Slik får du nattmodus på Android

Twilight fjerner blått lys om kvelden, som skal gjøre det lettere å sovne.

NATTMODUS PÅ MOBILEN?: Det blå lyset fra skjermen kan gi dårlige søvn. Snart kommer Apple med en innebygd løsning som reduserer det blå lyset om kvelden. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NATTMODUS PÅ MOBILEN?: Det blå lyset fra skjermen kan gi dårlige søvn. Snart kommer Apple med en innebygd løsning som reduserer det blå lyset om kvelden. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den neste versjonen av iOS, versjon 9.3, kommer Apple med en ny funksjon – nattmodus, som reduserer andelen blått lys fra skjermen på kveldstid.

Det har seg nemlig slik at blått lys reduserer kroppens produksjon av melatonin; et hormon som gjør at vi sovner lettere om kvelden.

Dermed vil skjermtid rett før leggetid gjøre at man det tar lenger tid å sovne, og følgelig får man mindre søvn.

LES OGSÅ: Nettsiden for deg som sliter med å konsentrere deg

Også for PC/Mac

Skjønt – Apple er på ingen måte først med slik funksjonalitet. Vi har tidligere skrevet om Windows/Mac/Linux-programmet f.lux, som automatisk kan justere skjermbildet varmere (altså mer rødt/gult) på kveldstid.

I en periode var det også mulig å «sideloade» denne appen for iOS (altså utenom App Store); noe Apple slo ned på i høst der utviklerne ble bedt om å fjerne muligheten fordi det var i strid med utviklervilkårene. Mange synes det er ufin opptreden av Apple, som i stedet for å tilgjengeliggjøre f.lux heller lagde sin egen vri.

Twilight for Android

VARMT: Twilight kan redusere det blå lyset fra mobilskjermen når det er kveld. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VARMT: Twilight kan redusere det blå lyset fra mobilskjermen når det er kveld. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Nok om det – også på Android har det lenge vært mulig å redusere det blå lyset før leggetid. Twilight (Google Play, gratis) er en app som har vært i Googles app-butikk i flere år. Som standard følger den soloppgang og solnedgang der man befinner seg og fjerner gradvis det blå lyset fra skjermen når sola har gått ned slik at bildet blir varmere.

LES OGSÅ: Så kaldt bør soverommet være

Du kan selv velge hvilken fargetemperatur du vil ha på kveldstid, og om appen i tillegg skal dimme lyset på mobiltelefonen eller nettbrettet. Når du har satt det opp, vil appen virke i bakgrunnen og automatisk korrigere fargene i forhold til planen du har satt opp.

Appen støtter også flere profiler; for eksempel en egen til lesing på sengekanten med ønsket lysstyrke og fargetone. Om du er mer avansert, kan du også bruke Twilight med Tasker.

SAMLESIDE: Android-apper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer