Slik bruker du Instagram stories

Ny funksjon rapper fra Snapchat.

NY FUNKSJON: Instagram har rappet skamløst fra Snapchat og introduserer i disse dager en ny story-funksjon. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NY FUNKSJON: Instagram har rappet skamløst fra Snapchat og introduserer i disse dager en ny story-funksjon. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foruten å kunne sende bilder og videoer til hverandre som kan sees én gang, har Snapchat hatt stor suksess med sin «my story»-funksjon, som lar deg poste bilder og videoklipp som er tilgjengelige i 24 timer for alle som følger deg.

Nylig lanserte de også den nye funksjonen Minner, som lar deg spare de beste øyeblikkene til senere.

Facebook-eide Instagram ruller nå ut en ny funksjon, som nærmest er en blåkopi av Snapchats «My story»-funksjon, og de er ikke snauere enn at de også kaller den for «stories», eller «historier» på norsk.

– Snapchat fortjener all æren, sier toppsjefen i Instagram, Kevin Systrom, i et intervju med Techcrunch, og innrømmer glatt at denne funksjonen praktisk talt er kopiert fra Snapchat.

For det er lite som skiller de to. Instagram Stories lar deg poste bilder og video som blir synlig i 24 timer for de som følger deg, men innholdet blir ikke liggende på profilen din etterpå.

Dermed frir tjenesten til de som vil poste litt mer hverdagslige bilder, og som ikke alltid vil poste de delikate høydepunktene med et filter eller tre på.

Enkelt om du er vant med Snapchat

Er du vant med Snapchat tar du nok denne nye funksjonen veldig raskt.

Stories som de du følger har postet, havner på toppen av Instagram-feeden. De med farget ring rundt har fått nytt innhold siden sist du var inne:

NYTT: Folk du følger på Instagram får farget ring rundt seg dersom de har postet nytt innhold til sin historie. Knappen øverst til venstre lar deg lage din egen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NYTT: Folk du følger på Instagram får farget ring rundt seg dersom de har postet nytt innhold til sin historie. Knappen øverst til venstre lar deg lage din egen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Trykker du på en av dem, kan du se hva de har postet. Om du vil pause avspillingen, kan du holde fingeren på skjermen. Trykk på høyre side for å hoppe et skritt frem (dersom vedkommende har postet flere elementer) og på venstre side for å hoppe tilbake. Linja på toppen er delt opp i like mange deler som det er elementer i storyen. Du kan også sveipe til venstre for å hoppe til neste person, eller ned for å gå tilbake til feeden.

Du kan ikke kommentere andres stories til øvrighetens beskuelse, men du kan sende en direktemelding om du har en kommentar – akkurat som Snapchat, altså.

Lag din egen story

SKRIV OG TEGN: Som på Snapchat kan du tegne med forskjellige farger eller skrive tekst på bildene du tar. Sveiper du til siden, kan du velge blant ulike filtre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SKRIV OG TEGN: Som på Snapchat kan du tegne med forskjellige farger eller skrive tekst på bildene du tar. Sveiper du til siden, kan du velge blant ulike filtre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Øverst til venstre finner du knappen du må trykke for å legge til bilder eller video i din egen story. Da får du opp kamerasøkeren og kan trykke på knappen for å knipse bilde eller holde den inne for å filme video – inntil 10 sekunder.

PS! Du kan også sveipe nedover for å hente inn bilder eller video fra telefonen din som er tatt det siste døgnet.

Når du har tatt/valgt bilde eller video, kan du tegne oppå ved å trykke på blyantikonet, eller sette på tekst/emoji ved å trykke på «Aa»-knappen øverst til høyre. Som på Snapchat, kan du sveipe til sidene for å legge på et filter.

Når du så er fornøyd kan du poste bildet eller videoen til din story, og eventuelt trykke på en knapp for også å lagre det på telefonen din.

Flere muligheter

Når storyen din er publisert, kan du trykke på den for å se hvordan den ser ut. Ved å trykke på de tre prikkene får du opp flere valg som kan være kjekke:

  • Slett – dersom du angrer deg. Dette valget sletter da det aktuelle bildet fra historien din.
  • Del som innlegg – dersom du ombestemmer deg og allikevel har lyst til at ett av bildene eller videoene skal postes på profilen din som vanlig. Da kan du påføre effekter og den slags som vanlig.
  • Lagre bilde – dersom du glemte det før du publiserte det.

Skjul historien for enkelte

SKJUL: Dersom det er enkelte Instagram-brukere du vil holde unna din historie, kan du velge å skjule den for dem. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SKJUL: Dersom det er enkelte Instagram-brukere du vil holde unna din historie, kan du velge å skjule den for dem. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Mange har hundrevis av følgere på Instagram, men har man lyst til å holde story-biten litt mer privat, er det også mulig å forhindre enkeltbrukere fra å se storyen. Det kan for så vidt være kjekt om du er på fest og har mamma som følger på Instagram også.

Dette kan du gjøre på to måter – enten ved å gå til profilsiden din i appen (nederst til høyre), deretter trykke på … (Android) eller tannhjulet (iOS) og velge historieinnstillinger. Alternativt finner du også historieinnstillinger om du trykker på … når du ser på din egen historie. Nå kan du søke frem Instagram-venner som ikke får se historien din.

Alternativt kan du trykke på øyeikonet nederst i midten når du ser på din egen historie. Da får du opp en liste over dem som har sett den, og for hver av dem kan du trykke på … og velge skjul historie for.

Å skjule historien sin er ikke det samme som å blokkere brukeren. Vedkommende kan fortsatt se de vanlige Instagram-postene dine – det er kun historie-biten du ikke gir dem tilgang til.

LES OGSÅ:
Prisma lager kunstverk av bildene dine
Lag 3D-modell av ansiktet ditt med bilen
Slik bytter du ansikt i Snapchat

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer