Slett disse appene

Sikkerhetsselskap advarer mot Android-apper med over 20 millioner nedlastinger.

SKADEVARE: Sikkerhetsselskapet Dr. Web har avdekket et tosifret antall falske apper i Play Store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SKADEVARE: Sikkerhetsselskapet Dr. Web har avdekket et tosifret antall falske apper i Play Store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som mobilbruker er det mange farer du må se opp for. Tidligere denne uka meldte elektronikkgiganten Power at det i den siste tida har vært en markant økning i antall svindelmeldinger, men stadig dukker det også opp rapporter om falske apper som forsøker å lure uskyldige ofre.

En rapport fra Dr. Web, et selskap som jobber med mobil- og datasikkerhet, viser at det med jevne mellomrom dukker opp falske apper, skadevare og trojanere.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Trojanere

Nylig avdekket selskapet et tosifret antall trojanere som lurer seg inn på smarttelefonen til offeret og forsøker å lure personen til å trykke på falske lenker og å oppgi personlig informasjon.

«Flere av disse falske appene framstod som investeringsprogrammer. Gjennom den kunne brukerne angivelig investere penger i aksjer og kryptomarkeder», skriver Dr. Web.

I stedet ble brukerne lurt til å oppgi personlig informasjon.

Mange millioner nedlastinger

Tre av disse appene har til sammen over 20 millioner nedlastinger i Play Store på Android, ifølge Dr. Web.

Blant dem er appen «Lucky Step-Walking Tracker» med over 10 millioner nedlastinger, som fristet brukerne med premier som gavekort. Før de fikk premiene, ble brukerne tvunget til å se en rekke annonser, men ifølge Dr. Web var det liten sjanse for at brukerne faktisk mottok et gavekort etter å ha sett annonsene.

Verre ble det da premiene plutselig ble borte, og i stedet satt brukerne igjen med ingenting, skriver selskapet.

De to andre appene, «Lucky Habit: health tracker» og «WalkingJoy», med 5 millioner nedlastinger hver, hadde liknende funksjonalitet som den førstnevnte appen, og ifølge Dr. Web ser det ut til at appene er knyttet sammen.

Appene er fjernet fra Play Store, men har du en av dem installert på telefonen din, bør du med andre avinstallere dem med en gang.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer