Kommentar:

Slik avslørte jeg elbil-batteriet

Denne dingsen fant ut akkurat det jeg mistenkte.

OBD-PLUGG: Med denne kan man hente ut mye informasjon fra de fleste biler. Foto: Pål Joakim Pollen
OBD-PLUGG: Med denne kan man hente ut mye informasjon fra de fleste biler. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På senhøsten i fjor ble jeg for første gang elbil-eier, der vi gikk for en da tre år gammel Nissan Leaf. Den har fungert helt brillefint til all småkjøringa i hverdagen - til skole og barnehage, jobb, treninger og den slags. Ja, den har til og med vært med på hytta.

Sammenlignet med vår andre bil, en sværing av en VW Caravelle (bill.mrk. «fire barn og hund»), er den daglige driftskostnaden særdeles mye lavere, og den er langt mer miljøvennlig.

Men etter hvert som tiden har gått, har jeg begynt å mistenke at rekkevidden er lavere enn den burde være. De lovede "130-200 kilometer" virket svært så optimistiske, og jeg har fortsatt til gode å sette meg i en fulladet bil med noe særlig mer enn 160 km på anslått rekkevidde-måleren. Selv nå i sommer, når gradestokken endelig har nærmet seg ideell temperatur for elbil-batteriet og asfalten har vært tørr.

Forleden viste en tysk undersøkelse at min Leaf-modell i gjennomsnitt hadde 94,7 prosent av opprinnelig batterikapasitet etter tre år. Det har ikke min.

2016-modellen av Nissan Leaf har et 30 kWh (kilowattimer) batteri, med 27,2 kWh netto kapasitet når den er ny, ifølge Elbilforeningen. Det har jeg ikke fått helt til å rime, hverken når jeg ser på forbruk eller detaljene etter å ha hurtigladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.