Redigere bilder på Android-mobilen

Slik gir du bildene nytt liv i Android

Et par klikk er alt som skal til for å ta bildene til nye høyder. Slik gjør du det.

RASKT OG ENKELT: Med Google Foto-appen du trolig har fra før kan du behandle bilder på Android-mobiler. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RASKT OG ENKELT: Med Google Foto-appen du trolig har fra før kan du behandle bilder på Android-mobiler. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bruke filtre er ikke akkurat noe man skryter av i fotomiljøer. Men det er unektelig en enkel snarvei for å gi kjedelige mobilbilder nytt liv.

Og det er ikke bare på Instagram og Snapchat filtre hører hjemme. Bildene i mobilgalleriet ditt kan også nyte godt av en omgang, og du har alt du trenger på mobilen allerede.

Vi snakker ikke nødvendigvis om å få mobilbilder til å se ut som gamle Polaroid-bilder – mer om å få bildene til å poppe litt, som her:

FØR OG ETTER: Her ser du et bilde før redigering til venstre, og etter redigering i Google Foto-appen til høyre. Bildet er lysere, har mer farger og er tettere på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FØR OG ETTER: Her ser du et bilde før redigering til venstre, og etter redigering i Google Foto-appen til høyre. Bildet er lysere, har mer farger og er tettere på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

iPhone har sin egen galleri-app med mange muligheter, og praktisk talt alle Android-mobiler har Google Foto installert – som vi skal gå gjennom her.

Appen kan brukes til Google Foto-tjenesten, men også som mobilens tradisjonelle galleriapp – og lar deg med få steg gjøre mobilbildene dine ekstra lekre.

FILTRE: Å legge på et filter i Google Foto er raskt og enkelt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FILTRE: Å legge på et filter i Google Foto er raskt og enkelt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

1. Legge på filtre

Første skritt er å vurdere et filter. Disse endrer selv på en haug ulike aspekter ved bildet ditt, så du slipper.

 1. For å komme inn i redigeringsmodus, åpner du bildet du vil jobbe med i Google Foto-appen, og trykker på bryter-ikonet nederst.
 2. Filtre er den første funksjonen vi får opp, og her er det bare å trykke på de ulike for å se hva som skjer.
 3. Etter å ha valgt et filter kan du trykke og holde nede på selve bildet for å se hvordan det ser ut før og etter filteret er lagt på.
 4. Du kan også bestemme hvor mye av filteret du vil bruke, ved å trykke på filteret en gang til etter å ha valgt det, og justere bryteren.

Er du fornøyd med resultatet, kan du lagre allerede nå. Eller gå videre i prosessen.

FIKLORAMA: Med alle de manuelle justeringene i Google Foto kan du få akkurat det du er ute etter. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FIKLORAMA: Med alle de manuelle justeringene i Google Foto kan du få akkurat det du er ute etter. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

2. Justere lys og farge

Den neste funksjonen lar deg skru på en rekke justeringer på egenhånd.

Ikke alltid nødvendig, men kjekt om filteret du har valgt blir litt for voldsomt, eller du vil ha full kontroll selv.

 1. I redigeringsmodus, trykk på ikonet som ser ut som brytere for å få opp lys, farge og «pop» (en slags kontrast).
 2. Valgene har en hovedbryter du kan skru på, men vil du ha enda mer kontroll kan du trykke på pilene til høyre for å få opp flere valg.
 3. Lys-funksjonen har for eksempel en bryter for vignettering (mørke kanter), som bare er tilgjengelig her.
 4. Også her kan du trykke og holde inne på bildet for å se om endringene dine har gjort ting til det bedre.

Igjen: Er du fornøyd kan du lagre nå, eller gå til det siste skrittet.

GÅ NÆRMERE: Ofte kan det lønne seg å beskjære bildet i Google Foto for å komme tettere på motivet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GÅ NÆRMERE: Ofte kan det lønne seg å beskjære bildet i Google Foto for å komme tettere på motivet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

3. Beskjære bildet

Beskjæring kan bokstavelig talt snu opp/ned på et bilde – selv om det sjeldent er målet.

Men å bli kvitt overdrevent mye himmel over portrettet ditt, eller zoome inn på det du egentlig skulle ta bildet av, er en essensiell del av bildebehandling.

 1. I redigeringsmodus, trykk på beskjæringsikonet nederst for å starte prosessen.
 2. Nå kan du for det første rotere bildet med ikonet helt til høyre, om for eksempel et høydebilde har blitt liggende. Vil du rette opp et skjevt bilde, kan du dra gradene i linja nederst på midten.
 3. Selve beskjæringen gjør du ved å zoome bildet inn og ut inne i boksen, og så dra det dit du vil ha det. Alt utenfor boksen vil bli skjært bort. Gjør heller dette enn å dra i kantene, så beholder du størrelsesforholdet til bildet.
 4. Vil du beskjære det til bestemte størrelsesforhold, for eksempel et kvadrat, kan du velge slike ved å trykke på ikonet nederst til venstre.

Gratulerer, nå er det bare lagringen igjen.

LAGRING: Google Foto lar deg enten overskrive det gamle, eller lage en ny kopi av, bildet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LAGRING: Google Foto lar deg enten overskrive det gamle, eller lage en ny kopi av, bildet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

4. Lagre bildet

Du lagrer endringene dine ved å trykke på «lagre». Det vinner vi neppe noen journalistpriser ved å påpeke.

Men vit at bildet da lagres over det originale, også i Google Foto-arkivet på nett om du bruker det. Ofte er det dette man ønsker, men ikke alltid.

Så vil du bare lagre en ny kopi av bildet, må du trykke på de tre prikkene ved siden av lagre-knappen, og velge «lagre som kopi».

Google lagrer faktisk en kopi av originalbildet ditt uansett. Det betyr at du kan gå tilbake til bildet i ettertid å fjerne endringene dine, for eksempel filteret eller beskjæringen.

For å angre går du inn i redigeringsmodus, trykker på de tre prikkene og velger «angre endringene», før du lagrer på nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer