GBoard gir deg Google på tastaturet

Slik får du mer ut av Googles tastatur, Gboard

Tilgjengelig både for iOS og Android.

KJEKKE TRIKS: Googles tastatur, Gboard, lar deg søke direkte i Google fra tastaturet. Det har også mange smarte triks for å skrive mer effektivt. Foto: Pål Joakim Pollen
KJEKKE TRIKS: Googles tastatur, Gboard, lar deg søke direkte i Google fra tastaturet. Det har også mange smarte triks for å skrive mer effektivt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Android-brukere har hatt muligheten lenge, og da iOS 8 ble lansert for drøye to år siden fikk også iPhone muligheten til å bytte ut standardtastaturet med et annet.

Dog var det faktisk iOS som var først ut med Googles nye tastatur, GBoard, til tross for at Google altså står bak hele Android-operativsystemet. Rett før jul var imidlertid Android-utgaven på plass også.

Vi har brukt tastaturet et par uker, og det er utvilsomt ett av de vi liker aller best. Særlig siden det finnes en del fiffigheter vi tenkte å vise frem i denne artikkelen.

For ordens skyld finner du appen her:
Gboard for iOS (App Store, gratis)
Gboard for Android (Play butikk, gratis)

Oppdatert 23. juni 2017: Gboard har nå fått støtte for norsk også på iOS.

Egen Google-knapp

Det som først og fremst gjør Gboard unikt, er at tastaturet har en innbakt Google-knapp. Den kan du trykke på for å gjøre et Google-søk mens du skriver, altså uten å forlate appen du er inne i.

Eksempler på ting du kan søke opp er filmer, restauranter, adresser, værmeldingen, nyheter, artikler – ja, egentlig det meste. Søkeresultatet kan du så enkelt dele i appen du skriver i; Facebook Messenger, SMS, E-post eller hva enn det måtte være.

Videoen under viser hvordan den biten fungerer:

Vis mer Vis mer

Tospråklig

En annen kjekk funksjon med Gboard er at tastaturet støtter to språk samtidig. Muligens har du opplevd at autokorrektur-funksjonen prøver å rette opp om du plutselig begynner å skrive engelske ord blant de norske.

Om det hender seg at du skriver ord på et annet språk, kan du legge inn flere. Dette gjør du ved å trykke på Google-knappen, så på tannhjulet og så språk.

GBoard er smart nok til å skjønne hva du prøver å skrive om du bytter språk midt i en setning, så du trenger ikke å bytte manuelt. For eksempel hadde vi ingen problemer med å skrive setningen «Skal vi se en episode av Orange is the new black» der autokorrekturen hjalp til på beste vis..

Én hånd

Mange av oss har ganske store telefoner, der det ikke nødvendigvis er så lett å rekke over til motsatt side av skjermen om man kun har én hånd til rådighet.

Da er det kjekt med muligheten for å forminske tastaturet, slik at det blir noe mindre og flyttes mot én av sidene, avhengig av hvilken hånd du bruker.

Trykk på enhåndsknappen (bildet til venstre), så forminskes tastaturet og flyttes til en side. Du kan bytte side ved å trykke på pila (oransje), eller få det tilbake til normal størrelse ved å trykke på pilene (grønn). Foto: Pål Joakim Pollen
Trykk på enhåndsknappen (bildet til venstre), så forminskes tastaturet og flyttes til en side. Du kan bytte side ved å trykke på pila (oransje), eller få det tilbake til normal størrelse ved å trykke på pilene (grønn). Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette gjør du ganske enkelt ved å holde fingeren nede på kommaknappen og velge ikonet til venstre blant de som dukker opp. Alternativt kan du trykke på Google-knappen og velge enhåndssymbolet.

Vil du flytte tastaturet over på den andre siden, trykker du på pila på motstående side, eller på ekspansjonsikonet for å få full størrelse igjen.

Flytt markøren med mellomromstasten

Dersom du skal rette opp noe du har skrevet, kan det være vanskelig å få markøren til å treffe akkurat der du vil ha den.

Har du en iPhone med 3D Touch (altså 6s eller nyere) er dette løst veldig smart, der du kan trykke hardt på tastaturet for å bruke det som en styreflate og dermed flytte markøren.

GBoard lar deg flytte markøren ved å dra fingeren til venstre eller høyre over mellomromstasten. Ikke like effektivt som Apples variant siden du ikke får flyttet den opp og ned, men i mange tilfeller mer presist enn å prøve å treffe akkurat mellom to av bokstavene du har skrevet.

Puss bort raskere

Har du skrevet en lang melding og vil fjerne de siste par setningene, er den vanlige fremgangsmåten å holde rettetasten inne.

Som regel begynner den da sakte på de første tegnene, før den «gasser på», og da gjelder det å slippe før det er for seint.

Ved å dra fingeren fra rettetasten kan du fjerne ord for ord, raskere og mer presist enn å når du trykker på den. Foto: Pål Joakim Pollen
Ved å dra fingeren fra rettetasten kan du fjerne ord for ord, raskere og mer presist enn å når du trykker på den. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Gboard har en innbakt funksjon for å slette tekst, ord for ord. Du starter på rettetasten og drar så fingeren mot venstre. Da markeres ett og ett ord, og går du for langt kan du dra den litt til høyre igjen. Når du slipper, blir alle markerte ord slettet. Angrer du deg, ligger det du fjernet klar som et ordforslag.

Er det veldig mye tekst som skal fjernes, kan det være at du må gjøre dette i flere omganger.

Skriv med sveip

Dette er det mange tastaturer som tilbyr, og når du får det i fingrene, kan det være at du aldri vil se deg tilbake.

I likhet med Swype, Swiftkey og andre populære tastaturer, kan du sveipe for å skrive. Altså der du legger fingeren på den første bokstaven, for deretter å dra den over alle de andre bokstavene i ordet – uten å slippe opp før alle bokstaver i ordet er berørt.

Sveipeskriving er når du trekker fingeren over alle bokstavene i ordet før du slipper den. Her er vi på vei til å skrive «fingeren», som Google gjettet korrekt. Foto: Pål Joakim Pollen
Sveipeskriving er når du trekker fingeren over alle bokstavene i ordet før du slipper den. Her er vi på vei til å skrive «fingeren», som Google gjettet korrekt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I tillegg har Gboard noen kjekke ekstrafunksjoner her:

  • Hvis du sveiper fra shift-tasten til en bokstav, blir det en stor bokstav (altså som om du først trykket på shift og så på bokstaven)
  • Likeledes, om du sveiper fra ?123-tasten nederst til venstre og slipper, kan du kjapt skrive inn et tall eller et spesialtegn. Tastaturet går så tilbake til vanlig bokstavmodus etterpå.

Endre fargene

Om du vil endre fargene på tastaturet, kan du trykke én gang på Google-knappen og deretter på palett-ikonet.

Herfra kan du velge hva slags farge tastaturet skal ha, og om du ønsker at det skal være en kant rundt alle tastene eller ikke.

Søk etter emoji

Lei av å lete etter pizza-ikonet, klapping eller bæsjeklumpen? Gboard lar deg søke etter emoji-ikoner – på norsk.

Ved å trykke i søkefeltet når det vises emoji på tastaturet, kan du søke etter symbolet du er på jakt etter.
Ved å trykke i søkefeltet når det vises emoji på tastaturet, kan du søke etter symbolet du er på jakt etter. Vis mer

Hold komma/emoji-knappen inne litt før du slipper den, trykk på søkefeltet og begynn å skrive, så filtreres emojiene.

Akkurat her skal det sies at vi ser noen mangler, der Google nok kunne ha hatt en litt rikere ordliste i bunnen.

Tilsvarende funksjonalitet finnes for å søke etter animerte gif-filer (trykk på gif for å bytte fra emoji), men merk at det ikke kan brukes i alle tekstfelt.

Mer i innstillingene

Under Google-knappen og tannhjul-ikonet, finnes det flere innstillinger. Her er noen av dem:

  • Du kan velge alltid å vise nummerraden øverst på tastaturet (innstillinger, nummerrad)
  • Du kan regulere høyden på tastaturet (innstillinger, tastaturhøyde)
  • Du kan regulere om og hvor mye telefonen skal vibrere hver gang du trykker på en knapp (innstillinger, vibrering/vibrasjonsstyrke ved tastetrykk)

Dessuten kan du tilpasse hvordan tastaturet skal foreta aurokorrigering, om det skal forutse neste ord, tillate stygge ord og den slags.

LES OGSÅ:
Slik kan du teste Apples nye Touch bar på en gammel Mac
Smart triks: Skriv raskere med tastesnarveier
Test deg selv: Hvor raskt skriver du?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer