151 apper fjernet av Google:

Slett disse appene!

Kan melde deg på rådyre SMS-tjenester.

FJERNET: Google har luket bort 151 apper fra Play butikk fordi de kunne melde brukerne på rådyre SMS-tjenester. Foto: Pål Joakim Pollen
FJERNET: Google har luket bort 151 apper fra Play butikk fordi de kunne melde brukerne på rådyre SMS-tjenester. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter tips fra sikkerhetsselskapet Avast, har Google fjernet 151 Android-apper fra deres app-butikk, Play butikk.

Det fordi appene, som tilsynelatende ser legitime ut før man laster dem med, melder brukeren på rådyre SMS-tjenester som kan koste over 300 kroner i måneden.

Over 10 millioner nedlastinger

Appene er til sammen lastet ned 10,5 millioner ganger, ifølge statistikk fra Sensor tower, og har fremstått som legitime apper i app-butikken - både som spill, kameraapper, videoredigeringsverktøy og lignende.

Eksempler på app-navn er «Ultima Keyboard 3D Pro», «Ultra camera HD», «Crime city: revenge», «Call voice recording 2.0», «Phone Finder» og «Vidmixer Pro». Den fulle listen over apper kan du se her.

Ifølge statistikk fra Avast og Sensor Tower er heldigvis ikke Norge blant de ti landene som har lastet ned appene flest ganger, men på 10. plass finner vi Polen med 170 000 nedlastinger.

PORTRETT: Med denne litt «gjemte» knappen kan du aktivere portrettmodus i flere apper. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Promotert i sosiale medier

Det er derfor ikke umulig at også norske brukere har gått på denne svindelen. Særlig siden enkelte av appene også har vært promotert i sosiale medier som Instagram og TikTok, melder Avast.

Det kan med andre ord være smart å sjekke listen over apper og se om du drar kjensel på noen av dem, for så eventuelt å slette dem fra telefonen om du ikke har tatt dem i bruk ennå.

Appene ber om telefonnummeret ditt for å ta i bruk appen når du starter den, men det er variabelt i hvilken grad de opplyser om at du da blir meldt på en SMS-tjeneste.

Har du allerede røket på en smell og meldt deg på, vil det for så vidt ikke hjelpe bare å slette appen - SMS-kostnadene kan fortsette å løpe, advarer Avast.

Dermed må du sjekke telefonregninga nøye og eventuelt ta kontakt med operatøren din for å rydde opp. Slike ting kan stå og tikke i uker og måneder uten at brukeren legger merke til det.

Det er også mulig å endre abonnementet sitt slik at man ikke får sendt SMS-er som koster penger, men da ryker også muligheten for å stemme på TV-programmer og den slags.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer