Mobiloverlevelsesguide på 17. mai

Slik holder du mobilen trygg

Sikkerhetstips og bildetriksene du bør kunne.

PASS PÅ MOBILEN: Det er mange folk ute i gatene på 17. mai. Sørg for at du sikrer mobilen din før du går ut og feirer. Foto: Kirsti Østvang
PASS PÅ MOBILEN: Det er mange folk ute i gatene på 17. mai. Sørg for at du sikrer mobilen din før du går ut og feirer. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir ekstra folksomt i gatene 17. mai, og lommetyvene er aktive. Ifølge politiet er nasjonaldagen den dagen i året det blir anmeldt flest tyverier i Oslo.

Mobilen er spesielt utsatt i så måte. Å miste den er surt. Ikke bare koster den mange tusen kroner, men man mister også noe annet verdifullt, nemlig selve innholdet.

Derfor anbefaler vi at du gjør i hvert fall to ting før du trer inn i bunaden i år:

Ta en sikkerhetskopi av dataene som ligger på mobilen, og sørg for å beskytte den med en lås, slik at det ikke er fritt fram for den som eventuelt klarer å snappe den fra veska.

Ta en sikkerhetskopi

SLIK GJØR DU: iCloud administreres på telefonen via Innstillinger > [navnet ditt] > iCloud og iCloud-sikkerhetskopi. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SLIK GJØR DU: iCloud administreres på telefonen via Innstillinger > [navnet ditt] > iCloud og iCloud-sikkerhetskopi. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Med en sikkerhetskopi kan et eventuelt tap av telefonen være litt mindre smertefullt. Da kan du i det minste gjenopprette bilder og meldinger på en annen telefon.

Når det gjelder sikkerhetskopiering har du to muligheter:

Enten lager du en sikkerhetskopi på PC-en hjemme, eller bruker en skytjeneste slik at sikkerhetskopien er lagret i nettskyen. Du må selvsagt gjerne velge begge.

Framgangsmåten er selvsagt noe ulik avhengig av hvilken telefon du har.

Vi har beskrevet alle metodene for iPhone, Android og Windows Phone i denne artikkelen.

Beskytt mobilen med lås

Vi kan rett og slett ikke få sagt det nok ganger, men beskytt mobilen din med en lås! Det være seg kode, mønster, fingeravtrykk eller ansiktsopplåsning.

Får en tyv tak i mobilen din, trenger du ikke gjøre det så enkelt som mulig for vedkommende å få tilgang til dine private bilder, e-post, Facebook-konto og så videre.

Vi har guider på Dinside til hvordan du låser iPhone og Android-telefoner (ctrl-klikk for å åpne i ny fane). Disse begynner imidlertid å bli litt gamle, så derfor får du en kortversjon her:

Sikkerhetskode på iPhone: Har du iPhone, går du til Innstillinger og så enten Sikkerhetskode (på enheter uten Touch ID), Touch ID og kode eller Face ID og kode (hvis du har iPhone X.

BYTT TIL PASSORD: For å være på den sikre siden, bør du bruke alfanumerisk kode for å låse iPhonen din. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BYTT TIL PASSORD: For å være på den sikre siden, bør du bruke alfanumerisk kode for å låse iPhonen din. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Trykk på Slå på kode. Når du gjør det, skal du skrive inn en sekssifret kode. Trykk imidlertid på Sikkerhetskodevalg nederst og bytt til Tilpasset alfanumerisk kode. Da kan du taste inn et vanlig passord med både bokstaver og tall.

For – selv om det er enklere med en PIN-kode enn et passord (der du må skrive med et tastatur), er det mindre sikkert – en dreven tyv kan låse opp en telefon med PIN-kode på ganske kort tid, noe vi selv har fått demonstrert her på jobben.

Kanskje du akkurat på 17. mai derfor vil sikre deg litt ekstra og velge et passord i stedet.

Husk at du på de fleste telefoner nå til dags kan fiske telefonen opp fra lomma og starte kameraet direkte fra låsskjermen uansett, så øyeblikket kan du fange like raskt.

Sikkerhetskode på Android: Har du en Android-telefon, vil framgangsmåten variere etter hva slags produsent mobilen er fra.

På Google Nexus 6P gikk vi til Innstillinger > Sikkerhet og posisjon og velger Skjermlås.

På Samsung Galaxy S6 edge+ gikk vi til Innstillinger > Låseskjerm og sikkerhet. Under skjermlåstype, valgte vi Passord, pluss at vi legger til fingeravtrykket vårt.

Men hva om mobilen blir stjålet?

Har du lyst til å ta opp jakten kan du alltids prøve å finne ut hvor den befinner seg, og det kan også være kjekt å slette den fullstendig hvis du tviler på at du noen gang kommer til å få den igjen.

Slike tjenester er innebygd i både iOS og Android, men du må selv sørge for at funksjonaliteten er aktiv:

Er telefonen mistet eller stjålet, gjør du også lurt i å sperre SIM-kortet slik at det ikke lenger kan brukes på din regning. Da må du ringe operatøren din fra en annen telefon og oppgi telefonnummeret ditt.

Du bør selvsagt også anmelde tyveriet, noe som også er nødvendig for å kunne få tilbake penger på reiseforsikringen.

Del bilder, men sjekk at du har tillatelse

Vi tar mange bilder med mobilen på en dag som 17. mai, men hva gjør vi så med dem etterpå? Deler dem sannsynligvis på sosiale medier.

Bare husk at du må forholde deg til både personopplysningsloven og åndsverkloven når du deler bilder av andre.

Når det gjelder portrettbilder, altså bilder der de enkelt personene er hovedmotivet, gjelder følgende:

«Dersom du skal publisere slike bilder på nett eller dele dem med andre (selv om det er i lukkede grupper), må du ha samtykke fra den eller de som er avbildet før bildet publiseres», skriver Datatilsynet på sine nettsider.

«Dersom det gjelder bilder av barn eller andre personer som ikke kan gi gyldig samtykke selv, må foresatte eller verger gi samtykke på disse sine vegne», skriver de videre.

Når det gjelder situasjonsbilder, er regelverket litt annerledes. Ifølge Datatilsynet kan situasjonsbilder offentliggjøres uten samtykke så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte krenkende for dem som er avbildet.

«Situasjonsbilder kan defineres som bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet i bildet. Akkurat hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet», skriver Datatilsynet.

Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på en konsert, et idrettsarrangement, 17. mai-tog eller hendelser som har allmenn interesse.

Som Datatilsynet likevel skriver:

«Det kan av og til være vanskelig å avgjøre hva som er et situasjonsbilde og portrettbilde, eller om situasjonen kan være krenkende for noen. Som hovedregel bør man derfor alltid be om samtykke dersom bilder eller filmer skal deles.»

Les mer om regelverket hos Datatilsynet. De har også laget et eget veiledningshefte om bilder av barn på nett.

Lag album på Google Foto

Har du tatt mange fine bilder av barna du gjerne skulle delt med besteforeldre eller andre familiemedlemmer? Lag et delt album. Det kjekke med dette er at andre også kan laste opp sine bilder.

Vi foretrekker Google Foto til dette, og her er det så enkelt at du bare merker et utvalg bilder/videoer, trykker på pluss-knappen i appen og velger «delt album» for å opprette ett.

Google Foto kan lastes ned gratis til både Android og iPhone.

Du kan også bruke iCloud, via noe som heter iCloud-bildedeling.

Bruk AirDrop

Vil du bare sende ett enkelt bilde til en kompis, og dere begge har iPhone, er Apples AirDrop-funksjon et enkelt alternativ.

Alt du trenger å gjøre er å finne bildet du ønsker å dele i kamerarullen, trykke på deleknappen (som er en boks med oppoverpil) og så velge AirDrop som delemetode.

Har du Android? Google har et tilsvarende alternativ i en app kalt Files Go. Her må begge parter riktignok ha lastet ned appen før man kan dele bildene. Apples løsning er innebygd i operativsystemet.

Android-brukere kan også bruke noe som heter Android Beam, som er Bluetooth-overføring du kan gjøre bare ved å berøre mobilen din med en annen enhet. Denne finner du fra delemenyen som kommer opp når du har åpnet et bilde i kamerarullen.

Lite strøm igjen på batteriet?

På en dag som 17. mai er det sikkert mange som mener man bør legge vekk mobilen, men vi skal ikke komme med noen moralpreken.

Begynner du imidlertid å gå tom for strøm, og ikke har tatt med deg en nødlader i veska, skru på batterisparingsfunksjonen på telefonen din, så kanskje det holder til du kommer deg til et sted hvor du kan lade opp.

På iPhone er det bare å sveipe opp for å hente fram kontrollsenteret (eller sveipe ned om du har iPhone X), og så trykke på batteri-ikonet. Du kan også gå til Innstillinger > Batteri og skru på Spareblussmodus.

De fleste Android-mobiler har også fått batterisparingsfunksjoner, og du finner de som regel ved å gå til Innstillinger > Batteri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer