Slett dem nå!

Skadevare laster inn annonser mens skjermen er avslått.

PLAY STORE: 43 apper med til sammen 2,5 millioner nedlastinger hadde lurt seg inn i Googles appbutikk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu

PLAY STORE: 43 apper med til sammen 2,5 millioner nedlastinger hadde lurt seg inn i Googles appbutikk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Vis mer
Publisert

Sikkerhetsselskapet McAfee har avdekket 43 ondsinnede apper som har infiltrert Google Play Store. Til sammen er appene blitt lastet ned over 2,5 millioner ganger.

På sine nettsider forklarer McAfee at det er snakk om såkalt adware, eller annonsevare, som viser en haug med annonser og tjener penger på den måten.

I dette tilfelle skjedde mens mobilskjermen er avslått, noe som tapper batteriet.

ORANSJE PRIKK: En Tiktok-bruker går nå ut og advarer iPhone-brukere. Grunnen til det er dette oransje lyset. Foto: Kirsti Østvang Video: @mrjamienyland / Tiktok Vis mer

«Adware»

McAfee skriver at det kan virke som et lite problem, men at dette krenker retningslinjene til Google Play Store om hvordan annonser skal vises.

- Det påvirker ikke bare annonsører som betaler for usynlige annonser, men også brukeren siden det sluker strøm fra batteriet, forbruker data og utgjør en risiko for lekkasje av informasjon og liknende.

Blant appene finner vi flere nyhets- og strømmeapper, men også kalender og musikknedlastere. Full oversikt finner du i McAfees rapport.

Selskapet oppfordrer alle til å være obs på hvilke tillatelser de gir apper. For eksempel om de kan bruke ubegrenset batteribruk i bakgrunnen eller om appene kan vises over andre apper.

- Disse tillatelsene gjør at enkelte aktiviteter kan gjøres diskré i bakgrunnen, noe som vekker bekymring om intensjonene til appene, advarer McAfee.

Under Innstillinger - Batteri og Batteribruk kan du se hvilke apper som bruker mest batteri.

Etter at McAfee informerte Google om funnene, har selskapet fjernet dem fra Play Store.

Slik slipper de inn

Vi har ved en rekke anledninger omtalt ondsinnede apper som lurer seg inn på Googles Play Store, men også Apple App Store. I en sikkerhetsrapport forklarer Google en av metodene aktører bruker for å lure seg rundt Play Stores sperringer.

Søkegiganten omtaler metoden som «versioning», på norsk kan det oversettes til, og handler om at når appen for første gang lanseres til Play Store for gjennomgang, framstår den legitim og blir godkjent av Google.

- Men seinere får disse appene en oppdatering for en tredjepartsserver som endrer koden på enheten til sluttbrukeren og aktiverer skadelig aktivitet, skriver Google.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer