Slik får du tilbake 3G-knappen

Ikke alle iPhone 5-eierne er like fornøyd med 4G-nettverket.

DENNE ER NÅ BORTE FOR VELDIG MANGE: Det er angivelig en konsekvens av 4G-nettverkets lansering i Norge, men det finnes gode grunner til å ønske seg knappen tilbake.
DENNE ER NÅ BORTE FOR VELDIG MANGE: Det er angivelig en konsekvens av 4G-nettverkets lansering i Norge, men det finnes gode grunner til å ønske seg knappen tilbake. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var DinSide-fest og god stemning da dataredaktør Loftås plutselig fikk beskjed på mobilen om at en ny operatøroppdatering fra Netcom var tilgjengelig for hans iPhone 5.

En god geek er jo forpliktet til å akseptere alle slike oppdateringer umiddelbart, og undertegnede fulgte Loftås' eksempel i håp om å få 4G på mobilen.

Dagen derpå viser det seg imidlertid at Netcom overhodet ikke støtter 4G for iPhone i noen av de store norske byene, inkludert hovedstaden, og også Telenor har foreløpig begrenset støtte i sentrale strøk for Apples toppmobil.

Les også: Se den utrolige Windows-forvandlingen

Hvor ble 3G-knappen av?!

Enda svartere ble dagen derpå da jeg oppdaget at det ikke lenger var mulig å skru av 3G, noe som for min del har ført til dramatisk redusert batteritid på iPhone 5.

Det finnes likevel håp: Det er uten særlig mye styr mulig å rulle tilbake operatørinnstillingene, slik at det igjen er mulig å skru av 3G, og det gjelder enten du er Telenor eller Netcom-kunde.

Løsningen er å finne midt i en utmerket guide fra det uavhengige nettstedet ifon.no, som strengt tatt handler om noe annet.

Alt du skal gjøre nå, derimot, er følgende:

 • Vær helt sikker på at du har siste versjon av iTunes
 • Vær helt sikker på at du enten bruker Telenor eller Netcom som operatør
 • Last ned denne filen med blant annet operatørinnstillinger
 • Pakk ut zip-filen du har lastet ned ("Logo iOS 6.1 v14.0.2")
 • Kjør filen som heter "OSX Endre iTunes.command" hvis du bruker Mac, eller filen "Windows Endre iTunes.cmd" hvis du bruker iTunes på Windows (disse filene gjør det mulig for iTunes å lese filen med operatørinnstillinger)
 • Har du iTunes på Mac holder du nede "alt"-knappen mens du trykker på "Søk etter oppdateringer", har du iTunes på Windows holder du nede "shift" mens du trykker på "Søk etter oppdateringer"

  Slik får du tilbake 3G-knappen • velg deretter "NetCom med tekst.ipcc"-filen fra katalogen "N NETCOM-pakke" hvis du har Netcom, eller "Telenor med tekst.ipcc"-filen fra katalogen "N TELENOR-pakke" hvis du har Telenor.
 • For å være helt sikker på at operatørinnstillingene er skikkelig installert skal du nå sette iPhone 5 i "flymodus" i cirka 7-8 sekunder, før du skrur den av igjen:

  Slik får du tilbake 3G-knappen


 • Nå er 3G-knappen igjen tilbake under «Innstillinger» => «Generelt» => «Mobilnett», det samme er strømmen i batteriet på iPhone 5.

  Netcom hevder at det er Apple som dikterer at 3G-funksjonaliteten ikke lenger kan skrus av med den nye 4G/LTE-oppdateringen, så sannsynligheten for at vi før eller senere må bite i gresset er stor. Du vil heller ikke få tilgang til 4G/LTE i de områdene hvor Telenor og Netcom tilbyr dette, så hvis du allerede har rukket å bli avhengig av 4G-farten bør du styra unna denne nedgraderingen.

  Likevel, så lenge vi ikke kan benytte oss av 4G i Oslo eller andre storbyer, og så lenge strømmen forsvinner raskere fra mobilen enn Usaine Bolts 100-meter, ser vi ingen grunn til å sitte med nye operatørinnstillinger som bare hinter om noe som fortsatt ikke har kommet.

  Les også: Lei av dingserotet?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer