Guide

Slik sikrer du kontoene dine

Å aktivere tofaktorautentisering er noe av det viktigste du kan gjøre. Her ser du hvor enkelt det gjøres i populære apper og nettjenester.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Vi deler og lagrer mer og mer av våre liv på Internett, noe som både er kjekt og nyttig siden vi har tilgang til bildene og videoene våre uansett hvor vi er i verden, men det øker også faren for at innholdet skal komme i feil hender.

I nettbanken har du et ekstra sikkerhetsledd i form av BankID, men det kan du ikke benytte på kontoer du bruker i sosiale medier, e-posten din og skylagringen. Heldigvis kan du sikre kontoene dine på en annen måte som minsker sjansene for å bli hacket – betraktelig.

Totrinnsverifisering, totrinns bekreftelse eller tofaktorautentisering – kjært barn har mange navn – er faktisk ingen nyhet i seg selv, men er blitt mer aktuelt den seneste tiden på grunn av hackerfare og at uvedkommende kan få tilgang til høyst sensitiv informasjon.

Den siste tiden har for eksempel flere profilerte norske Twitter-brukere med mange følgere opplevd å få kontoen sin tatt over av uvedkommende.

Hva er det og hvorfor bør du sette det opp?

NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) har en klar anbefaling om å aktivere tofaktorautentisering på kontoene man bruker. Da vil ikke angriperen få tilgang selv om den har påloggingsinformasjon. Ved tofaktorautentisering må du godkjenne påloggingen med en ekstra kode som du får på SMS, på telefon eller en dedikert autentiseringsapp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.