Krypterte samtaler i Facebook Messenger

Slik holder du Facebook-samtalene dine hemmelige

Sikker chat lansert for alle, men det er noen begrensninger det kan være greit å vite om.

HEMMELIG SAMTALE: Den nye funksjonen i Facebook Messenger skal sørge for at samtalene dine ikke kan overvåkes. Foto: Kirsti Østvang
HEMMELIG SAMTALE: Den nye funksjonen i Facebook Messenger skal sørge for at samtalene dine ikke kan overvåkes. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du å være helt sikker på at ingen kan overvåke samtalene dine i Facebook Messenger?

Nå kan du ta i bruk en ny sikkerhetsfunksjon kalt «Hemmelige samtaler», som krypterer meldingene dine, slik at det ikke er mulig for andre å få tilgang til dem.

Facebook begynte å teste funksjonen i sommer, men den skal nå være tilgjengelig for alle 900 millioner Messenger-brukere, melder Mashable.

Kun på mobil, kun én enhet av gangen

Hemmelige samtaler er riktignok ikke tilgjengelig via PC/web, kun i mobilappen til Facebook Messenger.

For å ta den i bruk, må du åpne appen, gå inn på fanen Meg, trykke på Hemmelige samtaler, og skru på bryteren for valget med samme navn.

Merk at den hemmelige samtalen ikke blir tilgjengelig på andre enheter du logger deg på, kun den ene du aktiverer funksjonen på.

SLÅ PÅ: For å ta i bruk hemmelige samtaler, må du selv gå inn og skru på denne innstillingen. Skjermdump: Kirsti Østvang
SLÅ PÅ: For å ta i bruk hemmelige samtaler, må du selv gå inn og skru på denne innstillingen. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Du må starte en helt ny samtale

Så må du også starte en helt ny, hemmelig samtale for at meldingene skal være krypterte.

SER LITT ANNERLEDES UT: En hemmelig samtale mangler noen funksjoner fra vanlige samtaler, og du ser også klart og tydelig at den er kryptert. Skjermdump: Kirsti Østvang
SER LITT ANNERLEDES UT: En hemmelig samtale mangler noen funksjoner fra vanlige samtaler, og du ser også klart og tydelig at den er kryptert. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan altså ikke chatte videre i en eksisterende samtaletråd og tro at meldingene der nå er krypterte.

Trykk på skriv-ikonet øverst til høyre i Messenger-appen, og trykk så på knappen Hemmelig oppe til høyre igjen, for deretter å velge personen du ønsker å sende krypterte meldinger til.

I tillegg er det begrensninger på hva du kan sende. Tekst, bilder og klistremerker er greit, mens videoer og animerte GIF-er går ikke.

Ifølge Mashable kan du heller ikke ha hemmelige gruppesamtaler.

Facebook tilbyr riktignok en Snapchat-lignende funksjon som lar deg sende tidsbegrensede meldinger, altså som forsvinner i løpet av en angitt tid, fra 5 sekunder til maks én dag.

Etterspurt

Krypterte meldinger i Facebook har vært en etterspurt funksjon, ikke minst etter Edward Snowdens mye omtalte avsløringer om at USA har bedrevet hemmelig overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Facebooks nye funksjon benytter 256-bits kryptering, og løsningen er utviklet av Open Whisper Systems. Selskapet har også utviklet appen Signal Private Messenger (last ned gratis til Android eller iOS), som benytter seg av de samme algoritmene.

Tidligere i år ble samme kryptering også bakt inn i WhatsApp, som for øvrig også eies av Facebook.

I et dokument som beskriver løsningen i detalj, kommer det frem at det ikke er noen mulighet for tredjepart, Facebook inkludert, å dekryptere innholdet i hemmelige samtaler.

Hvor hemmelig?

- Kan brukerne stole på at dette er sikkert?

VAR BETATESTER: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim var betatester av Facebooks nye funksjon sammen med et lite antall andre personer rundt om i verden tidligere i år, og skal ha gitt innspill til utviklerne på sikkerhet og brukeropplevelse. Foto: Einar Otto Stangvik
VAR BETATESTER: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim var betatester av Facebooks nye funksjon sammen med et lite antall andre personer rundt om i verden tidligere i år, og skal ha gitt innspill til utviklerne på sikkerhet og brukeropplevelse. Foto: Einar Otto Stangvik Vis mer

- Ja, i kontekst av at Facebook eller andre ikke kan avlytte innholdet når det sendes mellom to parter, sier sikkerhetsrådgiver i God Praksis AS til Dinside.

Han forklarer videre at det opprettes krypteringsnøkler på den enheten du vil bruke til hemmelige samtaler, og uten dem kan ikke informasjonen dekrypteres noe sted.

- Samtidig er det viktig å understreke at det fortsatt finnes spor av at A og B har kommunisert, når de har kommunisert og til en viss grad også hvor mye data som kan ha blitt sendt i begge retninger. Dette kalles metadata, og kan avhengig av situasjon avsløre ting man ikke ønsker at andre skal vite. For eksempel at en kilde har kontaktet en spesifikk journalist, forteller Thorsheim.

Sikkerhetsrådgiveren skulle dog ønske at løsningen var enda mer synlig, slik at man faktisk fikk spørsmål om man ønsker å bruke det, noe man ikke gjør per i dag, og at den var enda enklere å ta i bruk for hver samtale.

Selv bruker han den nevnte Signal-appen til fortrolige samtaler og chat.

LES OGSÅ:
Tre grunner til å bruke Google Allo
Derfor bør du holde deg unna personlighetstester på Facebook
Å nullstille telefonen er ikke alltid nok

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer