HEIF / HEIC til JPG

Slik endrer du det nye iPhone-bildeformatet til JPG

En liten innstilling på telefonen gjør susen.

PROBLEMATISKE FILER: Etter iOS 11 lagrer kamera-appen på iPhone bildene i et nytt filformat som foreløpig ikke er veldig kompatibelt. Men du kan velge JPG istedenfor. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PROBLEMATISKE FILER: Etter iOS 11 lagrer kamera-appen på iPhone bildene i et nytt filformat som foreløpig ikke er veldig kompatibelt. Men du kan velge JPG istedenfor. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

En av nyhetene i iOS 11 som kanskje ikke fikk så veldig mye oppmerksomhet da oppdateringen ble sluppet i fjor høst, var at Apple hadde endret standard bildefilformat i kameraappen fra markedsleder JPG til mer eksotiske HEIF.

HEIF står for High Efficiency Image Format, og kan i mange tilfeller halvere filstørrelsen i forhold til JPG, uten at det går ut over kvaliteten.

Det er ikke noe format Apple har funnet på, men en ISO-standard fra Moving Picture Experts Group (MPEG) som mange håper blir erstatteren til JPG-formatet – som har vært med oss i mer enn 25 år.

Hovedfordelen er altså at du får plass til langt flere bilder på mobilen din, før du går tom for ledig plass. Filformatet har også andre, gode egenskaper, som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Det er bare ett problem: Hvis du har tenkt å bruke en PC til å se bildene, bruke dem i dokumenter, presentasjoner eller redigere dem, er det foreløpig svært få programmer som kan lese det nye formatet.

#1: Endre til JPG som standard

Som for de aller fleste utfordringer, finnes det heldigvis løsninger. Er ikke manglende plass et problem for deg, kan du endre tilbake til JPG som standard bildefilformat i kameraappen. Det gjør du slik:

-> På iPhone: Gå til Innstillinger -> Kamera -> Formater

-> Huk av for Mest kompatibel istedenfor High Efficiency:

Slik endrer du det nye iPhone-bildeformatet til JPG

Heretter vil alle nye bilder lagres i JPG-format.

#2: Konverter eksisterende bilder fra HEIF til JPG

Hvis du allerede har tatt bilder i HEIF-format som du vil overføre til PC-en, vil du se at filene har fått etternavn .heic. Hvis du har lyst å redigere disse filene eller bruke dem i dokumenter, sosiale medier og liknende, kan de konverteres til JPG-format med de rette verktøyene.

Vi har forsøkt forskjellige løsninger, og vår absolutte favoritt er iMazing HEIC Converter. Appen er gratis, finnes både for Windows og Mac, og er veldig enkelt i bruk.

-> Last appen ned fra denne siden, og installer den på PC-en (ca. 25 MB nedlasting)

-> Start appen. Deretter drar du og slipper filene du vil konvertere fra Filutforsker, over til hovedvinduet:

Slik endrer du det nye iPhone-bildeformatet til JPG
Slik endrer du det nye iPhone-bildeformatet til JPG

-> Trykk på Convert når du er klar, og velg en ut-mappe der JPG-kopiene blir lagret.

Standardinnstillingene sørger for at bildekvaliteten ikke blir degradert.

Lykke til!

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 6.10.2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer