Hvordan se hvor mye mobildata du har brukt?

Slik får du full kontroll over databruken på mobilen

Unngå overraskelsene og hold øye med databruken underveis.

FØLG MED: Både på iOS og Android kan du følge med på hvor mye mobildata du har brukt hittil denne måneden, og hvilke apper som har brukt hvor mye. Foto: Pål Joakim Pollen
FØLG MED: Både på iOS og Android kan du følge med på hvor mye mobildata du har brukt hittil denne måneden, og hvilke apper som har brukt hvor mye. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss har en månedlig datakvote som er inkludert i mobilabonnementet. Har man data til gode når måneden er over, tilbyr de fleste operatørene såkalt rollover, som gjør at oppsparte data blir med til neste måned.

Men bruker man for mye kan det fort bli dyrt - da vi tittet på prisene for overforbruk i fjor, så vi at det kunne koste så mye som fem kroner per megabyte forbruk utover kvota.

Operatørene lar deg gjerne kjøpe ekstra datapakker som har en langt hyggeligere pris per megabyte enn dette, og noen har abonnementer der du ikke blir fakturert for ekstra data, men der netthastigheten strupes til det minimale når kvota er brukt opp.

Egne mobilapper

De fleste av operatørene har egne kundeapper som lar deg logge på med brukerdetaljene dine og følge med på databruken i appen.

Derfra kan man som regel også gjøre ting som å se på fakturaer, endre abonnementet og slå av og på tilleggstjenester.

HOLDER OVERSIKT: De fleste mobiloperatører har egne apper som lar deg følge med på databruken. Skjermbilde: Telenor
HOLDER OVERSIKT: De fleste mobiloperatører har egne apper som lar deg følge med på databruken. Skjermbilde: Telenor Vis mer

Har du ikke lastet ned en slik app, finner du snarveier til noen av dem under:

Telenor (iPhone | Android)
Telia (iPhone | Android)
OneCall (iPhone | Android)
Talkmore (iPhone | Android)
Ice (iPhone | Android)
Komplett (iPhone | Android)
Chili (iPhone | Android)

Hva gjelder databruk er du dog som regel begrenset til å se hvor mye du har brukt hittil denne måneden, og hvor mye du har igjen.

Vil du ha detaljer om hvilke apper som har brukt hvor mye, og hvor mye du brukte på enkeltdager, kan det være vel så nyttig å sjekke telefonens egne funksjoner.

Android-telefoner lar deg se hvor mye mobildata du har brukt fra dag til dag, og hvilke apper som har brukt hvor mye. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Android-telefoner lar deg se hvor mye mobildata du har brukt fra dag til dag, og hvilke apper som har brukt hvor mye. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sjekk databruk, Android

Android har i en årrekke hatt ganske god funksjonalitet for å følge med på mobildatabruken. Som vanlig varierer det litt akkurat hvor du finner valget i innstillingsmenyen, men bruker du søkefeltet på toppen og skriver databruk havner du nok på rett plass.

I oversikten kan du se hvor mye data du har brukt – fra dag til dag. Du kan også definere hvor mye data du har inkludert i abonnementet ditt, slik at telefonen kan varsle deg når du begynner å nærme deg den magiske grensen.

Oversikten over apper er også nyttig – der kan du se databruk per app, sortert på hvor mye data som er brukt. På enkelte telefoner, blant annet fra Huawei, har du mulighet til å begrense databruken per app, slik at du selv kan definere at app X kun får lov til å bruke data når den er koblet til WiFi.

IOS 12 har fått bedre oversikt over databruk. Bryterne gjør at du kan slå av tilgangen til mobildata per app. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
IOS 12 har fått bedre oversikt over databruk. Bryterne gjør at du kan slå av tilgangen til mobildata per app. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sjekk databruk, iPhone

I høstens iOS 12-oppdatering har Apple faktisk forbedret akkurat dette med mobildatabruk. Du finner valget ved å gå til innstillinger og mobilnett.

Herfra kan du se hvor mye data du har brukt, og hvilke apper som har brukt hvor mye. Bryteren ved siden av hver app lar deg ta vekk appens muligheter til å bruke mobildata.

Android-widget

Alle metodene som er omtalt over baserer seg på at du selv aktivt må oppsøke informasjonen.

Har du en Android-telefon kan det da være kjekt å vite at det finnes flere moduler (widgets) som lar deg følge med på databruken direkte på hjemskjermen. En av våre favoritter er norskutviklede Data counter widget, som vi nylig hadde med i en artikkel om gode Android-widgets.

FØLG MED: Data counter widget er en Android-widget som lar deg se hvor mye data du har brukt direkte på hjemskjermen. I eksempelet over har vi brukt 4,9 GB på mobilnettet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
FØLG MED: Data counter widget er en Android-widget som lar deg se hvor mye data du har brukt direkte på hjemskjermen. I eksempelet over har vi brukt 4,9 GB på mobilnettet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Merk også at du på Android kan følge med på databruken i sanntid. Huawei-telefoner har dette innebygd om du slår det på, men alternativt er det bare å laste ned en app som Internet speed meter lite (Play butikk, gratis). Da kan du se live databruk i statuslinja på toppen, eller i varslingspanelet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer