Coronaviruset

Slik rengjør du mobilen

Det er ikke bare hendene som må vaskes.

BAKTERIEBOMBE: Mobilene våre er fulle av bakterier. Men hvordan kan du rengjøre dem? Se hvordan i videoen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

God håndhygiene er et viktig tiltak for å hindre spredning av coronavirus. Det viser seg nemlig at viruset antagelig kan overleve en stund på kontaktflater. Nøyaktig hvor lenge, er usikkert.

Covid-19 er på linje med SARS-viruset, et coronavirus. SARS har ifølge en studie fra The Journal Hospital Infection vist seg å kunne overleve på ulike overflater i opptil ni dager, om overflatene ikke har blitt desinfisert, har Dagbladet tidligere skrevet.

I tillegg til at vi daglig berører overflater som dørhåndtak, heisknapper, gelendre på både vanlige trapper og rulletrapper og lignende, er mobilen en annen ting vi tar mye på i løpet av en dag (i gjennomsnitt 2.617 ganger ifølge en studie fra Dscout).

At mobilene våre er bakterieverstinger, er en kjent sak. Du har sikkert lest artikler med overskrifter om at mobilen inneholder flere bakterier enn et toalettsete.

- Hvis du vasker hendene dine, bør du også vaske mobilen, skriver CNBC.

Peter Hall, professor i folkehelse ved University of Waterloo, hevder mobiler er «portable petriskåler», skriver The Telegraph (betaling). Hall anbefaler folk å vaske mobilen to ganger daglig; ved lunsj og ved middagstid.

Sannsynligheten for at man får viruset via mobilen er imidlertid lav, ifølge en annen britisk ekspert The Telegraph har snakket med.

- Om du har viruset på mobilen, har du det trolig på dine hender før du tok på mobilen, sier forsker på epidemiske sykdommer, Svenn-Erik Mamelund ved Oslo Met, sier til Dinside.

Å vaske hendene hyppig i varmt vann og såpe er lurt for å unngå å få det på andre ting du ofte tar på som eget ansikt, pc-tastatur, mobil, fjernkontroll og så videre, sier Mamelund.

Og altså mobilen - som du kanskje tar på aller mest.

Før du går i gang

Men å vaske mobilen kan være enklere sagt enn gjort. Det er tross alt snakk om dyr elektronikk. Det er et par ting du må være klar over før du går i gang.

CNBC anbefaler å skru av mobilen aller først. Dette i tilfelle det skulle komme væske og fukt i innganger som ikke tåler det.

Sørg også for at du har vasket dine egne hender før du setter i gang, så ikke rengjøringsjobben er forgjeves.

Hvilken mobil har du?

De ulike mobilprodusentene kan ha ulike råd for hvordan du skal håndtere rengjøring av nettopp din modell.

For eksempel har Apple en supportartikkel hvor de kommer med sine råd til hvordan du skal rengjøre iPhone. Her anbefaler de å bruke en myk og lofri klut, for eksempel en pusseklut (den du bruker til å pusse brillene, for eksempel).

Har du iPhone 7 eller nyere, som er vannbestandige, skriver de at kluten kan være lett fuktet.

For de nyeste modellene, iPhone 11-serien, er det også greit å bruke varmt såpevann så lenge du unngår fuktighet i åpningene.

Da coronapandemien brøt ut oppdaterte imidlertid Apple supportsiden med informasjon om at du kan bruke renseservietter for å rengjøre produktene deres, men at du da må passe på at du ikke bruker dette i åpninger, altså typisk ladeporten og høyttalergrillen, og at du heller ikke må senke enheten i rengjøringsmiddel.

Pass på skjermen

Ifølge CNBC advarer både Apple og Samsung mot å bruke rengjøringsmidler, da dette kan ødelegge det fingeravtrykkbestandige, oljeavstøtende belegget på skjermene. Det kan føre til at skjermen ripes opp lettere.

BBC hevder dessuten at bakterier faktisk kan feste seg lettere til skjermen om dette belegget ødelegges, men dette har vi ikke funnet dokumentasjon på.

RENSESERVIETTER: Det finnes egne renseservietter med alkohol for å rengjøre mobilskjermen, men mobilskjermene tåler ikke nødvendigvis at du bruker dem. Foto: Kirsti Østvang
RENSESERVIETTER: Det finnes egne renseservietter med alkohol for å rengjøre mobilskjermen, men mobilskjermene tåler ikke nødvendigvis at du bruker dem. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I disse tider er det imidlertid ikke alle som ønsker å følge denne oppfordringen.

Professor og mikrobiolog Mark Fielder ved Kingston University sier til The Telegraph at han per nå ville foreslå å tørke over mobilen med en renseserviett med alkohol.

Svenn-Erik Mamelund ved Oslo Met sier også at å vaske skjermen med håndsprit er noe man kan gjøre.

Det finnes egne produkter beregnet på rengjøring av mobilskjermen. Antibac selger for eksempel egne «touchscreen wipes».

Men siden mobilprodusentene har tatt sine forbehold i bruksanvisningen, blir all slik bruk på eget ansvar. Du kan risikere å miste garantien dersom skjermen blir ødelagt.

Funker UV-renser?

Du får for øvrig kjøpt såkalt UV-renser til mobil, altså en dings som bruker UV-C-lysteknologi for å rengjøre telefonen.

Produsentene av slike enheter hevder de tar knekken på 99,99 prosent av husholdsbakterier, men er er foreløpig uvisst om det er effektivt mot coronaviruset.

- Hvis du er bekymret for å ødelegge skjermen, kan du vurdere å kjøpe en billig skjermbeskytter, skriver CNBC.

Så kan du rense denne igjen med desinfiserende våtservietter, og bare kjøpe ny skjermbeskytter når den gamle blir slitt.

Det aller tryggeste på en nyere mobil som tåler vann vil nok være å fukte en myk og lofri klut med såpe og vann, og gni den på skjermen, skriver Business Insider.

På de eldre telefonene som ikke har beskyttelse mot vann, bør du bare bruke en myk lofri klut.

Bruk ørepropper!

For øvrig sier ekspertene at man bør droppe å låne bort mobilen til andre i disse dager.

Snakker du mye i mobilen, skriver CNBC at du også bør vurdere å bruke ørepropper for å unngå at du tar den opp til ansiktet så ofte.

For øvrig bør jo også øreproppene rengjøres med jevne mellomrom. Har du AirPods, har Apple egne rengjøringsråd til disse. I hvert fall etuiet skal være trygt å rense utvendig med isopropanol. Vær dog ekstra påpasselig med at det ikke kommer væske inn i åpningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer