Slik fungerer Internetts nyhetsgrupper

Internetts nyhetsgrupper åpner en stor informasjons-verden for brukerne. Du kan spørre om råd om det meste, "lytte" til andre folks diskusjoner, eller ytre dine egne meninger. Men det lønner seg med en introduksjon til nyhetsgruppenes verden før du hiver deg uti det.

Kinesiske studenter formidlet slagplaner via nyhetsgrupper under opprørene i 1989.
Kinesiske studenter formidlet slagplaner via nyhetsgrupper under opprørene i 1989. Vis mer
Publisert

Nyhetsgrupper er lett tilgjengelige for allmennheten. Likevel blir det litt å holde styr på: Nyhetsgruppene er bygget opp i hierarkier, diskusjonene forgrener seg i tråder, administratorer og operatører holder orden, og det finnes retningslinjer du som bruker bør følge.

Ikke bare nyheter

La deg ikke forvirre av ordet "nyhetsgrupper", for her er det som regel ikke snakk om nyheter. Derimot er nyhetsgruppene en møteplass med rom for tips, diskusjoner og meningsytring.

Det finnes totalt rundt 40-50.000 grupper, organisert etter emne, og innslagene varierer fra det beste av det beste til det verste av det verste. Likevel er nytten av nyhetsgruppene stor. Enkelte grupper inneholder faglige diskusjoner, mens andre grupper inkluderer informasjonsutveksling og diskusjoner som er interessante for "subkulturer" som ofte ikke slipper til i de største og tradisjonelle mediakanalene.

Historisk tyngde

Nyhetsgrupper har også vært historisk viktige. Et eksempel er studentopprøret i Kina våren 1989, hvor opplysninger om demonstrasjoner og andre aksjoner ble spredt til studenter i Kina via nyhetsgrupper. Kinesiske studenter i utlandet ble informert om opplegget av studenter i hjemlandet og sendte ut informasjonen via Internett nyhetsgrupper. Slik ble informasjonen spredt til studentene i Kina, uten sensur fra sentralt hold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer