Tastatursnarveier på iPad

Slik blir du mye mer effektiv på iPad-en

Dette bør du kjenne til.

SMART KEYBOARD FOLIO: Apple har et eget tastatur til iPad Pro, Smart Keyboard Folio. Det er ganske behagelig å skrive på, men vi savner en rad med funksjonstaster for å enklere justere volum og lignende. Foto: Apple
SMART KEYBOARD FOLIO: Apple har et eget tastatur til iPad Pro, Smart Keyboard Folio. Det er ganske behagelig å skrive på, men vi savner en rad med funksjonstaster for å enklere justere volum og lignende. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, nye iPad Pro kan ikke erstatte PC-en, men du kan bruke den enda mer effektivt om du skaffer deg et eksternt tastatur. Det blir lettere å skrive, og det finnes dessuten en haug med tastatursnarveier du kan bruke for å enklere utføre ulike oppgaver.

Her er noen iPad-tastatursnarveier du bør kjenne til:

Se alle snarveiene:

Ved å holde nede -tasten i hvilken som helst app, kan du se en oversikt over alle tilgjengelige tastatursnarveier i den gjeldende appen. Det fungerer også på hjemskjermen.

SE ALLE SNARVEIENE: Ved å trykke på ⌘-tasten i en app, kan du se hvilke tastatursnarveier du kan bruke. Her ser vi Apples Pages-app. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SE ALLE SNARVEIENE: Ved å trykke på ⌘-tasten i en app, kan du se hvilke tastatursnarveier du kan bruke. Her ser vi Apples Pages-app. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Gå hjem: ⌘H

I en app, men lyst til å gå til hjemskjermen? Trykk på ⌘H. Det er som å trykke på hjemknappen på eldre iPad-er, eller å sveipe opp på nye iPad Pro.

Bytt mellom apper: ⌘-Tab

Akkurat som på Mac kan du bruke ⌘-Tab til å bytte mellom apper. På iPad-en vil du få opp den såkalte appveksleren, som viser dine ti sist brukte apper. Du blar gjennom dem ved å holde nede og trykker på Tab-tasten.

BYTT MELLOM APPER: I appveksleren kan du se dine ti siste brukte apper. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BYTT MELLOM APPER: I appveksleren kan du se dine ti siste brukte apper. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Ta et skjermbilde: ⇧⌘3 or ⌘4

I stedet for å fikle med sideknappene for å ta et skjermbilde, kan du bruke tastatursnarveier. Du har to muligheter:

⇧⌘3 tar et helt vanlig skjermbilde. Det nye i iOS er at skjermbildet dukker opp som miniatyrbilde nederst i hjørnet på skjermen. Så kan du trykke på det for å gå til merkingsverktøy for å tegne på streker, gjøre beskjæringer og lignende.

Hvis du vil slippe det ekstra trykket, kan du bruke tastaturveien ⌘4 i stedet, hvor du tar skjermbilde og går direkte til merkingsverktøyet.

Søk fra hvor som helst: ⌘-Mellomrom

Bruker du denne tastatursnarveien, kan du hente opp Spotlight-søket fra hvor som helst på iPad-en. Du vet, det samme søkefeltet du får opp hvis du sveiper ned på hjemskjermen.

SØK I SPOTLIGHT: Vil du søke etter noe på iPad-en din, kan Spotlight hjelpe deg. Bruk tastatursnarveien i stedet for å først gå tilbake til hjemskjermen, og så sveipe ned. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SØK I SPOTLIGHT: Vil du søke etter noe på iPad-en din, kan Spotlight hjelpe deg. Bruk tastatursnarveien i stedet for å først gå tilbake til hjemskjermen, og så sveipe ned. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Med Spotlight kan du søke etter apper, dokumenter, kontakter, eller gjøre et søk på nettet. Du kan også bruke det til å gjøre beregninger, konvertere valuta og den slags.

Redigere tekst

Med et eksternt tastatur er det ikke bare lettere å skrive, det er også enklere å manipulere tekst. Her er noen tastatursnarveier det kan være kjekt å lære seg.

 • ⌘-A - markere all tekst
 • ⌘-C - kopier tekst
 • ⌘-X - klipp ut tekst
 • ⌘-V- lim inn tekst
 • ⌘-Z - angre
 • ⌘-shift-Z - gjør om angre
 • ⌥-venstre/høyre - flytt markøren ett ord til venstre/høyre
 • ⌥-shift-venstre/høyre - velg forrige/neste ord
 • ⌘-shift-opp/ned - velg all teksten i dokumentet (over eller under markøren)

Safari

Som nevnt kan du få opp hvilke tastatursnarveier hver enkelt app har ved å trykke på -tasten. En app du med fordel kan lære deg noen hurtigtaster i er Safari:

 • ⌘-T - åpne ny fane
 • ⌘-W - lukke åpne fane
 • ⌘-Tab - vis neste fane
 • ⌘-Shift-Tab - Vis forrige fane
 • ⌘-F - søk på siden
 • ⌘-L - gå til adressefeltet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer