Slett disse appene

Sender personlig informasjon til Kina, ifølge sikkerhetsselskap.

SLETT DEM: Har du en av disse to appene, bør du slette dem. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SLETT DEM: Har du en av disse to appene, bør du slette dem. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Datasikkerhetsselskapet Pradeo oppfordrer alle med Android-mobil om å sjekke hvilke apper de har installert på enheten. Dette etter at selskapet avdekket to ondsinnede apper som er blitt lastet ned av 1,5 millioner brukere.

Ifølge Pradeo utgir appene seg for å være fil-apper, men i stedet er det snakk om spionvare som sender brukerinformasjon til kinabaserte servere.

For mange er det naturlig å lade mobilen én gang om dagen. Men det er en del ladetabber du bør unngå. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

«Disse er programmert til å starte opp uten at brukeren er klar over det og sender sensitiv brukerdata til ondsinnede servere basert i Kina. Vi informerte Google om funnene før vi gikk ut offentlig med denne advarselen», skriver selskapet på sine nettsider.

Appene det er snakk om heter File Recovery og Data Recovery og er nå fjernet fra Play Store. Disse er blitt lastet henholdsvis 1 million og 500 000 ganger.

Pradeo skal ha avdekket at appene samler inn personlig data som:

  • kontakter lagret på enheten
  • kontakter fra e-post og sosiale medier
  • bilder, lydfiler og video
  • brukerposisjon i sanntid
  • landskode
  • navn på operatøren
  • versjonen på operativsystem
  • enhetsmodell

Selskapet oppfordrer alle om å slette disse to appene dersom du har dem installert på enheten din. Samtidig påpeker de at det er viktig å lese brukeranmeldelser før du laster ned apper og sjekker grundig hvilke tillatelser appene ber om.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer