Slik er Apple iOS 4

Oppdatert: Nå er Apples siste iPhone og iPod Touch-oppgradering sluppet og du får en rekke nye funksjoner. Her er de vi liker best.

MYE NYTTIG: Apples siste operativsystem for blant annet iPhone, iOS 4, har ikke overveldende mange nyheter, men noe nyttig vil du nok finne.
MYE NYTTIG: Apples siste operativsystem for blant annet iPhone, iOS 4, har ikke overveldende mange nyheter, men noe nyttig vil du nok finne. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Apple sendte iPhone ut på det amerikanske markedet sommeren 2007, har det kommet en jevn strøm med mer eller mindre gode innvendinger om at den manglet alt fra MMS til noe så trivielt som å slette enkelt-SMSer.

I løpet av de tre årene som har gått siden da har det kommet en rekke små og større oppdateringer av operativsystemet til Apple-mobilen, og i dag kommer den hittil siste versjonen - iOS 4.

Som de foregående oppgraderingene er den gratis for alle iPhone-eiere, og selv iPod Touch-brukerne, som tidligere har måttet betale for OS-oppdateringer, kan nå installere det nye operativsystemet uten å dra fram kredittkortet.

Hjem - kjære hjem

Vi har lekt oss litt med nye iOS4 en stund, og selv om mengden nyheter ikke vil overvelde noen, finnes det likevel mye å glede seg over. Her er det vi liker best.

Den aller viktigste forandringen er naturligvis muligheten til å legge et egenvalgt bakgrunnsbilde på hjemmeskjermen. Ok, det er selvfølgelig ikke det største som har skjedd. Dette er en bagatell, men for de som elsker å personifisere alt fra ringetoner til deksel er det sikkert kjærkomment nok.

E-postbehandlingen er også forbedret på to vesentlige punkter: Hvis du har flere e-post-kontoer i bruk samtidig, kan du nå se all e-posten samtidig i én felles innboks, i tillegg til at e-poster nå også samles i tråder. Begge disse løsningene er en liten åpenbaring, og har gjort e-postflyten og langt bedre.

(Se bilder av noen av nyhetene i iOS 4 - artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Praktiske mapper

En annen funksjon som en ikke vet hvor mye en har savnet før en tar den i bruk, er muligheten for å samle applikasjoner i mapper. I bruk er løsningen like enkel som den er genial: For å lage en mappe holder du simpelthen nede fingeren på én av applikasjonene du ønsker å samle, vent til ikonene begynner å riste, og dra applikasjonen over på den andre applikasjonen du ønsker i samme mappe.

SAMLESTED: Den nye mappefunksjonen er enkel, effektiv og ekstra velkommen.
SAMLESTED: Den nye mappefunksjonen er enkel, effektiv og ekstra velkommen. Vis mer


Nå får du umiddelbart muligheten til å gi mappen et navn, for eksempel "Foto" eller "Musikk", og deretter er det bare å dra opptil 12 applikasjoner til mappa. Dette frigjør mye plass på hjem-skjermen, og selv om vi skulle ønske det var mulig med enda flere apps per mappe, er det en god begynnelse.

Hvis muligheten for bilder på hjem-skjermen kan kalles en bagatell, vil nok noen også avfeie den neste funksjonen som en uvesentlig detalj. Uansett hva en måtte mene om å ta med iPhone i senga, vil de som gjør det uansett like at en nå kan låse skjermorienteringen i portrettformat. Dermed slipper du at orienteringen plutselig glipper til landskapsformat hvis du for eksempel vrir deg litt for mye over på sida.

Endelig multitasking - på en måte

De fleste moderne smartmobiler har i årevis gitt brukeren anledning til å kjøre flere programmer samtidig, slik at du for eksempel kan høre på musikk eller laste ned en fil via en tredjeparts applikasjon samtidig som du surfer eller sjekker mail.

Slik har det ikke vært med iPhone, der det bare er Apple-programmer som har kunnet kjøre i bakgrunnen. Med iOS 4 blir såkalt multitasking, eller fleroppgavekjøring, mulig, men ikke i den forstand at du kan kjøre en hvilken som helst app i bakgrunnen.

BAK KULISSENE: Med iOS 4 kan du endelig kjøre flere programmer samtidig - på en måte.
BAK KULISSENE: Med iOS 4 kan du endelig kjøre flere programmer samtidig - på en måte. Vis mer

For det første må utvikleren skrive om programmet for å utnytte de nye mulighetene, og for det andre er fleroppgavekjøringene begrenset til sju bestemte oppgaver (streaming av lyd, navigasjon, VoIP og GPS-navigering for å nevne fire av dem).


Det vil med andre ord bli mulig å la applikasjoner som Spotify og Wimp å spille musikk i bakgrunnen, men det vil fortsatt ikke være mulig å la en lynmeldingstjeneste å kjøre i bakgrunnen.

Alt du behøver gjøre for å gå direkte til et annet program er å dobbeltklikke på hjem-knappen. Nå får du opp en ikon-oversikt over åpne applikasjoner, som du raskt kan åpne fra fleroppgavemenyen. Ettersom det foreløpig ikke eksisterer så mange iOS 4-vennlige applikasjoner har vi ikke fått testet denne funksjonen i særlig grad, noe vi ser fram til å gjøre i løpet av de neste få ukene når utviklerne får justert programvaren og sendt ut nye versjoner.

MERK! Har du iPhone 3G vil ikke fleroppgavekjøring fungere. Denne funksjonen er forbeholdt iPhone 3GS og iPhone 4.

Andre nyheter

I tillegg til våre favoritter over har det skjedd forandringer og forbedringer også på andre områder, som for eksempel:

  • 5x digital kamera-zoom
  • lag musikk-spillelister rett på mobilen
  • trykk på skjermen mens du filmer for å velge fokus
  • støtte for blåtann-tastatur
  • gi bort apps til andre via "gifts"-funksjonen
  • lokal varsling, for eksempel fra applikasjoner som bruker alarm
  • telling av tegn mens du skriver SMS
  • flere aktive Exchange-konti samtidig
  • søkeforslag i Safari-nettleseren
  • spillsenter ala Xbox Live for blant annet å spille mot andre.

For en særdeles grundig oversikt over mange av nyhetene foreslår vi at du sjekker denne sida.

Glem heller ikke at iBooks-applikasjonen også vil bli tilgjengelig i og med iOS 4, men den følger ikke med systemoppgraderingen, og må lastes ned separat. Dette er Apples konkurrent til blant annet Amazons Kindle, og tilbyr altså et stort utvalg elektroniske bøker som også er ment å leses på mobilen.

Oppdateringen er nå ute, og du skal få den ved å din iPhone eller iPod Touch til iTunes. Du må også ha siste versjon av iTunes installert på maskinen (v9.2), den er allerede tilgjengelig og kan lastes ned fra Apples hjemmesider, eller hentes via Apples programvareoppdatering på PCen eller Macen din.

P.S. Glem ikke å ta sikkerhetskopi av iPhone eller iPod Touch før du setter i gang med oppgraderingen. Hvis noe går galt mister du ikke verdifulle tekstmeldinger eller bilder du måtte ha liggende på mobilen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer