Slik bytter du font på iPhone

Med iOS 13 lar Apple deg endelig installere egne fonter.

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Det har lenge vært mulig å endre skriftstørrelse på iPhone, men du har aldri kunnet bytte selve skrifttypen på tvers av hele operativsystemet.

Det har riktignok vært mulig å ta i bruk andre fonter via tredjepartsapper (typisk et font-tastatur).

Dette har dog ikke vært ekte fonter, men spesifikke tegn og symboler kalt «enclosed alphanumerics» som vises som ulike type fonter, skriver Cnet.

I iOS 13 har imidlertid Apple gjort det mulig å laste ned og installere egne fonter på ordentlig (ja da, Android-brukere har hatt mulighet til å gjøre dette i mange år).

Det er ikke helt rett frem hvordan du gjør det, så her kommer en guide!

Slik installerer du en ny font

I iOS 13 kan du ikke installere en ny font bare ved å laste ned .TTF- eller .OFT-fila fra nettet slik som på Mac eller PC.

Apple har gjort det slik at du må laste ned en font-app fra App Store og installere derfra i stedet.

De er ikke helt enkle å finne, men noen alternativer har vi funnet:

INSTALLER: Slik ser det ut når du skal installere fonter med Font Diner. Skjermbilde: Kirsti Østvang
INSTALLER: Slik ser det ut når du skal installere fonter med Font Diner. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Når du laster ned for eksempel Font Diner, åpner du appen, og så trykker du på knappen Activate Now for å installere fontene. Her får du bare 23 fonter, men det koster til gjengjeld ingenting.

Med betal-appen FondFont er det meningen at du skal kunne installere fonter som du selv har lastet opp til apen via AirDrop, iTunes eller andre apper.

Du finner for øvrig de installerte fontene fra Innstillinger > Generelt > Fonter.

Hvordan bruke en annen font

Selv om du kan installere og bruke andre fonter på iPhone, får du ikke bruke dem i alle apper og for eksempel på teksten under et appikon.

Det fungerer bare i utvalgte apper. I Apples egne apper har vi sett det i Mail og Pages. Det vil også være tilgjengelig i den kommende Adobe Photoshop-appen.

Du kan dessverre IKKE bruke i iMessage eller andre meldingsapper.

For å ta i bruk noe annet enn standardfonten på iPhone eller iPad, må du gjøre følgende:

Åpne for eksempel Mail. Opprett en ny melding, og trykk på Aa-ikonet når du flytter markøren over i tekstfeltet. I formateringsboksen, trykk på Standardfont for å få opp en liste over alle tilgjengelige fonter.

SLIK GJØR DU: For å skrive med en annen font i Mail-appen, følg denne oppskriften. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SLIK GJØR DU: For å skrive med en annen font i Mail-appen, følg denne oppskriften. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Når du har valgt ønsket font, skal det bare være å begynne å skrive. Det kan hende du må markere teksten du allerede har skrevet for å endre den.

Skrive med fonter i Messenger?

Hvis du vil bruke andre fonter i hvilken som helst app, må du fremdeles bruke et såkalt font-tastatur. Med et slikt kan du skrive med andre fonter i Instagram, WhatsApp, Snapchat og så videre.

Obs! Husk at når du bruke et slikt tastatur, kan det hende at mottakeren ikke vil se tegnene på samme måte som deg. Husk også at med tredjepartstastaturer er det en fare for at de kan laste opp brukerdata til nettet.

Hvis du likevel ønsker å bruke en slik app, ser vi mange anbefaler Fonts. Denne vil imidlertid koste deg 219 kroner i måneden (!) etter at prøveperioden på tre dager er over, bare så du vet det.

Hvis du lurer på hvordan du installerer et tredjepartstastatur på iPhone, skal denne guiden fortsatt være gjeldende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer