Slik får du nattmodus på Android

Twilight fjerner blått lys om kvelden, som skal gjøre det lettere å sovne.

NATTMODUS PÅ MOBILEN?: Det blå lyset fra skjermen kan gi dårlige søvn. Snart kommer Apple med en innebygd løsning som reduserer det blå lyset om kvelden. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NATTMODUS PÅ MOBILEN?: Det blå lyset fra skjermen kan gi dårlige søvn. Snart kommer Apple med en innebygd løsning som reduserer det blå lyset om kvelden. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den neste versjonen av iOS, versjon 9.3, kommer Apple med en ny funksjon – nattmodus, som reduserer andelen blått lys fra skjermen på kveldstid.

Det har seg nemlig slik at blått lys reduserer kroppens produksjon av melatonin; et hormon som gjør at vi sovner lettere om kvelden.

Dermed vil skjermtid rett før leggetid gjøre at man det tar lenger tid å sovne, og følgelig får man mindre søvn.

LES OGSÅ: Nettsiden for deg som sliter med å konsentrere deg

Også for PC/Mac

Skjønt – Apple er på ingen måte først med slik funksjonalitet. Vi har tidligere skrevet om Windows/Mac/Linux-programmet f.lux, som automatisk kan justere skjermbildet varmere (altså mer rødt/gult) på kveldstid.

I en periode var det også mulig å «sideloade» denne appen for iOS (altså utenom App Store); noe Apple slo ned på i høst der utviklerne ble bedt om å fjerne muligheten fordi det var i strid med utviklervilkårene. Mange synes det er ufin opptreden av Apple, som i stedet for å tilgjengeliggjøre f.lux heller lagde sin egen vri.

Twilight for Android

Nok om det – også på Android har det lenge vært mulig å redusere det blå lyset før leggetid. Twilight (Google Play, gratis) er en app som har vært i Googles app-butikk i flere år. Som standard følger den soloppgang og solnedgang der man befinner seg og fjerner gradvis det blå lyset fra skjermen når sola har gått ned slik at bildet blir varmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer