Slik organiserer du iPhone-hjemskjermen

En ryddig hjemskjerm er en brukervennlig hjemskjerm. Vi viser deg hvordan du går frem.

RYDD OPP: Hjemskjermen er det første du ser når du låser opp iPhone-en din. Jo ryddigere, jo lettere blir det å bruke telefonen, mener vi. Foto: KIRSTI ØSTVANG
RYDD OPP: Hjemskjermen er det første du ser når du låser opp iPhone-en din. Jo ryddigere, jo lettere blir det å bruke telefonen, mener vi. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle vet hvilke muligheter smartmobilen byr på, og bruker den stort sett bare til å ringe og sende tekstmeldinger med.

Smarttelefonen kan imidlertid brukes til så mye mer enn det. Og vi i DinSide tar oppdraget!

I rekken med smartmobil-tips for nybegynnere har vi nå tenkt å ta for oss et tema som angår alle, nemlig hjemskjermen.

Les også: 7 ting du må gjøre med ny mobil

Hjem, kjære hjem

Hjemskjermen er utgangspunktet for nesten all bruk av telefonen. Du kan tilpasse den med apper, mapper og bakgrunnsbilder, slik at den fungerer på nøyaktig den måten som passer deg best.

Du gjør lurt i å gjøre det, for en ryddig og godt organisert hjemskjerm vil gjøre deg til en mye mer effektiv mobilbruker.

Hvordan man tilpasser hjemskjermen på de ulike smartmobil-plattformene varierer riktignok. I denne guiden viser vi deg hvordan du går frem på iPhone.

PS: Prinsippene er naturligvis de samme for iPad, bare at alt er mye større.

Les også: Har du oppdatert til iOS 7.1?

Det grunnleggende

Slik ser en helt fersk iPhone-hjemskjerm ut. Raden nederst er statisk og forblir den samme selv om du sveiper til neste side. De to små prikkene over indikerer at det er to sider.
Slik ser en helt fersk iPhone-hjemskjerm ut. Raden nederst er statisk og forblir den samme selv om du sveiper til neste side. De to små prikkene over indikerer at det er to sider. Vis mer


Hjemskjermen på en iPhone er lagt opp som et rutenett med ikoner. Du kan legge to typer elementer der: apper og mapper. På iPhone 5 og nyere er rutenettet på 4x6 ikoner, mens det på iPhone 4S eller eldre er 4x5 ikoner.

Den nederste raden på hjemskjermen kalles for "dock". Hvis du har prøvd å bla mellom de ulike hjemskjermene, vil du se at ikonene i her alltid forblir de samme.

Den statiske Dock-linjen blir derfor stedet du plasserer de fire appene du bruker aller mest.

Når du starter opp en iPhone for første gang, vil du se at hjemskjermen er fylt opp med Apples egne apper.

Etter hvert som du installerer apper fra App Store, vil de legge seg fortløpende på hjemskjermen. Har du fylt opp én side, vil en ny hjemskjerm-side opprettes til høyre for den, og så videre.

Jo flere apper du har, jo flere sider får du. Og jo vanskeligere kan det bli å finne frem til appene du skal bruke.

Tips: Trykk på hjemknappen én gang for å komme til hoved-hjemskjermen igjen.

Å flytte apper

Derfor bør du rydde opp og flytte de viktigste appene til den første hjemskjerm-siden. For å ommøblere hjemskjermen, gjør du følgende:

Slik ser det ut når hjemskjermen er i redigeringsmodus. Appene merket med X er tredjepartsapper som kan slettes. Resten er Apples egne uslettelige apper.
Slik ser det ut når hjemskjermen er i redigeringsmodus. Appene merket med X er tredjepartsapper som kan slettes. Resten er Apples egne uslettelige apper. Vis mer


Trykk og hold på et hvilket som helst ikon på hjemskjermen. I løpet av kort tid vil alle ikonene begynne å riste.

Finn appen du ønsker å flytte, hold fingeren på ikonet og dra det til den nye plasseringen, og så slipp. De andre ikonene etter den du holder, vil forskyves ett hakk.

Du kan flytte apper inn og ut fra Dock-linjen på samme måte. For å flytte en app over på en annen hjemskjerm-side, dra ikonet til kanten av skjermen.

Når du er ferdig, trykker du på hjemknappen, og så vil ikonene slutte å riste.

Å slette apper

Hvis du ønsker å slette en app, trykker du og holder på ikonet, og så trykker du på X-tegnet som dukker opp i øverste venstre hjørne når det begynner å riste. Så vil appen være slettet for godt.

Du kan riktignok ikke slette Apples egne apper. Hvis du vil ha dem vekk, er eneste løsning å skjule dem i mapper.

Les også: Slik får du enkelt oversikt over alle iOS-appene

Bruk mapper!

Du kan ha så mange apper du vil i en mappe, men det vises kun ni av gangen. Sveip til venstre for å se neste mappe-side.
Du kan ha så mange apper du vil i en mappe, men det vises kun ni av gangen. Sveip til venstre for å se neste mappe-side. Vis mer


Har du mange apper, er også mapper løsningen. Ved å rydde de vekk, vil de bli enklere å finne, og du kan samtidig spare verdifull plass på hjemskjermen.

For å opprette en mappe, trykk og hold fingeren på en app. Dra så appen over på en annen app. Når du slipper, vil det dukke opp en mappe som består av begge appene.

Operativsystemet gir mappen automatisk et navn basert på hva slags type apper som ligger i den, men du kan selv endre navnet på mappen ved å trykke på navnet og redigere teksten med tastaturet.

Ønsker du å slette en mappe, må du dra appene ut én og én. Du kan ikke slette hele mappa i en fei. Når den siste appen dras ut, forsvinner mappen helt.

Til slutt

Som dere ser, er det ikke veldig vanskelig å organisere hjemskjermen på iPhone. Du har apper, og du har mapper. For å flytte rundt på dem, må du trykke, holde, dra og slippe. Skal du slette? Trykk, hold, trykk på X. Veldig enkle prinsipper.

Har du nå gjort en grundig oppryddingsjobb, og synes bakgrunnsbildet på hjemskjermen er blitt fryktelig kjedelig? Gå til Innstillinger > Bakgrunner og lysstyrke > Velg ny bakgrunn.

Les også: Slik lager du et stilig bakgrunngsbilde til mobilen

PS: Vi kommer med lignende guider for Android og Windows Phone. Følg med!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer