Ny DNS-tjeneste tilgjengelig på mobil

Slik kan du surfe sikkert på mobilen med ett tastetrykk

Ny app med hastighet og personvern i fokus tilgjengelig for Android og iPhone.

SIKKER SURFING: Cloudflare lanserer appen 1.1.1.1 til Android-enheter og iPhone. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SIKKER SURFING: Cloudflare lanserer appen 1.1.1.1 til Android-enheter og iPhone. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

I april skrev vi om lanseringen av den nye DNS-tjenesten til nettgiganten Cloudflare. Selskapet lovet både raskere og sikrere surfing ved bruk av deres DNS, og nå kommer tjenesten til mobil. Det i form av en app slik at man ikke trenger å knote i mobilens innstillinger for å sette opp DNS-tjenesten, alt gjøres med et tastetrykk.

Appen heter rett og slett 1.1.1.1: Faster & Safer Internett.

Dette er en DNS-tjener:

En DNS-tjener er nettets «telefonbok» som du bruker hele tiden når du surfer på nettet.

For når du taster inn en URL i adressefeltet i nettleseren, sendes denne forespørselen først til DNS-tjeneren, som så slår opp i katalogen sin og finner IP-adressen til nettsiden du ønsker å kontakte.

Om den ikke finner det du leter etter, sendes forespørselen videre til en annen DNS-server, og eventuelt til flere inntil IP-adressen blir funnet. Den returneres så til nettleseren din, slik at den kan få kontakt med nettstedet og laste inn innholdet.

Lagrer ikke opplysninger

Cloudflare lover en sikker surfeopplevelse med DNS-tjenesten aktivert, og sier den skal gjøre det vanskeligere for bredbåndleverandøren å spore surfehistorikken din, blokkere sider og videresende trafikk.

Det er nemlig mulig for leverandører å spore surfevanene dine, men Cloudflare lover at de ikke gjør det. Selskapet har blant annet hyret inn KPMG for å sikre at dette går riktig for seg.

Appen kan egentlig sammenliknes med en VPN-tjeneste og gjør at man kan surfe på offentlige, trådløse nettverk – som for øvrig ikke alltid er å anbefale – med én bekymring færre.

Kan oppleve økte hastigheter

I tillegg til økt sikkerhet, kan man også oppleve økt hastigheten på Internett. Tall fra DNSperf, som undersøker ulike DNS-tjenester, viser at Cloudfares løsning svarer desidert raskest.

Foruten Cloudflares 1.1.1.1, finnes også alternativer som OpenDNS og Googles DNS-tjeneste.

Appen 1.1.1.1: Faster & Safer Internett kan lastes ned til Android og iOS-enheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer