Slik får du billig-iPhone

Telenor slår Netcom, men Netcom slår også seg selv.

Publisert
Sist oppdatert
- Ifølge telepriser.no, med forbruket iTalk-abonnementene legger til grunn, er det ingen abonnement i Norge som kommer i nærheten av å være like gunstige


Dersom du var en av de som lenge har ventet på Apples iPhone, ble du kanskje skuffet når du så hvor mye den faktisk kommer til å koste.

For det dyreste abonnementet blir prisen per år 14 000 kroner. Fint for de i dress på Aker Brygge, men for oss andre er det helt uaktuelt. Heldigvis finnes det et lite smutthull:

Netcom lar deg gå ut av avtalen på et år hvis du betaler et gebyr på mellom 2400 og 3500 kroner. DinSide har snakket med flere teleoperatører, deriblant Telenor, for å finne ut om de greier å slå abonnementet fra Netcom.

Dette koster iPhone uten binding

3500 kroner er prisen for å bryte ut av det dyreste abonnementet, og 2400 for det billigste. I tillegg må du betale det abonnementet koster den første måneden.

Dermed kan du skaffe deg en iPhone med 8 gigabyte lagringsplass for 4189 kroner. 16 gigabyte-versjonen vil komme på litt over 5000 kroner, dersom du velger å bryte ut av avtalen.

Men lønner det seg å bytte abonnement?

Denne telefonen har mange ventet på. 11 Juli kan du kjøpe den i Norge.
Denne telefonen har mange ventet på. 11 Juli kan du kjøpe den i Norge. Vis mer


Finn mobilen som passer for deg

Lite datatrafikk inkludert

I jungelen av telefonabonnement er det vrient å sammenligne de forskjellige. De aller fleste har ulike priser til forskjellige operatører, gebyrer på ditt og datt – og kanskje det aller viktigste – de mangler datatrafikk inkludert i prisen.

Og det er nettopp datatrafikk som er rosinen i pølsa for iPhone-brukere – de surfer mer enn andre mobilbrukere. Det er heller ikke på mobilversjonene av nettsider de surfer på, iPhone-brukere vil ha ekte nettsider – og da er ikke datatrafikken Netcom har inkludert i abonnementet mye.

Ta for eksempel Last.fm – en av nettets beste musikktjenester eller annen nettradio. Streamer du musikk derfra med 128 kbps, vil du få høre litt over 30 minutter med musikk per dag før du har brukt opp datatrafikken inkludert i abonnementet – hvis du går for det dyreste abonnementet med 1 000 megabyte inkludert i måneden. Etter at du har brukt opp surfetiden, koster det 10 kroner per megabyte, noe som absolutt ikke er billig.

Alternativene

Problemet ligger altså i datatrafikken, hvor Netcom er den eneste teleoperatøren som har det inkludert i et abonnement. Vi har snakket med en rekke teleoperatører, deriblant Telenor, og spurt om de har et alternativ til iPhone-brukere – Og til alle dere som ble skremt av Netcoms betingelser, ser det lyst ut.

Med utgangpunkt i det billigste abonnementet, iTalk Small, kan du altså surfe for 100 megabyte før det koster penger. Telenors tilbud gjør at du må ofre noe, men til gjengjeld kan du surfe så mye du vil.

I en e-post til DinSide foreslår informasjonssjef i Telenor, Elisabeth Evje, følgende abonnementsplan for iPhone-brukere:

FriHet, med FriInternett Kveld&Helg-avtale.

Telenor vs. Netcom
AbonnementPer månedPer minuttSMSDatatrafikkOppstart
iTalk Small3990,39 / 0,99 / 1,340,69100,69
FriHet00,490,4950,89Netcom opererer med forskjellige priser til ulike leverandører, og det eneste abonnementet er billigere på enn Telenors FriHet er oppstartspris.

Kombinerer du et FriHet-abonnement fra Telenor, med en avtale om gratis surfing mellom klokken 17 og 07 i tillegg til helgene, vil totalprisen for et år komme på 7213 etter at du har brutt avtalen med Netcom, mot 6178 per år med det billigste abonnementet fra Netcom. Prisene er beregnet ut i fra 100 minutter samtaletid og 100 SMS, i tillegg til 119 kroner i måneden for fri surfing på ettermiddagen og i helgene.

Fordelen er at du kan surfe så mye du vil i et visst tidsrom. De fleste har trådløst nett på jobben - det er også verdt å merke seg at Telenor tar halvparten av det Netcom tar for datatrafikk - 5 kroner per megabyte. Som om ikke det er nok, har Telenor mye bedre 3G-dekning enn Netcom.

Avstemning

Vil du kjøpe iPhone med iTalk? (Avsluttet)
Nei(83%) 4186
Ja(17%) 829
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I tillegg vil prisene for iTalk-abonnementet forbli de samme i løpet av året, mens konkurransen i telemarkedet kan føre til at prisene på andre abonnement vil synke.

En strek i regningen for Netcom?

Synes du dette er bra, bør du lese videre - Netcom utkonkurrerer nemlig seg selv. Både Telenor og Netcom har et tilbud som lar deg surfe så mye du vil med mobilt bredbånd for 500 kroner i måneden.

Med det dyreste iPhone-abonnementet til Netcom, iTalk Large, får du 1000 SMS, 1000 ringeminutter og 1000 megabyte datatrafikk. Dette abonnementet er det som gir mest surfing for pengene, men hva hvis du ikke ringer eller sender så mange SMS?

Da kan det lønne seg å gå for en Connect Premium-avtale fra Netcom. For 500 kroner i måneden kan du surfe så mye du vil, uansett tid på døgnet. Avtalen kan kombineres med et hvilket som helst abonnement fra Netcom, dog med en bindingstid på 12 måneder (rettelse: det er kun binding hvis du kjøper med USB-modem også).

Telenor har også et tilsvarende tilbud. Det er verdt å merke seg at hastigheten blir lavere hvis du bruker mer enn fem gigabyte per måned.

Mener iTalk er rimelig

Kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus, mener at iTalk er rimelig hvis de inkluderte minuttene svarer til forbruksmønsteret.

- Vi har tenkt grundig gjennom disse abonnementene, og har også fått input fra Apple, forklarer Vederhus til DinSide.

Men hvis man surfer mye og ikke bruker de inkluderte ringeminuttene og SMS?

- Det vil selvfølgelig variere etter forbruksmønsteret til kunden. Vi håper at kundene er aktive med å finne ut hva som vil lønne seg i forhold til eget forbruk, sier Vederhus til DinSide.

- Ifølge telepriser.no, med forbruket iTalk-abonnementene legger til grunn, er det ingen abonnement i Norge som kommer i nærheten av å være like gunstige. iPhone har en evne til å endre på forburkervanene, gjennom økt mobilitet generelt og databruk spesielt. Disse forutsetningene er lagt til grunn for vår abonnementstilpassing. Derfor har vi skreddersydd abonnement som inkluderer store mengder data, tale og sms, som alle kommer klart best ut i sin klasse på telepriser.no, avslutter Vederhus.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer