Slik får du podkaster på mobilen

Lyst til å høre høstens store podkast-hit, Serial, på vei til jobben?

ALRI HØRT EN PODKAST? Det er ikke så vanskelig å komme i gang med. Finn frem mobilen, så skal vi fortelle deg hva du skal gjøre! Foto: ALL OVER PRESS / KIRSTI ØSTVANG
ALRI HØRT EN PODKAST? Det er ikke så vanskelig å komme i gang med. Finn frem mobilen, så skal vi fortelle deg hva du skal gjøre! Foto: ALL OVER PRESS / KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Podkaster har eksistert i årevis, men har i høst fått en skikkelig oppsving med Serial, som på kort tid har blitt verdens mest populære podcast-serie.

Siden Serial ble lansert tidlig i oktober, har Apples iTunes-butikk registrert fem millioner nedlastinger og strømminger, skriver Dagbladet.

Du har kanskje fått med deg skriveriene i avisene, eller hørt folk snakke om serien i lunsjen på jobb, men så har du selv ennå ikke fått sjekket den ut? Kanskje fordi du ikke helt vet hvordan?

Å laste ned en podkast er en enkel sak, her viser vi deg hvordan.

LES OGSÅ: Slik får du norske ebøker over på Kindle

Men hva er en podkast?

HØSTENS SNAKKIS: Krim-podkasten Serial har fått «alle» hekta på podkast. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HØSTENS SNAKKIS: Krim-podkasten Serial har fått «alle» hekta på podkast. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Sakset fra Wikipedia: «Podkasting er en måte å publisere lyd- eller videoopptak på internett som kan abonneres på ved hjelp av RSS».

Disse filene kan du altså laste ned og høre på når og hvor du vil, og det er som regel gratis.

NRK har lagt ut podkaster av sine radioprogrammer i årevis, og det finnes også et utall andre programmer og serier, sendt både på vanlige radiostasjoner og som dedikerte podkast-show.

Hva trenger du?

Det er mange måter å høre eller se på podkaster, men her fokuserer vi først og fremst på hvordan du går frem på smartmobilen.

Så det du trenger da er åpenbart en telefon av typen iPhone, Android eller Windows Phone.

For å få tilgang til selve podkasten, har du så flere alternativer. Du kan lete den opp i nettleseren din og høre eller se på den direkte derfra, eller så kan du bruke en egen app.

Det er flere fordeler ved å bruke en egen app, blant annet at du kan abonnere på serier og få nye episoder med en gang de slippes, samt at du kan laste de ned for offline bruk.

I tillegg har mange av de dedikerte appene egne sider med anbefalinger og topplister, slik at du enkelt kan finne podkaster å høre på om du ikke vet hva du vil ha.

LES OGSÅ: Disse appene bruker mest data

Enkelt med iPhone

iPhone-brukere trenger i utgangspunktet ikke å laste ned en egen podkast-app. Apple har sin egen app kalt Podcaster (App Store, gratis), og i iOS 8 kommer denne forhåndsinstallert.

Med Apples app kan du laste ned og høre på podkaster fra iTunes Store. Her finnes et bredt utvalg norske og utenlandske podkaster, både lyd og video.

For å laste ned et program, åpner du Podcaster-appen, velger enten Aktuelt eller Topplister fra menylinjen nederst. Trykk på Søk om du vil lete opp etter en spesifikk podkast.

ENKEL Å STARTE MED: Apples Podcaster-app er et fint startpunkt for iPhone-brukere som er nye på podkast-fronten.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
ENKEL Å STARTE MED: Apples Podcaster-app er et fint startpunkt for iPhone-brukere som er nye på podkast-fronten. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Når du har funnet en podkast du vil abonnere på, trykk på den, og trykk deretter på knappen Abonner (merket med lilla).

Så straks du gjør det, vil podkasten dukke opp under Mine podcaster fra menylinjen nederst, og nyeste tilgjengelige episoder vil lastes ned automatisk, slik at den er klar for avspilling i løpet av kort tid.

Selv om du har iPhone, er du ikke låst til Apples podkast-app. Forsiden med anbefalinger er unektelig kjekk, men det finnes flere tredjepartsapper som har rykte på seg for å være bedre å bruke.

DOWNCAST: Er ikke en veldig minimalistisk app, men er fortsatt ganske lett å forholde seg til.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
DOWNCAST: Er ikke en veldig minimalistisk app, men er fortsatt ganske lett å forholde seg til. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Downcast: Er en av de mest populære tredjepartsappene for podkaster til iOS.

Downcast er riktignok ikke kjent for sitt spesielt elegant design, men er likefullt en enkel og oversiktlig app, og har samtidig et drøss med innstillinger og funksjoner.

I for eksempel avspillingsvinduet finnes det fire knapper som lar deg gå 15 eller 30 sekunder tilbake, eller 30 sekunder og to minutter forover. Så kan du detaljstyre alt fra hvordan nye episoder skal lastes ned til hvilke som skal slettes og når.

Ellers kan du legge til podkaster manuelt, søke de opp eller abonnere på de fra topplister inndelt i ulike kategorier. Her finnes også norskproduserte podkaster, heldigvis. Du kan i tillegg lage spillelister av podkastene om du ønsker det. Dette kan synkroniseres på tvers av enheter, inkludert Mac.

Downcast har med andre ord mye å by på, og egner seg kanskje derfor aller best for den som abonnerer på mange podkaster av gangen.

Last ned:
Downcast (App Store, 28 kroner)

OVERCAST: Denne er til gjengjeld en lekkerbisken, minimalistisk og pen, samtidig som den har det meste av viktige funksjoner på plass.
OVERCAST: Denne er til gjengjeld en lekkerbisken, minimalistisk og pen, samtidig som den har det meste av viktige funksjoner på plass. Vis mer

Overcast: En godt likt app, og den er nok mer minimalistisk enn den foregående, men har likevel mange nyttige funksjoner, som muligheten til å lage spillelister, anbefalinger fra Twitter og push-oppdateringer når nye episoder ligger klare.

Når du skal legge til en podkast, kan du velge mellom anbefalinger i ulike forhåndsdefinerte kategorier, men det er stort sett bare engelskspråklige. Du kan imidlertid søke opp norske om du vil.

Overcast er i utgangspunktet gratis, men noen av funksjonene må låses opp mot et «in-app-kjøp» på 35 kroner, som muligheten til å laste ned over mobilnettet, «voice boost» for å forbedre talevolumet og justering av avspillingshastigheten.

Trenger du bare en enkel spiller, vil du neppe ha behov for å koste på deg det.

Last ned:
Overcast (App Store, gratis)

LES OGSÅ: Musikkstreaming på mobil - hvilken tjeneste bør du velge?

Android uten innebygget app

Android-telefoner kommer ikke med noen innebygd podkast-app. Det finnes et drøss med tredjepartsapper på Google Play, men vi synes det finnes få virkelig gode.

POCKET CASTS: En stilig app som gjør det lett å finne nye podkaster. Foto: KIRSTI ØSTVANG
POCKET CASTS: En stilig app som gjør det lett å finne nye podkaster. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Pocket Casts: Er en av våre favoritter i så måte. Pocket Casts er en stilig app med en Flipboard-aktig startside, som gir deg et utvalg av de beste eller mest populære podkastene for øyeblikket, både lyd og video, norske og utenlandske.

Sveiper du fingeren inn fra venstre på skjermen, får du tilgang til dine abonnementer i et ryddig grensesnitt som gjør det enkelt å administrere abonnementer.

Her finnes ellers det meste av funksjonalitet, som muligheten til å justere avspillingshastighet og synkronisering av podkaster mellom enheter, og så er det dessuten støtte for Chromecast.

Vi liker godt også at den byr på en widget og avspillingskontroller i varslingsmenyen.

Pocket Casts finnes forøvrig også for iOS.

Last ned:
Pocket Casts (Google Play, 22,99 kroner)

TUNEIN RADIO: Radioappen har podkast-funksjonalitet innebygd.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
TUNEIN RADIO: Radioappen har podkast-funksjonalitet innebygd. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

TuneIn Radio: Mange forbinder nok TuneIn Radio med vanlig, direktesendt radio, men den kommer også med ganske bra podcast-funksjonalitet, kanskje først og fremst hvis man ikke har spesielt avanserte behov.

I hovedmenyen du henter opp ved å sveipe inn fra venstre skjermkant, kan du trykke på «Top podcasts» for å få opp en liste over populære programmer. Her er kun engelskspråklige listet opp, men du kan også søke opp norske.

Eksempelvis om du søker opp Radioresepsjonen, vil du kunne gå inn på en egen side for NRK-programmet, hvor du kan følge det eller spille av episoder. Følger du programmet, kan du raskt få tilgang til det via din egen brukerprofil.

Du får ikke alle de samme avanserte funksjonene som i en vanlig podkast-app, men du får gjort det mest grunnleggende, nemlig å finne podkaster og spille av, på en svært enkel måte. Alt i et pent brukergrensesnitt.

Last ned:
TuneIn Radio (Google Play, gratis)

Windows Phone-appen er svært enkel

PODCAST LOUNGE: På beste Windows Phone-vis kan du også feste favoritt-podkastene dine som fliser på hjemskjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PODCAST LOUNGE: På beste Windows Phone-vis kan du også feste favoritt-podkastene dine som fliser på hjemskjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Windows Phone kommer også med en innebygd podcast-app, kalt Podcaster. Den er av den svært enkle sorten, men du får søkt opp, abonnert og lyttet på programmer - og du får også festet dem som fliser til startskjermen for rask tilgang.

Podcast Lounge: Ønsker du mer funksjonalitet, går Podcast Lounge for å være det kanskje beste alternativet med støtte for både lyd- og videopodkaster, spillelister, integrasjon med OneDrive og støtte for levende fliser som viser antall nye episoder tilgjengelig.

Du kan bla deg gjennom populære podkaster i forhåndsdefinerte kategorier, men du kan også søke opp spesifikke programmer om du har et navn å gå på.

Last ned:
Podcast Lounge (Windows Phone Store, 12 kroner)

Bruker du noen andre podcast-apper enn dem vi har nevnt her? Tips andre om din favoritt i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer