Apple iOS 11

Slik blir dingsene dine når iOS 11 kommer til høsten

Flere musikkmuligheter, nytt kontrollsenter og smartere system.

BLIR SNART NYE: Med ny programvare får du så å si nye enheter. Men oppdateringen kommer ikke før til høsten. Foto: Apple
BLIR SNART NYE: Med ny programvare får du så å si nye enheter. Men oppdateringen kommer ikke før til høsten. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Mandagens Apple-presentasjon bekreftet en del av ryktene som hadde gått på forhånd, og med overraskende mange produktnyheter ble gjennomgangen av operativsystemene gjort unna ganske raskt.

Likevel rakk vi å få med oss litt om iOS 11, som skal slippes til høsten sammen med den nye iPhone-modellen (7S, 8 eller kanskje begge?), dersom Apple følger vanlig mønster.

Oppdateringen vil kunne lastes ned til iPhone-modeller helt tilbake til iPhone 5S. Har du iPhone 5, 5C eller eldre, vil du altså måtte kjøpe ny telefon for å få utbytte av oppdateringen.

I vår dekning av presentasjonen fikk vi tatt med noen av nyhetene, men under vil vi gå litt nærmere inn på enkelte nyheter, samt se på noen som ikke fikk så mye plass.

FLERE HØYTTALERE: Vil du spille musikken bare i stua, eller kanskje på badet og soverommet også? Med iOS 11 får Airplay støtte for synkronisert avspilling i flere rom. Skjermdump: Apple
FLERE HØYTTALERE: Vil du spille musikken bare i stua, eller kanskje på badet og soverommet også? Med iOS 11 får Airplay støtte for synkronisert avspilling i flere rom. Skjermdump: Apple Vis mer

#1: Multiromslyd med Airplay 2

Med iOS 11 slipper Apple andre utgave av Airplay. Blant det som er nytt med Airplay 2, er HomeKits (Apples smarthjem-plattform) mulighet til å kommunisere med høyttalere.

Software-sjef Craig Federighi fortalte fra scenen at man med iOS 11 skal kunne spille av lyd i flere rom, og at de samarbeider med flere høyttalerprodusenter, blant annet Beats (som de selv eier), Bang & Olufsen, Libratone og Bose.

Dette var jo en spennende nyhet i seg selv, men da Apple ga en sniktitt på sin nye høyttaler, HomePod, litt senere i presentasjonen, ble det hakket mer interessant.

HomePod har nemlig støtte for synkronisert lyd i flere rom, og kan også settes i stereokonfigurasjon dersom du har to høyttalere i samme rom. Vi får ikke høre lyden før den kommer inn til test, men både Cnet og Business Insider virker å være imponert over hva den lille saken får til.

Med disse eller andre kompatible høyttalere på plass, kan du altså spille musikk både i stue, kjøkken og soverom, og ha kontroll på alt gjennom telefonen.

Libratone sendte for øvrig ut en pressemelding mandag ettermiddag, hvor de sier at deres høyttalere vil få en software-oppdatering med støtte for Airplay 2, noe som tyder på at du ikke trenger å gå til innkjøp av nye 2017-modeller for å ta i bruk de nye funksjonene.

ENKEL: Store ikoner i et enkelt oppsett. Flere funksjoner er tilgjengelig ved å bruke 3D Touch. Skjermdump: Apple
ENKEL: Store ikoner i et enkelt oppsett. Flere funksjoner er tilgjengelig ved å bruke 3D Touch. Skjermdump: Apple Vis mer

#2: Kontrollsenteret

Når du sveiper opp fra bunnen av skjermen, får du opp kontrollsenteret. Dette var én skjerm fram til iOS 10, da de delte kontrollsenteret i to: Én side til musikk og avspilling, og én side til resten av verktøyfunksjonene.

Med iOS 11 er det etter alt å dømme tilbake til én side igjen, men denne gang er det lagt opp litt smartere.

De forskjellige valgmulighetene er delt opp i enkle fliser. Men for å beholde funksjonaliteten kan du bruke 3D Touch for å få opp en utvidet visning. På demonstrasjonen mandag kveld så dette ut til å fungere veldig fint, men vi er usikre på hvordan dette vil arte seg på noen av de eldre telefonene som får iOS 11.

Det kan imidlertid hende at de tyr til løsningen de brukte for å spille av Live Photos på iPhone SE. På telefoner med 3D Touch spiller du dem av ved å trykke hardt på bildet og holde inne, mens du på iPhone SE, som ikke har 3D Touch, bare holder du fingeren på bildet.

#3: Maskinlæring

Ikke bli helt paranoid nå, men med iOS 11 installert vil Siri holde et øye med hva du gjør med telefonen. Det vil si at dersom du surfer på nett og leser en sak om vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull, så husker Siri dette.

Når du da i neste øyeblikk skal skrive en SMS eller e-post og begynner å taste inn Eyjafjallajökull, så vil det dukke opp som foreslått ord i god tid før du er ferdig å skrive.

Lignende funksjoner finnes for søk i Safari, og også Apples nyhetsapp drar nytte av det Siri får med seg at du er interessert i, og viser deg saker den tror du vil ha lyst til å lese.

Muligheten for maskinlæring vil kunne brukes til flere ting også. API-rammeverket som ble lansert for utviklerne samme kveld, åpner for blant annet gjenkjenning av landemerker, tekst og ansikter på bilder tatt med iPhones kamera.

Hørtes det kjent ut tenker du kanskje på Bixby, Samsungs assistent på Galaxy S8. I videoen under ser du blant annet en demonstrasjon av Bixby Vision, som gjør at du kan bruke kameraet til å finne ut mer om det du retter det mot.

Se Samsungs nye flaggskip Samsung Galaxy S8, DeX og Bixby i aksjon. Vis mer Vis mer

#4: Bedre Siri

Apropos Siri, så kommer hun til å høres mye bedre ut. Apple oppdaterer stemmen slik at den høres mer «ekte» ut, men om det gjelder alle språk sa de ikke noe om.

Den nevnte maskinlæringen vil som nevnt gjøre at Siri lærer av det du gjør på telefonen, men hun vil også skjønne oppfølgingsspørsmål etter hvert som hun blir dypere integrert i de forskjellige appene på telefonen din.

Er du ikke komfortabel med å snakke til Siri, vil du med iOS 11 kunne skrive spørsmålene eller kommandoene dine. Fint for oss som synes det er kleint å rope ut det vi lurer på mens vi står på en fullstappa buss på vei til jobb.

Hun vil også «se» når du bestiller flybilletter eller reiser, og spørre om du vil at hun skal legge det inn i kalenderen.

Og bare så det er sagt: Apple hevder hardnakket at alt som skjer mellom deg, Siri og det store Internettet er kryptert fra ende til annen, så informasjonsutvekslingen skal ikke komme på avveie.

FÅR BESKJED: Har du skrudd på «ikke forstyrr» mens du er i bilen, kan du velge å la dem som prøver å kontakte deg få beskjed. De kan altså si at det haster, og slippe gjennom likevel. Skjermdump: Apple
FÅR BESKJED: Har du skrudd på «ikke forstyrr» mens du er i bilen, kan du velge å la dem som prøver å kontakte deg få beskjed. De kan altså si at det haster, og slippe gjennom likevel. Skjermdump: Apple Vis mer

#5: Trygghet i bilen

En funksjon vi synes er interessant, er muligheten til å sette opp egne «ikke forstyrr»-innstillinger for bilkjøring.

Denne funksjonen skal sørge for at sjåføren kan konsentrere seg om det som skjer på veien, i stedet for alle varslene som dukker opp på skjermen.

I praksis vil det si at du ved å skru på funksjonen kan la telefonen skjønne når du er i bilen, enten ved at den gjenkjenner bilens bluetooth-system, eller andre metoder.

Er du på veien vil telefonen skru av skjermen, og ingen varsler vil dukke opp. Demonstrasjonen viste at du også kan sette opp tjenesten til å slippe gjennom utvalgte varsler eller personer.

I tillegg kan du velge å lage en forhåndsdefinert beskjed til folk som eksempelvis sender deg en melding. Da får vedkommende beskjed om at du kjører bil og vil lese meldingen senere. De kan også velge å svare at det haster, og meldingen vil da slippe gjennom likevel.

Er du bare passasjer, kan du få tilgang til telefonen ved å si at det ikke er du som kjører. Hvordan dette vil fungere på en buss som starter og stopper hele tiden, vil bli spennende å se.

NOE KJENT: Med iOS 11 blir app-rekken nederst på skjermen ganske lik den du finner på Mac. Derel av rekka er reservert Siris app-forslag. Foto: Apple
NOE KJENT: Med iOS 11 blir app-rekken nederst på skjermen ganske lik den du finner på Mac. Derel av rekka er reservert Siris app-forslag. Foto: Apple Vis mer

#6: Egne iPad-nyheter

iOS 11 har mange nyheter, men noen av dem er reservert iPad-brukere. Akkurat hvilke funksjoner som er forbeholdt iPad Pro, og hvilke som vil kjøre på vanlig iPad, fikk vi ikke helt klarhet i.

Større Dock: Den faste app-rekken nederst på skjermen vil med iOS 11 bli større, og minne mer om app-rekken på Mac. I tillegg vil den reservere en liten del av rekka til apper du bruker ofte, eller som Siri tror du vil trenge utifra hva du holder på med.

Dra-og-slipp: I det nye operativsystemet kan du trekke bilder og andre ting fra én app og over til en annen. Du kan for eksempel finne et bilde på en nettside i Safari og dra det over til Meldinger. Du kan også markere flere elementer og dra dem alle over i én bevegelse.

Bytte mellom apper: Det er ikke bare Dock-en som vil ligne på Mac. Der du i iOS 10 får opp en slags kortstokk av åpne apper ved å dobbeltrykke på hjemknappen, vil du i iOS 11 få opp en skjerm som minner veldig om det du får med Launchpad på Mac. Den ser oversiktelig og grei ut, og drar bedre nytte av den store skjermflaten.

TILGJENGELIG: Med et tastatur forskjøvet mot en av sidene blir det lettere å nå tastene med bare én hånd tilgjengelig. Foto: Apple
TILGJENGELIG: Med et tastatur forskjøvet mot en av sidene blir det lettere å nå tastene med bare én hånd tilgjengelig. Foto: Apple Vis mer

#7: Det vi ikke rakk

I tillegg til alt dette er det flere andre funksjoner Apple ikke har gått noe særlig inn på. Her er noen av dem, kort forklart:

Enhåndstastatur: Støtte for tastatur som flyttes til én av sidene, slik at du kan nå tastene enklere med én tommel.

Skjermopptak: Ta videoopptak av det som skjer på iPhone eller iPad.

Dokumentskanner: Notater-appen vil kunne ta bilde av dokumenter og automatisk rette opp perspektiv og hvitbalanse. Det er uklart om dette bare vil fungere på iPad, eller om det også kommer til iPhone.

Bilder og video: Videoopptak og bilder blir komprimert med HEVC, og sørger for at det du fanger på film tar mindre plass på telefonen eller nettbrettet.

Apple Pay: Masse nytt, blant annet betaling via Meldinger, men foreløpig helt uinteressant da det ikke er tilgjengelig i Norge.

Apple Kart: En rekke forbedringer, blant annet bedre navigasjon og innendørskart på kjøpesentre.

Kilder: Apple, The Verge, Forbes, Cnet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer