Kommentar:

Slik er det å gå rett fra iPhone 4S til XR

Det var en brå overgang å hoppe over 16 iPhone-modeller på én dag.

TO VERDENER: Etter seks år med iPhone 4s er det et stort steg å begynne å bruke iPhone XR. Foto: Eilin Lindvoll.
TO VERDENER: Etter seks år med iPhone 4s er det et stort steg å begynne å bruke iPhone XR. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du husker kanskje den forrige historien min om hvordan det er å fortsatt bruke en seks år gammel iPhone 4s i 2018.

Vel, siden den gang har jeg fått fast stilling i Dinside, og noe av det første sjefen min gjorde etter at jeg signerte kontrakten, var å bestille ny mobil til meg, en iPhone XR.

Hadde jeg kun brukt smarttelefonen til min bruk, ville jeg uten tvil fortsatt med min elskede 4s, men i og med at alderen og manglende oppdateringer gjør den uegnet for en moderne journalisthverdag, blant annet med dårlig kamera, begrenset minne og batterilevetid, så det ut til at en ny iPhone var eneste utvei.

Det at Telenor starter nedleggelsen av 3G-nettet i januar 2019, og iPhone 4s ikke støtter 4G, var vel siste spiker i kista for min trofaste følgesvenn.

Etter ei ukes tid lå dermed en iPhone XR på pulten min. Jeg snudde og vendte litt på eska, før jeg låste den inn i et skap og lot den ligger der en hel måned.

HJELP: Da jeg fikk iPhone XR ble jeg så nervøs at jeg like greit gjemte den bort i flere uker. Foto: Eilin Lindvoll.
HJELP: Da jeg fikk iPhone XR ble jeg så nervøs at jeg like greit gjemte den bort i flere uker. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Jeg ser deg

Omsider kom jeg til et punkt hvor jeg ikke kunne ignorere den nye iPhonen. Kollegaer så meg fortsatt bruke den gamle, og lurte på om jeg trengte hjelp til å sette opp den nye.

«Nei, takk», svarte jeg. Selv om jeg var nervøs for overgangen fra iPhone 4s til XR, et hopp over hele 16 iPhone-modeller, fant jeg ut at det nok var best med en aktiv tilnærming.

Sist gang jeg satte opp en iPhone, for over seks år siden, var det på langt nær så mange finurlige funksjoner. Ansiktsgjenkjenning, 4G og den manglende hjem-knappen var de største forskjellene, førstnevnte den skumleste.

Selvfølgelig fikk jeg til å sette opp ansiktsgjenkjenning, men jeg opplevde fort at dette var en ubehagelig teknologi.

Det at jeg bare så på skjermen og at mobilen låste seg opp, stred rett og slett mot all min logikk.

Da jeg mot slutten av dag én med iPhone XR merket at jeg begynte å snike meg inn på den fra sidene for å ikke aktivere ansiktsgjenkjenningen, fant jeg ut at det beste var å slå av hele greia og heller bruke den gamle sveip-og-kode-åpningen.

Det er godt med noe kjent i alt det nye.

Flyttesjau

Foruten å sette opp iPhone XR, tok det også ei stund å få over flyttelasset fra min forrige iPhone: Det tar jo kjempelang tid å flytte over 38 bilder (som var alt jeg hadde minneplass til på 4s-en), to notater og 51 kontakter.

I tillegg var det en stor overgang å bli kjent med min nye iPhone, da innstilligene jeg lette etter, blant annet, ikke var å finne de samme stedene som på den gamle mobilen.

Og, så må jeg ikke glemme å nevne den enorme størrelsesforskjellen på iPhone 4s og XR.

LITEN OG STOR: Det er en markant forskjell i størrelsen på iPhone 4s og XR. Det å bruke XR-en med én hånd er en utfordring både jeg og andre kjenner på. Foto: Eilin Lindvoll.
LITEN OG STOR: Det er en markant forskjell i størrelsen på iPhone 4s og XR. Det å bruke XR-en med én hånd er en utfordring både jeg og andre kjenner på. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Tidligere kunne jeg enkelt holde smarttelefonen i én hånd og bruke fingrene på samme hånd til å sveipe og trykke på skjermen. Nå, derimot, i frykt for å miste mobilen i bakken, holdes den i én hånd, mens jeg bruker den andre hånden til å skrive meldinger og annet.

Brått er det ikke bare på innsiden jeg føler meg gammel i møtet med ny teknologi, nå ser jeg til og med ut som en åttiåring ved at jeg leter etter riktig «knapp» ved å snurre pekefingen rundt og rundt over skjermen, stopper opp når jeg finner den og trykker målrettet, for så å gjenta samme prosess igjen og igjen.

Abstinenser og idealer

Hva med den gamle iPhonen min, hvor ble den av, lurer du kanskje på nå. Den ble liggende på pulten min som en gjenstand fra en svunnen tid.

Stadig vekk strakk jeg hånden forsiktig bort for å røre ved den eller trykke på hjemknappen, for å sjekket at det fortsatt var liv i den.

Og, for at min gode, gamle iPhone 4s ikke skulle føle seg fullstendig tilsidesatt av XR-en, brukte jeg av og til kalkulatoren på den, som et lite «slapp av, du er fortsatt til nytte».

FINN 4S: I frykt for at min gamle iPhone 4s skulle bli sjalu på XR-en, fortsatte jeg å bruke den til noen lette oppgaver i overgangsfasen mellom de to smarttelefonene. Ser du 4s-en? Foto: Eilin Lindvoll.
FINN 4S: I frykt for at min gamle iPhone 4s skulle bli sjalu på XR-en, fortsatte jeg å bruke den til noen lette oppgaver i overgangsfasen mellom de to smarttelefonene. Ser du 4s-en? Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Når jeg fikk vite at jeg skulle få ny iPhone, ble jeg ikke bare nervøs for alle de nye funksjonene jeg måtte sette meg inn i, men også for hva tilgangen til flere funksjoner ville gjøre med meg.

Fra før er jeg nemlig ikke særlig opptatt av sosiale medier og ny teknologi, kanskje ikke overraskende, og er stolt av å ikke føle meg avhengig av verken mobil, Internett eller andre teknologiske duppeditter.

Etter ei uke med iPhone XR må jeg innrømme at jeg har tilbrakt betydelig mer tid på den sammenlignet med min gamle 4s, men tiden har til gjengjeld vært brukt til å bli kjent med mobilen, ikke til endeløs skrolling på Instagram. I alle fall ikke hele tiden.

Lever du fortsatt?

Ei uke med iPhone XR har vært en lang reise.

Den nye iPhonen har vært svært nyttig i arbeidssammenheng, men mest til frustrasjon privat. Alle funksjonene og plasseringene jeg ikke har vært vant til før, har vært vanskelig å internalisere.

Jeg får, imidlertid, ikke hjertebank hver gang jeg må åpne XR-en for å gjøre et eller annet, så det er i alle fall ett framskritt.

Den gamle iPhone 4s har dessverre sovnet stille inn. Da jeg kom tilbake på kontoret etter helgen, ville den nemlig ikke livne til da jeg trykket på hjem-knappen, selv ikke ved tretti trykk og to innblåsninger.

Batteriet hadde rett og slett ladet ut, og for første gang på over seks år, løste jeg det ikke med å koble 4s-en til laderen.

Så da var det bare å organisere begravelse.

BISETTELSEN: Takk for alt, min kjære iPhone 4s. Du har tjent meg trofast i seks år, men nå skal du få hvile i fred. Foto: Eilin Lindvoll.
BISETTELSEN: Takk for alt, min kjære iPhone 4s. Du har tjent meg trofast i seks år, men nå skal du få hvile i fred. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Legg gjerne igjen en kondolanse i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer