Datalekkasje fra Facebook

Slik sjekker du om du er rammet

Data fra over 475 000 norske Facebook-brukere lekket på nettet.

OVER 500 MILLIONER: Data om over en halv millard Facebook-brukere sirkulerer nå på nettet etter et datainnbrudd i 2019. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
OVER 500 MILLIONER: Data om over en halv millard Facebook-brukere sirkulerer nå på nettet etter et datainnbrudd i 2019. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I helgen ble det kjent at persondata fra over en halv milliard Facebook-brukere har blitt lekket på et hackerforum.

Ifølge Business Insider, som var de første til å rapportere om saken, består de eksponerte dataene av informasjon som navn, telefonnummer, e-post, adresse, fødselsdato, brukernes Facebook-ID og annen profilinformasjon.

Over 475 000 nordmenn skal være rammet av datalekkasjen.

- Gamle data

En massiv lekkasje, men som Tom's Guide påpeker er dette gammel data som har vært tilgjengelig for nettkriminelle i minst to år.

I en uttalelse sier Facebook at lekkasjen består av data som har blitt kopiert fra selskapets nettsted uten tillatelse. Dette skal de ha satt en stopper for i 2019, sier en talsperson for selskapet til The Record.

Er du rammet av denne nye lekkasjen, betyr det likevel at informasjon som nevnt ovenfor er tilgjengelig for potensielle svindlere og kriminelle.

Slik sjekker du om du er rammet

Den australske sikkerhetseksperten Troy Hunt har hatt stor suksess med sin nettside Have I Been Pwned, hvor man kan oppgi sin e-postadresse og se om man har blitt rammet av en datalekkasje.

I anledning Facebooks nyeste datalekkasje, har han oppdatert tjenesten slik at man også kan oppgi sitt telefonnummer, inkludert norske numre med landskode +47 foran.

SJEKK SELV: Tast inn telefonnummeret ditt for å se om du er rammet av Facebooks nyeste datalekkasje. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SJEKK SELV: Tast inn telefonnummeret ditt for å se om du er rammet av Facebooks nyeste datalekkasje. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Da Hunt analyserte de nyeste dataene, oppdaget han nemlig at det kun var 2,5 millioner e-postadresser blant de 533 millioner oppføringene, og at det meste av dataene bestod av navn og telefonnummer.

Tjenesten sjekker informasjonen du oppgir mot flere datainnbrudd enn det nevnte. Til sammen 521 rammede nettsteder med over 11 milliarder oppføringer er å finne i databasen, så her kan du fort få «treff» flere steder.

Finner du ut at din e-postadresse har vært med i et datainnbrudd, bør du bytte passord på tjenesten og alle andre steder hvor du bruker den samme brukernavn/passord-kombinasjonen.

Hva nå, Facebook?

Om den nyeste datalekkasjen får noen konsekvenser, og i så fall hvilke, gjenstår å se.

Det irske datatilsynet er allerede i gang med å granske saken, ifølge BBC. Det vesentlige ser ut til å være tidspunktet for når dataene ble lekket. Skjedde de etter at EUs personvernforordning, GDPR, trådte i kraft, kan Facebook vente seg en saftig bot.

Akkurat nå ser det ut som dataskrapingen skjedde før dette - altså den 25. mai 2018, men det gjenstår å se hva tilsynet konkluderer på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer