Apple lanserer iPhone 14

Slik blir nye iPhone

Dette lanserte Apple.

«ALLTID PÅ-SKJERM»: En Apple-ansatt viser Dinside noen av de nye funksjonene som blir å finne på den nye iPhone 14 Pro. Video: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SAN FRANCISCO): I kveld klokka 19 norsk tid gikk Apples toppsjef Tim Cook på scenen for å avduke en rekke nye produkter.

DinSide var til stede på pressekonferansen, som avholdes i Steve Jobs Theater i Apples hovedkvarter i Cupertino i California, og dekket nyhetene.

Apple Watch Series 8

Først ut skal de snakke om smartklokke Apple Watch.Apple Watch Series 8 er den nye toppmodellen. Den er mye av det samme som forgjengeren, Series 7.

Her er Apple Watch Series 8. Foto: Kirsti Østvang
Her er Apple Watch Series 8. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nyheten i år er imidlertid en temperatursensor til bruk for blant annet fertilitetssporing. Den kan gi deg et estimat for når du skal ha hatt eggløsning basert på kroppstemperaturen din. I løpet av natta tar klokka tempen din hvert 5. sekund.

Når det gjelder personvern, lover Apple at dine personlige data er og forblir trygge på klokka. Alt som synkroniseres til skyen, er kryptert.

En annen ny funksjon er «crash detection». Apple Watch kan oppdage om du har vært i en bilulykke ved hjelp av alle sensorene i klokka.

Batteritiden er som før, på 18 timer, men Apple introduserer en ny lavsstrømsmodus, som gjør at det kan holde i 36 timer ved at diverse funksjoner deaktiveres.

Apple oppgraderer også budsjettmodellen Apple Watch SE. Andregenerasjonsmodellen byr på lite nytt, utover den nye S8-prosessoren som vi også finner i Series 8.

Apple Watch Ultra er den nye sportsklokka til Apple. Den fikk ikke navnet Pro som mange trodde på forhånd.

En større og mer robust klokke laget for treningsentusiaster og idrettsutøvere. Selve skjermen er flat, den digitale krona er større og den har en ekstra knapp på siden som du kan tilpasse etter eget behov.

Batteritiden er 36 timer, mens den skal holde opptil 60 timer med en ny funksjon som kommer senere i høst.

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple Watch SE

Apple oppgraderer også budsjettmodellen Apple Watch SE. Andregenerasjonsmodellen byr på lite nytt, utover den nye S8-prosessoren som vi også finner i Series 8.Apple Watch Ultra er den nye sportsklokka til Apple. Den fikk ikke navnet Pro som mange trodde på forhånd. En større (49 mm) og mer robust klokke laget for treningsentusiaster og idrettsutøvere.

Selve skjermen er flat, den digitale krona er større og den har en ekstra knapp («action button») på siden som du kan tilpasse etter eget behov.Batteritiden er opptil 36 timer, mens den skal holde opptil 60 timer med en ny funksjon som kommer senere i høst. GPS-en skal være enda mer presis enn den som har vært i tidligere klokker. Det er også mulig å dykke med den, sertifisert ned til 40 mer.

Prisen? Den starter på 799 dollar, 8000 kroner. Norske priser må vi komme tilbake til.

AirPods Pro 2

Apples populære hvite ørepropper er overalt. Nå lanserer de en ny versjon av sine populære propper, andre generasjon AirPods Pro. På innsiden sitter en ny H2-brikke, som åpner opp for noe Apple kaller «personalized spatial audio».Støykanselleringen skal være bedre, opptil 2x så mye sammenlignet med den første utgaven.

«Adaptive transparency» er en ny ting som skal fjerne høy lyd som byggestøy mer effektivt

AirPods Pro får også berøringskontroller på stilken. Batteritiden skal være bedre, opptil 6 timer - mer enn 30 prosent mer enn før.Ladeetuiet har fått en høyttaler som kan varsle deg når du må lade det - eller så kan du plinge det opp om du roter det bort. For øvrig kan du lade dette etuiet ved hjelp av Apple Watch-laderen.

Prisen blir 249 dollar. Norske priser vet vi ennå ikke.

Kveldens store stjerne: iPhone 14

Men folk flest kom ikke for å se nye klokker eller ørepropper. Det er ny iPhone alle vil se. Årets nye Apple-mobiler kommer i fire nye utgaver.To vanlige utgaver, iPhone 14 og 14 Plus, og to toppmodeller.Det er ikke mye nytt med de vanlige iPhone 14-modellene.

iPhone 14. Foto: Kirsti Østvang
iPhone 14. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple har skrotet mini-utgaven på 5,4 tommer til fordel for en Plus på 6,7 tommer. De er utstyrt med samme A15 Bionic-prosessor som vi finner i fjorårets iPhone-modell.

Frontkameraet har fått en oppgradering med autofokus, som skal gi bedre selfier og forhåpentligvis bedre FaceTime-samtaler.

Hovedkameraet oppgraderes også, med større bildesensor som og større blenderåpning, men det er fremdeles 12 megapiksler som før.

SImskuffen er for øvrig borte på de nye iPhone-modellene. Fra og med nå er det eSIM som gjelder.

iPhone 14 har også noe som kalles for Emercency SOS via satelitte. Det betyr at du kan sende meldinger om du havner i en nødssituasjon på et sted utenfor mobildekning. En potensiell livredder som det blir spennende å lære mer om.

Størst endringer finner vi i de dyreste toppmodellene, iPhone 14 Pro og 14 Pro Max. Apple skroter «busslommen» i toppen av skjermen til fordel for skjermhull. Apple kaller dette området for «the dynamic Island», og de har gjort det slik at det sorte feltet får ekstra funksjonalitet utover at det bare er plassert et kamera der.

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer

For hvert bilde, fanger kameraet fire ganger så mange piksler som før. Det skal gi mye bedre bildeskarphet og detaljnivå.

De får også en såkalt alltid på-skjerm, som gjør at du kan se klokka, varsler og lignende selv om skjermen ikke er aktiv. I motsetning til lillebrødrene, er Pro-modellene utstyrt med en flunkende ny A16-prosesor.

Den største nyheten i iPhone 14 Pro og Pro Max er relatert til kameraet. Hovedkameret oppgraderes fra 12 til 48 megapiksler, og det har mye større bildesensor, så her kan vi forvente bedre bilder med flere detaljer, ikke minst i svakt lys.

Når det gjelder batteritid, sier Apple at Pro-modellene skal holde hele dagen. Og ja - årets nye farge er «deep purple».

Pro-modellene har også den nye satelittfunksjonen samt krasjdeteksjon.

Vi skal straks få prøve de nye Apple-produktene, så vi kommer tilbake med mer!

Vi oppdaterer denne saken fortløpende med siste nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer