Guide

Slik sikrer du kontoene dine

Å aktivere tofaktorautentisering er noe av det viktigste du kan gjøre. Her ser du hvor enkelt det gjøres i populære apper og nettjenester.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Vi deler og lagrer mer og mer av våre liv på Internett, noe som både er kjekt og nyttig siden vi har tilgang til bildene og videoene våre uansett hvor vi er i verden, men det øker også faren for at innholdet skal komme i feil hender.

I nettbanken har du et ekstra sikkerhetsledd i form av BankID, men det kan du ikke benytte på kontoer du bruker i sosiale medier, e-posten din og skylagringen. Heldigvis kan du sikre kontoene dine på en annen måte som minsker sjansene for å bli hacket – betraktelig.

Totrinnsverifisering, totrinns bekreftelse eller tofaktorautentisering – kjært barn har mange navn – er faktisk ingen nyhet i seg selv, men er blitt mer aktuelt den seneste tiden på grunn av hackerfare og at uvedkommende kan få tilgang til høyst sensitiv informasjon.

Den siste tiden har for eksempel flere profilerte norske Twitter-brukere med mange følgere opplevd å få kontoen sin tatt over av uvedkommende.

Hva er det og hvorfor bør du sette det opp?

NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) har en klar anbefaling om å aktivere tofaktorautentisering på kontoene man bruker. Da vil ikke angriperen få tilgang selv om den har påloggingsinformasjon. Ved tofaktorautentisering må du godkjenne påloggingen med en ekstra kode som du får på SMS, på telefon eller en dedikert autentiseringsapp.

Sikkerhetsløsningen kan du lese mer om her.

I denne guiden skal vi vise deg hvordan du setter opp tofaktorautentisering på følgende kontoer:

 • Facebook
 • Google (Gmail, Google Drive, Docs)
 • Apple (iCloud)
 • Instagram
 • Paypal
 • Microsoft (Outlook, OneDrive, Xbox)
 • Twitter
 • Snapchat

Sikkerhetsekspertene anbefaler at du velger autentisering via app, ikke SMS, men du vil sikkert merke at det ikke er alle tjenestene som har en egen autentiseringsapp. For eksempel Facebook tilbyr ikke en egen app, men heldigvis kan du benytte løsninger fra Google, Microsoft eller appen Authy.

Slik legger du til en tredjepart

Først skal vi vise deg hvordan du legger til en tredjepartstjeneste i Google og Microsofts tofaktor-løsninger. Hvordan du gjør det via Authy, kan du lese om her.

Google Autentisering kommer du i gang med via denne lenken. Trykk på Start veiledning for å komme i gang og følg anvisningene på skjermen.

Google Autentisering finner du i Play Store til Android og i App Store til iPhone.

Og slik har du et ekstra beskyttelsesledd på din Google-konto.

Microsoft Authenticator aktiverer du under Sikkerhetsinnstillinger på Microsoft-kontoen din og velger Konfigurer totrinnskontroll eller Totrinnsbekreftelse, så er det bare å følge anvisningene på skjermen.

Last også ned og logg inn med Microsoft-kontoen din i Authenticator-appen som er tilgjengelig i Play Store og App Store.

Deretter kan du logge inn på Outlook. OneDrive, Xbox Live, Skype og andre Microsoft-tjenester med tofaktor.

Du kan bruke én godkjenningsapp til flere tjenester.
Du kan bruke én godkjenningsapp til flere tjenester. Vis mer

Så kan du begynne å legge til tredjepartstjenester. Trykk på Legg til konto og deretter Annen konto for å legge til tofaktor fra tjenester som Facebook, Snapchat og Instagram.

PS. Microsoft er blant selskapene som er veldig for å bytte ut passordet med andre, sikrere løsninger. I en oppdatering til Windows 10 som kommer neste år, kan du fjerne passordinnlogging og i stedet bruke Windows Hello (biometrisk pålogging) eller nevnte Microsoft Authenticator.

Facebook

Logg på Facebook.com, åpne innstillingene og velg Sikkerhet og innlogging. Under Totrinnsverifisering velger du Bruk totrinnsverifisering og aktiverer sikkerhetsløsningen. Som anbefalt bør du også bruke en godkjenningsapp - velg Legg til ny app og skann QR-koden i godkjenningsappen du bruker (Google, Microsoft, Authy eller en annen) og følg anvisningene på skjermen.

Slik ser et autentiseringsvarsel fra Google ut.
Slik ser et autentiseringsvarsel fra Google ut. Vis mer

Neste gang du logger på Facebooks nettsider eller appen, blir du bedt om å taste inn en sekssifret kode - den vinner du i godkjenningsappen du bruker.

Apple

Har du en Apple-ID kan du aktivere tofaktorautentisering på iPhone, iPad eller Mac-en din. Slik gjør du det på iPhone/iPad:

 1. Gå til Innstillinger > [navnet ditt] > Passord og sikkerhet.
 2. Trykk på Slå på tofaktorautentisering.
 3. Trykk på Fortsett.

Deretter må du skrive inn telefonnummeret du ønsker skal motta verifiseringskoder.

Og på Mac:

 1. Gå til Apple-meny > Systemvalg > iCloud > Kontodetaljer.
 2. Klikk på Sikkerhet.
 3. Klikk på Slå på tofaktorautentisering.

Instagram

Ønsker du ekstra beskyttelse på Instagram, bør du sette opp tofaktorautentisering. Slik aktiverer du tofaktor med godkjenningsapp:

Logg inn på Instagram-kontoen din og trykk på Innstillinger/tannhjulet. Velg Personvern og sikkerhet og rull ned til Totrinnsverifisering og trykk på Kom i gang. Huk av for Bruk godkjenningsapp og skann koden i godkjenningsappen du bruker.

Paypal

Under kontoinnstillingene og Security finner du valget for tofaktorautentisering på Paypal. Som Paypal-bruker har du mest sannsynlig lagret bankkort der, og da er det ekstra grunn til å beskytte den kontoen best mulig.

Trykk på 2-step verification - Use an authenticator app og Set It Up for å komme i gang. Skann koden og tast inn bekreftelseskoden fra appen i tekstboksen.

Twitter

For å aktivere tofaktorautentisering på Twitter, logger du inn på kontoen din og går til Innstillinger og personvern (i desktop-utgaven må du trykke på mer-menyen/i mobilutgaven trykker du på profilbildet ditt oppe til venstre).

Deretter går du videre til du Sikkerhet og kontotilgang > Sikkerhet > Totrinnsverifisering. Her kan du velge om du vil bruke tekstmelding eller verifiseringsapp ved innlogging. Du kan også velge en fysisk sikkerhetsnøkkel.

Snapchat

Sist, men ikke minst, i denne hendige sikkerhetsguiden har vi valgt Snapchat. I appen gjør du følgende for å aktivere tofaktor:

Trykk på tannhjulet i Min profil for å åpne Innstillinger. Velg To-faktor autentisering og deretter Fortsett. Så må du huske å velge «autentiserings-app» og skanne koden i godkjenningsappen din som du har gjort med de andre kontoene.

Og vips, så har du ekstra god beskyttelse på e-postkontoen din, sosiale medier og kanskje også i nettskyen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer