettsted.

RYDD OPP: Det finnes veldig mange apper - og noen av oss av FOR mange installert på mobilen. Kanskje det er på tide å rydde opp? Foto: Kirsti Østvang
RYDD OPP: Det finnes veldig mange apper - og noen av oss av FOR mange installert på mobilen. Kanskje det er på tide å rydde opp? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er teknonettstedet Gizmodo som kommer med oppfordringen i anledning den sedvanlige vårrengjøringen.

App-syken

Da iOS 14 ble lansert høsten 2020 var «appbiblioteket» en av de store nyhetene. Appbiblioteket skal hjelpe deg å organisere og finne appene dine ved at den automatisk legger apper i ulike mapper basert på når de ble lastet ned eller kategori - slik at du slipper å gjøre dette selv.

ORGANISERER FOR DEG: Orker du ikke organisere appene dine i mapper som på venstre skjermbilde? Det nye appbiblioteket (til høyre) i iOS 14 kan gjøre det automatisk for deg. Foto: Skjermbilde
ORGANISERER FOR DEG: Orker du ikke organisere appene dine i mapper som på venstre skjermbilde? Det nye appbiblioteket (til høyre) i iOS 14 kan gjøre det automatisk for deg. Foto: Skjermbilde Vis mer

«Et symptom på et større problem», mener imidlertid Gizmodo, nemlig det at vi har for mange apper.

Undertegnede har eksempelvis 273 apper installert på min iPhone, og skal jeg være ærlig, bruker jeg vel maks ti prosent på jevnlig basis, knapt det.

Derfor er det lurt

Ved å slette apper du ikke trenger, blir det ikke bare lettere å finne appene du faktisk bruker. Du frigjør dessuten lagringsplass.

Gizmodo peker også på et tredje aspekt, nemlig personvern. En analyse nylig gjennomført av nettlagringstjenesten pCloud viste at 52 prosent av appene delte dataene dine med tredjeparter, mens 80 prosent bruker dine data for å markedsføre egne produkter i og utenfor appen.

En måte å begrense antallet apper og tredjepartsaktører som samler inn data om deg, er ved å slette appene fra enhetene dine, mener Gizmodo.

Fra et helseperspektiv kan færre apper også bidra til at du bruker mobilen mindre.

DELER MYE: Facebook og Facebook-eide Instagram er de to appene som deler mest data med tredjeparter, og som tar vare på mest data for egen vinning. Foto: Yui Mok / PA Photos / NTB / Pcloud. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hvilke apper trenger du?

Og hvilke du skal slette? Det kommer naturligvis an på dine behov.

De fleste av oss har en håndfull essensielle, som telefon- og meldings-appene, e-post, kalender, notat-app, nettleseren, kamera-app, kart-app, musikk-app, en strømmetjeneste eller to, sosiale medier og betalingsapp.

Mange av disse appene kommer gjerne forhåndsinstallert, enten du har iPhone eller Android-mobil, og er sånn sett lette å beholde.

Så har du kanskje et knippe jobbrelaterte apper du ikke klarer deg uten. I Dinside-redaksjonen brukes Slack som kommunikasjonsverktøy, for eksempel.

iPhone-bruker? Skru på dette

Har du iPhone, anbefaler vi også å gå inn i Innstillinger > App Store og skru på Fjern ubrukte apper.

Når denne er aktivert, vil mobilen automatisk finne appene du ikke har brukt på en stund og slette selve appen. Dataene som hører til, som lagringspunkter i spill eller liknende, blir fortsatt bevart.

FJERN UBRUKTE APPER: Skrur du på denne innstillingen, fjernes ubrukte apper automatisk etter en stund. Foto: Skjermbilde
FJERN UBRUKTE APPER: Skrur du på denne innstillingen, fjernes ubrukte apper automatisk etter en stund. Foto: Skjermbilde Vis mer

App-ikonet blir fortsatt bevart på hjemskjermen, men med et lite sky-ikon foran, og når du vil åpne den, blir den først lastet ned til telefonen og fungere videre som før.

Kommer du over en app med dette sky-ikonet, er det stor sannsynlighet for at du kan slette den for godt.

Visste du at Iphonen har en hemmelig knapp? I videoen viser vi deg hvor. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ikke ta alt på en gang

Har du mange apper installert på mobilen, kan det ta litt tid å gjennomgå alle for sletting. Men faktisk kan du gjerne bruke litt tid.

Er det noen apper du er usikre på, legg de i en midlertidig mappe, slik at du kan se om du kommer til å bruke dem eller ei.

Se på det som å kaste skrot du har i eskene i boden hjemme; om du ikke har pakket det opp siden forrige gang du flytta, er det vel kanskje på tide å la det gå?

Sletter du en app for mye, er det heldigvis en enkel sak å laste den ned igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer