Sikkerhetsselskapet McAfee har avdekket 43 ondsinnede apper som har infiltrert Google Play Store. Til sammen er appene blitt lastet ned over 2,5 millioner ganger.
På sine nettsider forklarer McAfee at det er snakk om såkalt adware, eller annonsevare, som viser en haug med annonser og tjener penger på den måten.
I dette tilfelle skjedde mens mobilskjermen er avslått, noe som tapper batteriet.
«Adware»
McAfee skriver at det kan virke som et lite problem, men at dette krenker retningslinjene til Google Play Store om hvordan annonser skal vises.
- Det påvirker ikke bare annonsører som betaler for usynlige annonser, men også brukeren siden det sluker strøm fra batteriet, forbruker data og utgjør en risiko for lekkasje av informasjon og liknende.
Blant appene finner vi flere nyhets- og strømmeapper, men også kalender og musikknedlastere. Full oversikt finner du i McAfees rapport.
Selskapet oppfordrer alle til å være obs på hvilke tillatelser de gir apper. For eksempel om de kan bruke ubegrenset batteribruk i bakgrunnen eller om appene kan vises over andre apper.

- Slett disse appene
- Disse tillatelsene gjør at enkelte aktiviteter kan gjøres diskré i bakgrunnen, noe som vekker bekymring om intensjonene til appene, advarer McAfee.
Under Innstillinger - Batteri og Batteribruk kan du se hvilke apper som bruker mest batteri.
Etter at McAfee informerte Google om funnene, har selskapet fjernet dem fra Play Store.
Slik slipper de inn
Vi har ved en rekke anledninger omtalt ondsinnede apper som lurer seg inn på Googles Play Store, men også Apple App Store. I en sikkerhetsrapport forklarer Google en av metodene aktører bruker for å lure seg rundt Play Stores sperringer.
Søkegiganten omtaler metoden som «versioning», på norsk kan det oversettes til, og handler om at når appen for første gang lanseres til Play Store for gjennomgang, framstår den legitim og blir godkjent av Google.
- Men seinere får disse appene en oppdatering for en tredjepartsserver som endrer koden på enheten til sluttbrukeren og aktiverer skadelig aktivitet, skriver Google.