iPhone Xs Max vs Huawei P20 Pro

Slik er de første bildene vi har tatt med iPhone Xs Max

Hvordan er kameraet i verdens dyreste iPhone sammenlignet med Huawei P20 Pro?

DUELL: Vi har testet kameraet i iPhone Xs Max mot kameraet i Huawei P20 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
DUELL: Vi har testet kameraet i iPhone Xs Max mot kameraet i Huawei P20 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne måneden ble de nye iPhone Xs-modellene lansert, i form av iPhone Xs og iPhone Xs Max – de to dyreste iPhone-modellene Apple har lansert til nå.

Foruten størrelsen/oppløsningen på skjermen og batterikapasiteten er det fint lite som skiller de to. De har samme maskinvare og de samme egenskapene over hele fjøla.

Også kameraløsningen er identisk på dem begge, og med to objektiver på baksiden er de mer avansert enn hos iPhone Xr – en rimeligere utgave som kommer i butikkhyllene senere denne høsten, og som bare har ett kamera på baksiden.

Forbedret kamera

Årets Xs-modeller er forbedret på kamerafronten kontra fjorårets iPhone X.

For det første er bildebrikken blitt større, slik at hver piksel på sensoren nå er 1,4 µm stor (mikrometer/tusendels millimeter), kontra 1,22 µm hos forgjengeren. Det skulle tilsi at sensorstørrelsen har økt fra 1/3" til 1/2,5", og vi ser også av bildefilene at den reelle, fysiske brennvidden har økt, så det stemmer godt overens med at sensoren er blitt større. Det kunne vi ikke se i fjorårets modeller, selv om Apple også da hevdet at sensoren hadde blitt større, noe vi drøftet i iPhone 8 Plus-testen.

DOBBELT OPP: Begge de nye Xs-modellene har to kameraer på baksiden, slik iPhone X og Apples tidligere Plus-modeller har hatt tidligere. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBELT OPP: Begge de nye Xs-modellene har to kameraer på baksiden, slik iPhone X og Apples tidligere Plus-modeller har hatt tidligere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Videre har Xs-telefonene fått støtte for såkalt «Smart HDR», der kameraet kontinuerlig knipser bilder med ulik eksponering i bakgrunnen inntil du trykker på utløserknappen. Dernest setter kameraprosessoren sammen de siste bildene til ett bilde med større dynamisk omfang.

Som bruker er ikke dette noe du trenger å forholde deg til – siden alt skjer i bakgrunnen er det ikke lenger noe valg i kameraappen om å skru av eller på HDR, men du kan velge å skru funskjonen av i telefoninnstillingene og eventuelt lagre et ikke-smart-HDR-bilde samtidig. Som standard er Smart HDR aktivert.

Portrettmodusen er også forbedret. Dette er funksjonen som simulerer en uskarp bakgrunn, slik man er vant med fra kameraobjektiver med større fysiske brennvidder/stor blenderåpning.

På Xs-modellene kan du nå velge hvor stor blenderåpning som skal simuleres etter at bildet er tatt – altså justere hvor uskarp bakgrunnen skal være. For øvrig er ikke Apple først med dette – blant annet har Huawei hatt mulighet for å justere graden av uskarphet siden de lanserte P9 med to kameraer bak i 2016.

Og den nye A12-prosessoren bidrar til at prosesseringen nå er mer omfattende enn tidligere. Blant annet sørger ansiktsgjenkjenning for automatisk å fjerne røde øyne.

På papiret er imidlertid flere av egenskapene som før. Oppløsningen er den samme (12 Mp bak, 7 Mp foran), og det samme er blenderåpningene på f/1,8 (hovedkamera), f/2,4 (tele-objektiv) og f/2,2 (frontkamera).

De første bildene

Vi har tilbragt det siste døgnet med iPhone Xs Max, og mens vi selvsagt trenger mer tid på den fulle testen, har vi allerede fått knipset noen titalls bilder med Apples nykomling, der vi tenkte vi kunne dele de første erfaringene.

For å gi telefonen en skikkelig utfordring, har vi brukt den litt side om side med Huawei P20 Pro, som har vært en av våre absolutte kamerafavoritter til nå.

Under går vi igjennom et utvalg av bildene vi har tatt, der du kan dra midtstreken frem og tilbake for å sammenligne de to kameraene.

#1: Tore og Berit

Her ser vi at kameraene har valgt å eksponere bildene ulikt. iPhone-bildet er eksponert betydelig lysere, sannsynligvis for å få frem ansiktene bedre, men det har også gjort at høylysene i bordet og i lampa er langt mer utblåst enn hva tilfellet er for Huawei-kameraet. iPhone-kameraet ser også ut til å justere litt på hudtonene når den har oppdaget ansikter i bildet, og selv med et snev av grønnskjær må vi si at det er P20 Pro som gjengir situasjonen mest troverdig.

#2: Sjokoladefondant

Fortsatt på samme restaurant, og her et bilde av desserten (himmelsk god, for øvrig). Her synes vi iPhone Xs Max har truffet bedre fargemessig, noe som tydelig synes på fondanten. Imidlertid noterer vi oss at lyset fra telysholderen oppe i venstre hjørne har jevnere fargeoverganger fra Huawei-kameraet. Kameraene har fokusert litt ulikt når vi inspiserer på nært hold, der fondanten er skarpest på Huawei-kameraet, mens den knekk-greia oppå isen er skarpest på iPhone-kameraet. Jevnt oppgjør, men vi gir stikket til Apple på denne.

#3: Blomster

På vei hjem fra restauranten knipset vi dette bildet. Her ser vi at iPhone-kameraet har stor kontrast i bildet, og at fargemetningen blir overdrevet. Huawei-bildet er dessuten rikere på detaljer når vi inspiserer bildene på nært hold, så dette stikket går til P20 Pro.

#4: Under brua

Her eksponerer Huawei-kameraet bildet noe mørkere, men har allikevel klart å fange flere detaljer enn iPhone Xs Max. Strømledningene mot himmelen er vanskeligere å skimte iPhone-bildet, og lyskildene er bedre gjengitt fra Huawei - spesielt der lyset treffer taket oppe til venstre. Poeng: Huawei.

#5: Full zoom
Begge disse kameraene har hvert sitt teleobjektiv. Apple har ett tilsvarende 52 mm (2x) og Huawei ett tilsvarende 80 mm (3x), så den optiske zoomen er i utgangspunktet større på Huawei-kameraet, som vil gi et visst fortrinn på akkurat dette bildet. Her har vi imidlertid klint til med 10x zoom på begge, altså der vi har gjort en motsatt klypebevegelse så langt vi har klart. Begge kameraene må da bruke digital zoom i tillegg til den optiske.

Her ser vi at Huawei-bildet fremstår mer detaljert og mindre støyfullt, som blant annet kan sees i teksten på skiltene og på søppelkassene. Huawei-bildet er kanskje i overkant «glatt», men som en zoom-øvelse må vi nok gi stikket til P20 Pro også her.

#6: Portrettet

Portrettbilder er Apple blitt svært gode på, og særlig er brennvidden på teleobjektivet som skapt for slike bilder. Fargene er kanskje i overkant varme, men iPhone Xs Max byr på flotte hudtoner og øyenfarge, og en enda litt mer troverdig isolering fra bakgrunnen. Det skal dog sies at Apple-kameraet fikk en litt enklere jobb der, som slapp treet rett bak håret. Som du ser vignetterer Huawei-kameraet litt i portrettmodus, som er en bevisst effekt. Vi gir uansett poenget til Apple på denne – skulle vi ha hengt ett av dem på veggen, hadde det blitt iPhone Xs Max-bildet.

#7: Kapellet

Så til Huaweis paradegren - nattbildene. På dette bildet har vi brukt nattmodusen fra Huawei der selskapets kunstige intelligens hjelper til med lange eksponeringer, og som du ser får vi flere detaljer i inngangspartiet (spesielt i høylysene), samtidig som at det også går an å skimte omrisset av taket. Poeng til Huawei.

#8: Rema

Men også når vi ikke bruker den dedikerte nattmodusen synes vi fortsatt at Huawei eksponerer nattbildene bedre. I bildet over har vi bare brukt automatisk modus på dem begge, og her gir Huawei-kameraet langt mer informasjon i det mørkeste partiet. Også her går poenget til Huawei.

#9: Låven og stabburet

I denne høykontrastsituasjonen gjelder det å fange detaljer både i de lyseste og mørkeste delene av bildet. Her er det tydelig at Huawei-kameraet har klart oppgaven best, med flere detaljer på de hvite dørene på låven og samtidig også i skyggepartiene. Et lite rosastikk er å øyne, men allikevel er det Huawei som kommer best ut også av denne.

#10: Motlys

I motlyssituasjoner har Apple tradisjonelt vært sterke, men også her kommer Apple til kort mot Huawei-kameraet, som evner å gjengi skyggepartiene i muren betydelig bedre selv om sola står rett mot oss. Den utbrente delen rundt sola fremstår ganske lik på dem begge, så også her er det Huawei som trekker det lengste strået.

#11: Selfie

Frontkameraet på iPhone Xs Max har oppløsning på 7 megapiksler, mens tilsvarende for Huawei er 24, og i tillegg har Huawei-kameraet bredere vidvinkel så det er ganske vanskelig å få til et helt likt utsnitt.

Over ser du imidlertid et forsøk på å ta det samme bildet med begge kameraer. Som du ser er det voldsomt med farger og kontrast i iPhone-bildet, men det gjør også at ansiktet fremstår mer detaljert. Fargen på himmelen og på trøya er imidlertid nærmere sannheten på P20 Pro-bildet, så vi holder en svært marginal knapp på P20 Pro her, selv om bildet er noe tamt på kontrast.

#12: Selfie-portrett

Begge telefonene har også portrettmodus med frontkameraet, altså der bakgrunnen gjøres kunstig uskarp, og selv om begge i utgangspunktet bare har ett kamera foran, er Apples løsning langt mer avansert, der FaceID-teknologien hjelper til med å lage en 3D-modell av ansiktet.

Fortsatt holder vi en knapp på Huawei fargemessig, men vi synes Apples frontkamera gjør en langt mer overbevisende jobb her, med tanke på å skape riktig dybde i bildet, detaljer i huden og den slags. Det siste stikket går til Apple.

Summa summarum

I denne artikkelen har vi sammenlignet tolv bilder tatt med Apple iPhone Xs Max og Huawei P20 Pro. Om vi deler ut ett poeng per bilde, blir dette for oss en klar borteseier, der Huawei-kameraet går seirende av banen med ni av tolv mulige poeng.

Vil du inspisere bildene i full oppløsning, har vi lagt alle bilder i denne artikkelen i et eget Google Foto-album. Trykk på i-ikonet for å se informasjon om bildet – de som er merket med CLT-L29 er fra Huawei, mens Apple har brukt et mer fornuftig modellnavn.

Vi fortsetter testingen av iPhone Xs Max, så full test kommer senere. Der kommer vi også til å se på videoegenskapene, i tillegg til alt det andre vi ser på når vi tester telefoner.

>> Her finner du Dinsides mobiltester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer