Lekkede passord

Slik sjekker du om passordene dine er lekket

Denne iPhone-funksjonen bør du aktivere.

PASSORD: iPhone med iOS 14 har en ny funksjon som kan varsle deg når et av passordene dine er blitt lekket. Videoen viser hvordan du aktiverer funksjonen. Vis mer
Publisert

Med den store datalekkasjen til Facebook friskt i minne, er det viktig å sørge for å ha gode passord på tjenestene du bruker, men også å ha gode passordrutiner.

Det være seg at du minimerer bruken av samme passord på flere tjenester, eller bruke et program som holder oversikt over innloggingene dine.

I iOS 14 introduserte Apple en rekke funksjoner relatert til personvern og sikkerhet, blant annet nå nylig en sporingsfunksjon som får Facebook til å rase, men også en ganske så nyttig passordnyhet.

Advarer ved lekkasje

Sikkerhetsanbefalinger er en ny fane under passordinnstillingene på iPhone, og her kan du aktivere en funksjon som automatisk oppdager lekkede passord for deretter å varsle deg om det.

«iPhone kan på en sikker måte overvåke passordene dine og gi beskjed hvis de dukker opp i kjente datalekkasjer», forklarer Apple funksjonen.

Hvis systemet oppdager at et av passordene dine er en del av en lekkasje, blir du varslet og samtidig oppfordret til å bytte passord.

«Dette passordet ble funnet i en datalekkasje, og det er derfor stor risiko for at andre kan få tilgang til denne kontoen. Du bør endre passordet øyeblikkelig.»

Apple kan varsle deg hvis passordet ditt kan være lekket, eller om du benytter et svakt passord. Foto: Apple
Apple kan varsle deg hvis passordet ditt kan være lekket, eller om du benytter et svakt passord. Foto: Apple Vis mer

Har du ikke iPhone, kan du sjekke nettstedet Have I Been Pwned for å sjekke om e-postadressen din er tilknyttet en datalekkasje, mens nettlesere som Edge har varsel om passordlekkasje innebygget.

Samme passord overalt

I tillegg til dette, har iOS 14 også en annen nyttig passordfunksjon. Under sikkerhetsvarslene kan du se andre anbefalinger relatert til passord.

Hvis iOS 14 registrerer at du bruker samme passord på flere tjenester, anbefales du å bytte.

«Du bruker samme passord på «NN» og «NN», som øker risikoen for denne kontoen hvis en av de andre kontoene blir angrepet», advares det.

iOS kan også komme med anbefalinger til hvordan du velger et sterkt passord eller informere deg hvis du benytter et svakt.

Dersom du ikke ønsker at iOS ikke skal overvåke passord til én eller flere tjenester, kan du trykke «Slett passord» som kun fjerner passordet fra iCloud-nøkkelring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer