Tips:

Slik reduserer du mobildatabruken på iPhone

Sjekk hvilke apper som spiser av datakvoten din.

MOBILDATA: Går du alltid tom for mobildata når måneden er omme? Da er det fint å kjenne til denne funksjonen! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Nå kan du få mobilabonnement med ubegrenset databruk, men som vi tidligere har skrevet, er ikke databruken så fri som teleoperatørene vil ha det til.

De fleste abonnementer har dessuten langt mindre. Vanligst er et sted mellom 1-5 gigabyte. Så hva gjør en for å kutte i mobildatabruken på iPhone?

Det er faktisk en rekke ting du kan gjøre.

Sjekk hvor mye du bruker

Det er veldig enkelt å se hvor mye mobildata du har brukt på din iPhone. Bare gå til Innstillinger > Mobilnett.

HEISANN: Her har det gått mye mobildata i løpet av sommeren. Dårlig tilgang på Wi-Fi-nett er noe av forklaringen, i hvert fall kan vi late som. Skjermbilde: Kirsti Østvang
HEISANN: Her har det gått mye mobildata i løpet av sommeren. Dårlig tilgang på Wi-Fi-nett er noe av forklaringen, i hvert fall kan vi late som. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Her vil du få opp en liste over hvilke apper som har brukt mest data samt hvor mye data de har brukt. Og får du like stort sjokk som undertegnede, er det heldigvis en enkel sak å deaktivere mobildata for den enkelte appen.

De ulike mobiloperatørene har også apper hvor du kan se hvor mye mobildata du har brukt, men da som regel bare totalen, ikke brutt ned på app-nivå.

Merk for øvrig at det som omtales som «perioden» ikke nødvendigvis er for siste måned, men siden du sist nullstilte telleren. Du finner starttidspunktet helt nederst i samme skjermbilde.

Hvem er de største synderne?

Det er lett å se hvilke apper som bruker mest data fra innstillingene, selv om den vil variere fra person til person.

Sosiale medier, bilder, strømming av lyd og video vil nok likevel være gjengangere hos de fleste.

Så kan det være lett å si at det bare er å skru av mobildata for de mest datahungrige appene, men da får en jo ikke nødvendigvis brukt de på farten.

Med utgangspunkt i vår egen liste, har vi noen tips til hvordan du kan begrense mobildata-bruken på de største synderne å skru det helt av:

 • Facebook. Noe av det som kan tømme datakvoten din i sosiale medier er autoavspilling av video. Du kan heldigvis stoppe dette. I Facebook-appen, gå til Innstillinger > Medier og kontakter > Videoer og bilder > Autoavspilling, og velg for eksempel Bare når tilkoblet Wi-Fi.
 • Instagram. Går du til Innstillinger > Konto > Mobildatabruk kan du skru på funksjonen Bruk mindre data, som gjør at Instagram slutter å forhåndlaste videoer når du bruker en mobiltilkobling. Dette sparer data, men gjør at det tar lengre tid å laste inn videoer når du surfer på 4G.
 • Snapchat. Trykk på profilen din, gå til Innstillinger > Administrer. Her kan du skru på Datasparing. Denne komprimerer ikke snappene som lastes inn, men fungerer slik at snapper manuelt må lastes ned når du åpner Snapchat. Til vanlig lastes alle nye snapper inn automatisk, selv de du kanskje ikke trenger å se.
 • TikTok: Å skrolle i timesvis gjennom TikTok-feeden kan føre til mye databruk. Gå til innstillinger fra Me-fanen, trykk på mer-menyen (de tre prikkene) og bla ned til Data Saver. Skru på denne for å redusere mobildatabruken. Ifølge nettstedet Whistleout kan dette mer enn halvere forbruket.
 • Bilder/Google Foto. Vi anbefaler alle å bruke apper som Apples Bilder eller Google Foto til å sikkerhetskopiere bildene sine i skyen, så blir de ikke borte selv om mobilen skulle bli stjålet eller gå i stykker. Men dette spiser mobildata. Du kan skru det av, slik at bildene bare sikkerhetskopieres når du er koblet til Wi-Fi. Bruker du Apples Bilder-app, går du til Innstillinger > Bilder > Mobildata. I Google Foto går du til Innstillinger > Sikkerhetskopiering og synkronisering og skrur av Bruk mobildata til å sikkerhetskopiere bilder (eventuelt video).
 • Safari. Apples nettleser har ingen datasparemodus, men det finnes noen innstillinger du kan skru av for å redusere mobildatabruken. Gå til Innstillinger > Safari og skru av (under Søk) Søkemotorforslag, Forslag fra Safari og Forhåndslast topptreff.
 • Spotify/Apple Music. Det er fort gjort å glemme at man bruker mobildata når man strømmer fra Spotify eller Apple Music når man er på farten. En enkel løsning på problemet er å laste ned musikken for offline avspilling. Men du kan også gjøre ting som å redusere strømmekvaliteten. Spotify har for eksempel en egen datasparingsfunksjon (Data Saver) som setter lydkvaliteten til lav. Det kan være lurt å bruke denne ved behov, i stedet for å alltid strømme musikk på lav kvalitet (for når du er koblet til Wi-Fi, er det antagelig ikke behov for dette). Husk også bare å tillate nedlasting av musikk når du er koblet til Wi-Fi. I Spotify gjør du dette fra innstillingene, ved å gå til Music Quality og skru AV ved siden av Download Using Cellular. Bruker du Apple Music, kan du gå til Innstillinger > Musikk > Mobildata og sørge for at Strøm med høy lydkvalitet er skrudd av for å spare mobildata.
 • Youtube/Youtube Kids. Selv pleier jeg ikke å se på Youtube på farten, men jeg har en 4-åring som ikke vil se på annet, og lange bilturer er derfor et mareritt for datakvoten min. Trikset her er selvsagt å laste ned videoene for offline avspilling. Det gjør du ved å gå inn på en video, og så trykke på Last ned-knappen (forutsetter at du abonnerer på YouTube Premium). Det er også lurt å gå til Innstillinger og skru på Spill av HD bare på Wi-Fi.
 • Podkaster. Er du en ivrig podkast-lytter på iPhone? Visste du at Podkaster-appen til Apple kan bruke mye mobildata om du lar den gjøre det? Når du abonnerer på en podkast, lastes nemlig nye episoder fortløpende ettersom de slippes, også over mobilnettet. Gå derfor til Innstillinger > Podkaster og skru på Blokker nedlasting over mobilnett. Ulempen er at du selv må gå inn og sjekke at en ny episode er lastet ned før du går går hjemmefra.
 • Mail. En oppdatert innboks er vel og bra, men det kan koste deg. Hvis du vil spare mobildata her, gå til Innstillinger > Passord og kontoer for å få en oversikt over alle e-post-kontoene dine. Trykk deg videre inn på Hent nye data. Her kan du sette opp hver konto slik at de bare sjekker etter e-post når du ber dem om det. Da trykker du deg inn på en konto og velger Manuelt. Skru deretter av bryteren ved siden av Push. Så må du åpne Mail-appen hver gang du ønsker å se etter ny e-post.
 • Meldinger. Sender du mye meldinger, spesielt med bilder, kan det lønne seg å sende dem i lavere oppløsning. Gå til Innstillinger > Meldinger og skru på Bilder med lavere kvalitet.

Hva med bakgrunnsoppdatering?

Med iOS' bakgrunnsoppdatering kan appene dine oppdatere seg selv når du ikke bruker dem, slik at, vel, de er oppdaterte neste gang du åpner dem. Også kjekt, men det bruker naturligvis data.

Derfor kan det være lurt å ta en tur innom Innstillinger > Generelt > Bakgrunnsoppdatering. Som standard er innstillingen satt til Wi-Fi og mobildata, men bytt til Wi-Fi for å spare mobildataene.

Gå eventuelt over listen med apper og skru av apper du vet du ikke har behov for at ikke oppdaterer seg i bakgrunnen, slik at du ikke bruker mer mobildata enn nødvendig.

STOPP BAKGRUNNSOPPDATERING: Ikke alle apper trenger å bli oppdatert i bakgrunnen. Ha på bare de mest nødvendige, i tillegg til å skru av bakgrunnsoppdatering over mobilnettet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
STOPP BAKGRUNNSOPPDATERING: Ikke alle apper trenger å bli oppdatert i bakgrunnen. Ha på bare de mest nødvendige, i tillegg til å skru av bakgrunnsoppdatering over mobilnettet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Skru av Wi-Fi-hjelp

Som 9to5Mac skriver, er iOS-funksjonen Wi-Fi-hjelp et tveegget sverd. Den er laget for å ta i bruk mobildata automatisk når Wi-Fi-forbindelsen er dårlig.

I utgangspunktet kjekt, for da kan du få lastet inn bilder eller nettsider raskere. Men du kan ende opp med å tømme mobildatakvoten din mens du hele tiden tror at du surfer «gratis» via trådløst nett.

AV ELLER PÅ: Wi-Fi-hjelp kan komme godt med, men sjekk gjerne hvor mye mobildata den bruker, og skru den av hvis det er unødvendig mye. Skjermbilde: Kirsti Østvang
AV ELLER PÅ: Wi-Fi-hjelp kan komme godt med, men sjekk gjerne hvor mye mobildata den bruker, og skru den av hvis det er unødvendig mye. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

For å deaktivere funksjonen, blar du helt nederst i Innstillinger > Mobilnett (det kan hende du må skrolle en stund om du har mange apper installert), og så skrur du av bryteren ved siden av Wi-Fi-hjelp.

Her kan du for øvrig se hvor mye mobildata funksjonen har bruk. I vårt tilfelle har den bare brukt 159 megabyte i perioden. Med tanke på at den totale databruken var 45 gigabyte, var det kanskje ikke så ille.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer