Qualcomm Snapdragon 865

Slik blir toppmodellene i 2020

Bedre ytelse, raskere skjermer og en rekke kameraforbedringer.

KOMMER I 2020: Qualcomms nye flaggskip-brikke kommer til de fleste Android-toppmodeller nær deg i løpet av neste år. Foto: Qualcomm
KOMMER I 2020: Qualcomms nye flaggskip-brikke kommer til de fleste Android-toppmodeller nær deg i løpet av neste år. Foto: Qualcomm Vis mer
Publisert

I de fleste Android-toppmodeller i dag finner vi en såkalt Snapdragon-brikke fra Qualcomm.

Denne uka har Qualcomm presentert sin aller nyeste flaggskip-brikken for smarttelefoner, Snapdragon 865. Den kommer til dukke opp i de fleste flaggskip-modeller det neste årene.

Her er fem ting som kan være greit å vite.

LITEN BRIKKE: Snapdragon 865 er ikke større enn enn én eurocent. Foto: Qualcomm
LITEN BRIKKE: Snapdragon 865 er ikke større enn enn én eurocent. Foto: Qualcomm Vis mer

Muliggjør ekstreme 5G-hastigheter

Snapdragon 865 støtter et 5G-modem kalt X55. Dette skal ifølge The Verge være det første modemet som støtter alle nøkkelregioner og bånd som brukes av 5G-nettet. Dette er viktig med tanke på utbredelsen av 5G rundt omkring i verden.

Ifølge Gizmodo lover Qualcomm hastigheter på inntil 7,5 gigabit pr sekund. Til sammenligning har de færreste kablede nettverk muligheter for hastigheter høyere enn 1 gigabit pr sekund.

Bedre ytelse

Som seg hør og bør byr Snapdragon 865 på raskere ytelse og bedre grafikk sammenlignet med forgjengeren.

Da Qualcomm lanserte forgjengerne Snapdragon 855 i fjor så man et ytelseshopp på 40 prosent takket være en ny 7 nanometer produksjonsteknikk. Med nykommeren 865, som også bruker 7nm-teknikk, ser man ikke et like stort sprang. Her snakker vi rundt 25 prosent raskere ytelse og grafikk, som likevel ikke er ubetydelig.

Nye kameramuligheter

Snapdragon 865 kommer også med noen spennende nyheter på kamerafronten. Den har en ny såkalt bildesignalprosessor som kan prosessere hele to gigapiksler med data per sekund, som åpner for et hav av nye fotomuligheter.

Det gjør at man blant annet kan ta bilder i 200 megapiksler oppløsning. Det høres skyhøyt ut med tanke på at for eksempel Apples iPhone 11 Pro «bare» har 12 megapiksler. I 2019 har det blitt lansert mobiler med både 48- og 64-megapikselkamera.

Som Cnet påpeker, finnes det imidlertid flere grunner til at man vil ha et høyt megapikselantall i mobilkameraet sitt utover det at det ser imponerende ut på papiret.

- Den økende populariteten til telefoto-fotografering og forbedringer i både optisk og digital zoom betyr at folk zoomer inn på objekter både nært på og fra avstand. Jo flere piksler, desto bedre er det når det kommer til zoom, ifølge Qualcomm, skriver Cnet.

Med Snapdragon 865 vil man også kunne filme i enten 8K ved 30 bilder per sekund, 4K i 120 bilder per sekund eller 720p i 960 bilder per sekund.

For første gang i en mobil enhet vil den nye brikken også støtte videopptak med Dolby Vision HDR, ifølge The Verge.

- Alt dette forutsetter at mobilprodusentene byr på kameramaskinvare som gjør det mulig å ta slike bilder og videoer, men Snapdragon 865 legger grunnverket ved å støtte funksjonene rett ut av boksen, skriver nettstedet.

Raskere skjermer

Det siste året har vi sett flere smartmobiler som har skjermer med oppfriskningsrate på både 90 og 120 hertz. Den nye grafikkbrikken i Snapdragon 865 støtter imidlertid skjermer på 144 hertz, altså det samme vi finner i mange gamingskjermer.

Det er også støtte for HDR10+.

For første gang vil det også være mulig å laste ned drivere til grafikkortet, akkurat som man gjør på PC-en.

Bedre på kunstig intelligens

Qualcomm lover også at Snapdragon 865 byr på bedre kunstig intelligens enn forgjengeren. AI-motoren skal være dobbelt så kraftig som på fjorårets modell, samtidig som den leverer 35 prosent bedre strømforbruk.

Den kommer også med en ny såkalt Sensing Hub, som blant annet gjør at taleassistenter som Google Assistant eller Amazon Alexa

Kommer i 2020

De første toppmodellene med Snapdragon 865 er ventet i løpet av 2020. Xiaomi Mi 10 vil være blant de første som kommer med den nye brikken.

Vi tipper vi får enda flere lanseringer på de kommende CES- og MWC-messene i begynnelsen av neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer