Tilbake på mobilmarkedet

Slik blir Surface Duo

Alt vi vet om Microsofts mobilcomeback, og et par detaljer vi ikke helt vet.

SURFACE DUO: Microsoft er tilbake i mobilmarkedet, og det med Android om bord. Foto: NTB Scanpix/HO/Microsoft/AFP
SURFACE DUO: Microsoft er tilbake i mobilmarkedet, og det med Android om bord. Foto: NTB Scanpix/HO/Microsoft/AFP Vis mer
Publisert

Windows 10 Mobile ble aldri den suksessen Microsoft hadde håpet på, som kan oppsummeres i mangelen på apper. Selv med mobildivisjonen til den tidligere giganten Nokia, lyktes ikke programvarekjempen å konkurrere mot Apples iOS og Googles Android.

Nå vender Microsoft tilbake til mobilmarkedet, og det med Google på laget og Android om bord. En strategi som for noen kan fremstå litt rart, men for Microsofts del handler det om at folk skal bruke tjenestene deres uansett hvilken enhet du bruker.

Dog er det nok litt surt for Microsoft å lansere en mobil med Android i stedet for Windows om bord.

«One more thing»

Ikke overraskende ligger den kommende mobilen under Surface-porteføljen. Selv om det i lang tid har versert rykter om en «Surface Phone», kom det som en stor overraskelse da Microsoft under et Surface-arrangement i fjor høst dro Surface Duo opp av hatten.

Vi tror faktisk Apple ble en smule misunnelig da Microsoft hadde et «one more thing»-øyeblikk på lur – i Steve Jobs’ tid hadde Apple som regel en overraskelse på lur mot slutten av pressekonferansene – for Apple etter Jobs lekker som en sil.

Under kan du se Windows- og Surface-topp Panos Panay avsløre Surface Duo helt på tampen av pressekonferansen.

Surface Duo

Selve designet på Surface Duo er godt kjent per nå. Enheten har to skjermer, men til forskjell fra Samsung Galaxy Fold, er ikke skjermene bøyelige. I stedet klappes Duo sammen som en bok og skjermene er separate og delt mellom et hengsel.

Det er også selve designprinsippet til Microsoft at skjermene skal fungere uavhengig av hverandre. Du kan snakke med venner på Messenger på den ene mens du bruker nettleseren på den andre.

A Microsoft Surface Duo is displayed, Wednesday, Oct. 2, 2019, in New York. (AP Photo/Mark Lennihan)
A Microsoft Surface Duo is displayed, Wednesday, Oct. 2, 2019, in New York. (AP Photo/Mark Lennihan) Vis mer

Apper kan også utvides til å kjøre på begge skjermene samtidig, men av det vi har sett er utviklerne nødt til å gjøre en jobb for at det skal se bra ut på denne type enheter.

Under kan du for øvrig se de angivelige spesifikasjonene til Surface Duo, som rapportert av Windows Central. Ifølge nettstedets kilder drives mobilen av Qualcomm Snapdragon 855 fra 2019, og ikke Snapdragon 865 som er å finne i årets Android-flaggskip.

Angivelige spesifikasjoner
OperativsystemAndroid 10
Skjerm2x 5,6", 4:3
Oppløsning1800x1350 piksler
ProsessorQualcomm Snapdragon 855
Lagring64, 128, 256 GB
Minne6 GB
Kamera11 MP, f/2.0
BiometriFingersensor
TilkoblingerUSB-C, nanoSIM
Batteri3460 mAh
PennSurface Pen
Pris

Windows Central skriver at en av årsakene til dette, er at Microsoft hadde vært nødt til å redesigne innmaten til Surface Duo ettersom Qualcomm krever en separat 5G-brikke med Snapdragon 865. Og siden Duos interne design ble ferdig før dette kravet ble kjent, valgte Microsoft å gå for Snapdragon 855, som uansett er en kraftig brikke, ifølge nettstedet.

Foruten 5G, ser det også ut til at Surface Duo hverken vil ha NFC eller støtte for trådløs lading, men dette er i skrivende stund fortsatt spekulasjoner.

Hva med kamera? Ifølge samme nettsted, som er kjent for å treffe bra på Microsoft-rykter, har mobilen et kamera på 11 megapiksler og en blenderåpning f/2.0. Det vi ikke vet, er hvor godt kameraet faktisk er i praksis, men vi har fått en liten pekepinn fra bilder lagt ut av Microsoft. For eksempel dette publisert av nevnte Panay.

Operativsystemet er som nevnt Android 10, men det rapporteres at Microsoft skal være raskt ute med Android 11.

Tilpasset to skjermer

Det er Android i bunn, men Microsoft har lagt sin preg med en rekke tilpasninger. Bruker du Android-hjemskjermen Microsoft Launcher har du fått en pekepinn på hvordan det blir å bruke Surface Duo.

Under kan du se en «peek»-funksjon i aksjon. Du kan nemlig bruke mobilen uten å åpne skjermen helt.

Mer interessant er selvsagt hvordan Microsoft planlegger å utnytte det faktum at mobilen har to skjermer. Selskapet har selv vist lite av mobilen i bruk, men Windows Central gir oss en forsmak på hvordan det blir å bruke Surface Duo.

Spesielt interesserte anbefaler vi å ta en titt på den 25 minutter lange videoen under som viser grensesnittet i aksjon. I YouTube-videoen gås det i dybden på gester, hvordan det er å kjøre individuelle apper på hver skjerm, eller én app på begge skjermer, tilpasningsmuligheter og en god del mer.

Men som vi skrev over, er det opp til utviklerne å støtte dette. Som du kan se i videoen, ser du blant annet at Spotify ikke er optimalisert for å kjøre på begge skjermer samtidig og det ser ikke spesielt bra ut.

Microsofts egne apper vil derimot være tilpasset Surface Duo fra dag én, og du kan forvente at OneDrive, Outlook, Office, OneNote, Edge utnytter Duo-designet optimalt.

SURFACE NEO OG SURFACE DUO: Førstnevnte er utsatt, men Duo kan komme allerede i sommer. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Mark Lennihan)
SURFACE NEO OG SURFACE DUO: Førstnevnte er utsatt, men Duo kan komme allerede i sommer. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Mark Lennihan) Vis mer

Dette vet vi ikke ...

Designet er for lengst offentliggjort og flere av spesifikasjonene er kjent, men det er fortsatt en par ting Microsoft ikke har snakket om ennå.

Selvsagt er det snakk om det flest folk er spent på, nemlig pris og lansering, som inntil videre forblir en godt skjult hemmelighet.

Ifølge Windows Centrals Zac Bowden har Microsoft utsatt sine interne planer om lansere Surface Duo denne måneden.

«Høres fortsatt ut som det fortsatt vil skje en gang i løpet av sommeren, men bare senere enn planlagt», skriver han på Twitter.

Vi kan med andre ord gå en spennende august i møte sett med mobiløyne, for samme måned skal Samsung trolig også lansere Galaxy Fold 2 og Note 20-modellene.

Pris er mer ukjent, men du må nok regne med at den blir et stykke over 10.000 kroner tatt i betraktning av at Galaxy Fold og Huawei Mate X koster over 20.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer