HEIF / HEIC til JPG

Slik endrer du det nye iPhone-bildeformatet til JPG

En liten innstilling på telefonen gjør susen.

PROBLEMATISKE FILER: Etter iOS 11 lagrer kamera-appen på iPhone bildene i et nytt filformat som foreløpig ikke er veldig kompatibelt. Men du kan velge JPG istedenfor. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PROBLEMATISKE FILER: Etter iOS 11 lagrer kamera-appen på iPhone bildene i et nytt filformat som foreløpig ikke er veldig kompatibelt. Men du kan velge JPG istedenfor. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

En av nyhetene i iOS 11 som kanskje ikke fikk så veldig mye oppmerksomhet da oppdateringen ble sluppet i fjor høst, var at Apple hadde endret standard bildefilformat i kameraappen fra markedsleder JPG til mer eksotiske HEIF.

HEIF står for High Efficiency Image Format, og kan i mange tilfeller halvere filstørrelsen i forhold til JPG, uten at det går ut over kvaliteten.

Det er ikke noe format Apple har funnet på, men en ISO-standard fra Moving Picture Experts Group (MPEG) som mange håper blir erstatteren til JPG-formatet – som har vært med oss i mer enn 25 år.

Hovedfordelen er altså at du får plass til langt flere bilder på mobilen din, før du går tom for ledig plass. Filformatet har også andre, gode egenskaper, som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Det er bare ett problem: Hvis du har tenkt å bruke en PC til å se bildene, bruke dem i dokumenter, presentasjoner eller redigere dem, er det foreløpig svært få programmer som kan lese det nye formatet.

#1: Endre til JPG som standard

Som for de aller fleste utfordringer, finnes det heldigvis løsninger. Er ikke manglende plass et problem for deg, kan du endre tilbake til JPG som standard bildefilformat i kameraappen. Det gjør du slik:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.