Hvordan få Android Q?

Slik får du neste versjon av Android allerede nå

Men merk – beta er beta.

VERSJON 10: Årets Android Q er den tiende versjonen av operativsystemet. Har du riktig telefon, kan du prøve betaversjonen allerede i dag. Foto: Pål Joakim Pollen
VERSJON 10: Årets Android Q er den tiende versjonen av operativsystemet. Har du riktig telefon, kan du prøve betaversjonen allerede i dag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

På Google I/O-konferansen som går av stabelen denne uka, viste Google frem noen av nyhetene i neste versjon av Android, Android Q.

Blant nyhetene denne gangen er mørk modus, bedre kontroll over appenes rettigheter (blant annet ved å begrense posisjonsdeling til når appen er i bruk), automatisk teksting av det du hører på telefonen og mer til.

Android Q kan testes nå

Selv om det fortsatt er noen måneder til Android Q lanseres, finnes det en betaversjon (i skrivende stund versjon 3) som kan lastes ned av hvem som helst.

Det fordrer foreløpig at du har en av disse telefonene:

* Ikke listet opp offisielt av Google, men ifølge en pressemelding vi har mottatt kan også OnePlus 6 bruke Android Q-betaen.

Merk at det å bruke en betaversjon av operativsystemet ikke er noe vi anbefaler på din primære telefon. Du kan oppleve problemer med ustabilitet og feilmeldinger, og i verste fall sitte igjen med en ubrukelig telefon, siden det hele er under utvikling.

Slik får du Android Q

Avhengig av hvilken telefon du har fra listen over, er fremgangsmåten noe ulik.

Vi testet på en Sony Xperia XZ3, og der måtte vi laste ned Sonys programvare på PC-en og gjøre oppdateringen derfra ved å holde alt-knappen inne og velge reperasjonsfunksjonen. Dernest måtte vi klikke oss igjennom opptil flere advarsler om at dette var noe vi gjorde på eget ansvar før installeringen begynte.

Via Sonys PC-programvare kunne vi oppgradere Xperia XZ3 til Android Q. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Via Sonys PC-programvare kunne vi oppgradere Xperia XZ3 til Android Q. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Merk også at en slik oppdatering sletter alt innhold på telefonen, og at du derfor bør ta en skikkelig sikkerhetskopi først. Du kan rulle tilbake til den forrige versjonen, men du vil da miste alle personlige data, så er du advart om det.

Lar du deg fortsatt friste, finner du instruksjoner for hver av modellene på Googles beta-side. På enkelte telefoner, for eksempel OnePlus 6T, foregår oppgraderingen så enkelt at du bare laster ned ei fil og snurrer i gang, mens du på Huawei Mate 20 Pro er nødt til å være en registrert utvikler som har publisert minst én app på Google Play.

Ikke alt på plass

Etter å ha trykket oss rundt i operativsystemet skal det sies at det ikke er alt som er på plass ennå av funksjonene Google har vist frem.

Blant annet er ikke live caption-funksjonen, som automatisk kan vise undertekster til alt som sies på telefonen, med i den gjeldende betaversjonen – i hvert fall ikke på vår testtelefon.

BARE NÅR DEN BRUKES: En ny mulighet i Android er å gi apper tilgang til posisjonen din bare når de brukes, og ikke når de kjører i bakgrunnen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
BARE NÅR DEN BRUKES: En ny mulighet i Android er å gi apper tilgang til posisjonen din bare når de brukes, og ikke når de kjører i bakgrunnen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

En ting som imidlertid er på plass, er muligheten for å angi at en app kun får tilgang til posisjonen din når du bruker den, og ikke når den kjører i bakgrunnen. Det er en nyhet vi applauderer.

(For ordens skyld: Selv om vi har engelsk språk i skjermbildene, støtter betaen norsk språk også - vi hadde bare byttet til engelsk for å se om vi fikk live caption-funksjonen da.)

I tillegg kan du aktivere den nye navigasjonen i innstillingene, som egentlig er en blåkopi av hvordan Huawei har implementert den i sine to siste telefoner – ganske likt iPhone X, men der et sveip enten fra høyre eller venstre del av skjermen fungerer som tilbakeknapp. Animasjonene er også langt smidigere enn tidligere.

VELG SELV: For hver app kan du velge om appene skal gjøre et nummer av at du får et nytt varsel eller ikke. Foto: Pål Joakim Pollen
VELG SELV: For hver app kan du velge om appene skal gjøre et nummer av at du får et nytt varsel eller ikke. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva gjelder varslinger kan du nå holde fingeren nede på et, og deretter velge om det skal være markant, med plingelyd, banner på toppen og visning på låseskjermen, eller om du bare vil at det lander i varselpanelet uten at du blir forstyrret.

MØRKEMODUS: Mørkemodus blir nå en funksjon i operativsystemet, og etter hvert som apper støtter det, vil de lyse mindre på kveldstid. Til høyre ser du Google Foto når telefonen er satt i mørkemodus (theme: dark). Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MØRKEMODUS: Mørkemodus blir nå en funksjon i operativsystemet, og etter hvert som apper støtter det, vil de lyse mindre på kveldstid. Til høyre ser du Google Foto når telefonen er satt i mørkemodus (theme: dark). Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mørkemodusen finner du under skjerminnstillingene eller fra nedtrekkspanelet, men foreløpig kan du bare slå den av og på, og ikke sette det på autopilot basert på soloppgang og -nedgang, slik du kan i Samsungs nye ONE UI-grensesnitt, som du for eksempel finner på Galaxy S10+.

Vi har heller ikke funnet den nye «focus mode»-funksjonen, som lar deg definere apper du bør holde deg unna når du er fokusert, og som da gråes ut og blir utilgjengelige til du går ut av fokusmodus igjen.

Som vanlig er det også mange av nyhetene som skjer litt mer under panseret. Blant annet vil «Project mainline» sørge for at du kan få sikkerhetsoppdateringer mye enklere enn tidligere, der det bare går smidig for seg i bakgrunnen.

Det blir nok et par-tre betaversjoner til før Android Q etter planen skal lanseres i 3. kvartal i år, altså et sted mellom juli og september. Hvor lang tid det tar før den når din telefon, vil som vanlig variere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer