Slik blir Windows Phone 8.1

Ny stemmeassistent, nytt varslingssenter og nye Nokia-telefoner.

ENDELIG: I Windows Phone 8.1 får også Microsofts mobile operativsystem et eget varslingssenter.
ENDELIG: I Windows Phone 8.1 får også Microsofts mobile operativsystem et eget varslingssenter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld norsk tid åpnet Microsoft sin Build-utviklerkonferanse ved å presentere de kommende utgavene av Windows og Windows Phone.

Begge har versjonsnummer 8.1, og vi har allerede omtalt nyhetene i desktop-utgaven av Windows. Den kommer allerede i neste uke.

Windows Phone 8-brukere må være litt mer tålmodige med tanke på 8.1-oppdateringen til telefoner. Riktignok vil versjon 8.1 være å finne på de nye Nokia-modellene som lanseres denne våren (se lenger ned i artikkelen), men eksisterende brukere må vente «noen måneder» på oppgraderingen.

Den første ordentlige stemmeassistenten

Den kanskje største nyheten med denne oppdateringen er den nye stemmassistenten, Cortana. Hun er oppkalt etter en figur fra Halo-spillene, og er ifølge Microsoft den første ordentlige personlige assistenten.

Microsoft har intervjuet en rekke personlige assistenter for å kartlegge hva Cortana bør tilby av funksjonalitet, og hun skiller seg fra konkurrentene (Siri på iOS og Google Nå på Android), blant annet ved å loggføre informasjon om brukeren som man senere står fritt til å redigere.

Men du må vente

Cortana er basert på den lite brukte Bing-søkemotoren til Microsoft og kan foruten å søke eller sjekke værmeldingen også poste på Facebook og Twitter, eller utføre søk i andre apper, der du for eksempel kan be henne om å få se en episode av «Breaking Bad» på Netflix.

Dessverre for oss nordmenn lanseres denne tjenesten først i USA som en betautgave, med endelig lansering i USA, Storbritannia og Kina i høst. Øvrige land må vente til 2015.

ENDELIG PÅ PLASS: Det nye varslingssenteret vises ved å trekke fingeren ned fra toppen av skjermen; akkurat som på iOS og Android.
ENDELIG PÅ PLASS: Det nye varslingssenteret vises ved å trekke fingeren ned fra toppen av skjermen; akkurat som på iOS og Android. Vis mer


Nytt varslingssenter

Her har Microsoft, i likhet med Apple, «tatt en Android», der en rullegardin som trekkes ned fra toppen av skjermen viser varsler fra ulike apper; en funksjon mange har savnet på Windows Phone-plattformen. Herfra kan du også enkelt slå av og på trådløst nettverk, Bluetooth, og så videre.

Skype er også mer integrert med ringefunksjonen på telefonen slik at du kan ringe opp Skype-kontakter direkte på samme måte som du ringer opp på det vanlige mobilnettet.

Også tastaturet er oppgradert med sveipeskriving slik du finner blant annet på Swype og Swiftkey på Android, der du kan skrive ord ved å dra en strek over de bokstavene du skal ha med i stedet for å løfte fingeren for hver bokstav.

SAMLESIDE: Windows Phone

FIFFIG: Nytt på hjemskjermen er muligheten for en ekstra kolonne og transparente ikoner slik at du kan ha et bakgrunnsbilde.
FIFFIG: Nytt på hjemskjermen er muligheten for en ekstra kolonne og transparente ikoner slik at du kan ha et bakgrunnsbilde. Vis mer


Flere muligheter på hjemskjermen

I Windows Phone 8 fikk de med de største skjermoppløsningene muligheten til å bruke en tredje kolonne på hjemskjermen (og dermed få plass til flere ikoner); en mulighet som nå blir tilgjengelig for alle.

Nytt er også at flisene på hjemskjermen kan gjøres transparente, slik at et bakgrunnsbilde på telefonen vises «bak» dem.

Også låsskjermen får flere nye muligheter; blant annet med skråstilt skrift og nye animasjoner.

Nye «sense»-muligheter

Tre nye funksjoner er laget for å spare batteri, datatrafikk og lagringsplass:

Data Sense: Gir deg mulighet til å følge med på hvor mye datatrafikk hver app har brukt og prøver i større grad å benytte seg av trådløst nett når du nærmer deg kvoten. Mot slutten vil telefonen i tillegg komprimere nettinnhold for å spare de siste megabytene.

Wifi Sense: Kobler deg automatisk til gratis trådløse nett. Denne er koblet til en sentral tjeneste fra Microsoft (som har oversikt over pålitelige trådløse nettverk) og kobler deg altså ikke på ukritisk.

Funksjonen lar deg også dele ditt eget trådløse nett med de du har i kontaktlisten slik at de slipper å be om WiFi-passordet når de er på besøk.

Storage Sense: Har du en telefon med støtte for minnekort, kan du bruke denne funksjonen for å flytte filer mellom internminnet på telefonen og det eksterne minnekortet. Det gjelder også apper.

Microsoft har i tillegg oppgradert en rekke av appene, som kalenderen (som nå støtter full uke-visning), musikk- og filmappene og «people»-appen, som nå har støtte for større bilder og kobler seg til flere sosiale nettjenester.

Du kan se en gjennomgang av de viktigste nyhetene i denne videoen, om du har et kvarter til overs:

Nye Lumia-telefoner

Samme kveld viste Nokia frem tre nye Lumia-telefoner, som alle blir solgt med Windows Phone 8.1 rett ut av boksen; én toppmodell og to billigere modeller.

Lumia 930 blir Nokias nye toppmodell med Windows Phone 8.1 rett ut av boksen.
Lumia 930 blir Nokias nye toppmodell med Windows Phone 8.1 rett ut av boksen. Vis mer


Nokia Lumia 930 blir en ny toppmodell. Denne har en fem tommer stor skjerm med full HD-oppløsning, et 20 megapiksler PureView-kamera, 32GB internminne og 2GB arbeidsminne, men mangler støtte for minnekort.

Prosessoren er en Snapdragon 800 som er klokket på 2,2GHz; altså omtrent den samme som sitter i f.eks. LG G2. Veiledende pris oppgis til 599 dollar pluss moms, så vi kan anta at vi i Norge vil få en prislapp på 4500-5000 kroner.

Nokia Lumia 630 og 635 blir billigmodeller, der 630-utgaven kommer i andre kvarttal og vil koste 1295,-, mens 635 lansers i juli. Forskjellen ligger i at 635-utgaven også har støtte for 4G.

Telefonene skal ha firekjerners prosessor (Snapdragon 400, 1,2GHz) og utskiftbare bakdeksler. Skjermen er 4,5 tommer stor, men har ikke så høy oppløsning – kun 480x854 piksler, som var det vanlige for tre år siden. Kameraet har 5Mp oppløsning.

Les flere mobilsaker på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer