Slik skrur du av autokorrektur

Kjekke funksjoner virker noen ganger mot sin hensikt.

UNNGÅ PINLIGE MISFORSTÅELSER: Det er ikke alltid at autokorrektur er din venn. Som da vi opplevde at iPhone skrev «barbering» i stedet for «barnefri» ... Foto: ALL OVER PRESS
UNNGÅ PINLIGE MISFORSTÅELSER: Det er ikke alltid at autokorrektur er din venn. Som da vi opplevde at iPhone skrev «barbering» i stedet for «barnefri» ... Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I utgangspunktet er autokorrigering på telefonen en kjekk ting å ha, for ofte bommer man på en tast eller to når man skriver på det relativt trange tastaturet. Det gjør også at man kan skrive raskere.

Dog skal det sies - autokorrekturen, særlig på iPhone, er ofte såpass på viddene at selv om du skrev et ord riktig, blir forslaget noe helt, helt annet.

På iPhone er funksjonen dessuten laget slik at ordet byttes ut automatisk, så du er nødt til å krysse vekk forslaget som dukker opp for at dine knappetrykk skal beholdes.

Og nettopp det er for mange mer til irritasjon enn til nytte. Nettstedet Damnyouautocorrect samler inn morsomme eksempler på nettopp dette, der samtaler plutselig dreier seg om helt andre ting fordi ett ord blir byttet ut.

Er du lei av at telefonen «retter» opp det du skriver? Du slår det veldig enkelt av.

LES OGSÅ: Tastaturet som kan brukes med «alt»

På iPhone og iPad

Alt du trenger å gjøre er å gå til Innstillinger > Generelt > Tastatur. Skru av Autokorrigering.

IOS: På iPhone og iPad er det autokorrigering du skal skru av. Foto: KIRSTI ØSTVANG
IOS: På iPhone og iPad er det autokorrigering du skal skru av. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


På Mac

Apples autokorrektur er ikke bare i iOS, men også OS X. Vanligvis er ikke dette noe problem, men plages du av det, kan du skru det av ved å gå til Systemvalg > Tastaturer.

Velg deretter fanen Tekst, og fjern markeringen ved Korriger stavemåte automatisk.

LES OGSÅ: Fem tips for å skrive raskere på iPhone

På Android

På Android varierer dette ut fra hvilket tastatur du bruker, men innstillingene for tastatur finner du ved å gå inn på Innstillinger > Språk og inndata.

Avhengig av hvilket tastatur du bruker er du deretter nødt til å gå inn på det aktuelle tastaturet og styre autokorrektur derfra.

På vår Nexus 5, går vi inn på Google-tastatur, velger Tekstkorrigering > Autokorrektur og trykker på Av-knappen.

ANDROID: I tillegg til at du kan skru autokorrektur helt av, kan du også velge hvor aggressiv funksjonen skal være.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
ANDROID: I tillegg til at du kan skru autokorrektur helt av, kan du også velge hvor aggressiv funksjonen skal være. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: Slik velger du standardapper i Android

På Windows Phone

Går du til Innstillinger > Tastatur > Norsk. Fjern deretter markeringen ved Rett opp feilstavede ord.

WINDOWS PHONE: Du må gå inn på det norske tastaturet for å skru av autokorrektur. Foto: KIRSTI ØSTVANG
WINDOWS PHONE: Du må gå inn på det norske tastaturet for å skru av autokorrektur. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: Slik bytter du epost-signatur

Angrer du?

Finner du ut at det egentlig var mer praktisk med autokorrekturen på, kan du alltids skru den på igjen. Det gjør du selvsagt via samme menyvalg som beskrevet ovenfor.

Les enda flere av våre nybegynnertips for mobil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer